StoryEditor

Amarant - výborný na vašu glykémiu

15.08.2014, 00:25
Autor:
(dia)(dia)
Zmeniť životný štýl znamená zmeniť aj stravovanie. Ak sa pre zmenu rozhodnete aj vy, nevyhnutnosťou je zameniť nevhodné potraviny za tie zdravšie.

Vyskúšajte amarant, ktorý je v porovnaní so pšenicou zaručene nutrične hodnotnejšou obilninou.

 

Amarantové semienka patria do kategórie s nízkym glykemickým indexom (GI). Jeho hodnota je aj pre vysoký obsah vlákniny len 34 %, to znamená, že nebudú mať veľký vplyv na vašu glykémiu. Okrem toho sú neoceniteľným zdrojom bielkovín, ktoré obsahujú kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín. Amarant neobsahuje lepok, takže si na ňom môžu pochutnať aj celiatici.

 

Amarant si môžete kúpiť ako:

semienka

pukance

vločky

múku

krúpy

cestoviny

listy z rastliny

 

Na imunitu i na srdce

Amarant má podľa diétnej sestry Márie Štefákovej z NEDÚ v Ľubochni priaznivý vplyv na organizmus:

podporuje imunitný systém a obranyschopnosť

zlepšuje trávenie a podporuje pravidelné vyprázdňovanie

pomáha pri zápche, rakovine hrubého čreva, hemoroidoch

podporuje činnosť mozgu a krvotvorbu

znižuje vysoký krvný cholesterol

preventívne pôsobí pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

urýchľuje metabolizmus živočíšnych bielkovín

zlepšuje osteoporózu

pôsobí na činnosť pečene a žlčníka

pomáha predchádzať hyperglykémii a vďaka tomu zmierňuje diabetické komplikácie

 

Amarantové semienka – GI 34 %

Amarantová múka – GI 70 %

Pšeničná múka – GI 70 %

Žitná múka – GI 61 %

Pohánková múka – GI 50 %

(Výška GI závisí od hrubosti jej vymletia.)

 

Amarant je bohatý na vlákninu, železo, bielkoviny, polysacharidy, vitamíny B2, B3, E, vápnik, horčík a kyselinu listovú.

 

Na varenie i pečenie

„Amarant si pridávajte do šalátov a všade tam, kde vám nebude vadiť jeho typická, sladká oriešková vôňa a chuť. Pred varením ho prepláchnite v studenej vode a zalejte vodou rovnako ako ryžu. Varte približne 20 minút. Amarantovú múku používajte na pečenie, pri varení, na palacinky či dolky. Amarantové listy sú zas ideálne ako šalát, pripravte si ich podobne ako špenát,“ radí Mária Štefáková.

 

Energetická hodnota 100 g amarantu: 1496,5 kJ, 365 kcal, 15 g B, 6 g T, 62 g S, 9 g vlákniny, 1 SJ = 16 g amarantu. 

Energetická hodnota 100 g bielej múky: 1500 kJ, 358,9 kcal, 11,3 g B, 1,5 g T, 73,06 g S, 1 SJ = 14 g bielej múky.

Energetická hodnota 100 g amarantovej múky: 1743 kJ, 417 kcal, 18 g B, 8 g T, 63 g S, 1 SJ = 16 g amarantovej múky.

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-09-12 06:41:00 - Feat.: 0 - Title: Predseda 60. zasadnutia VZ OSN sa rozlúčil výzvou na globálnu akciu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:07