StoryEditor

Obed diabetika

10.07.2009, 09:21
Autor:
(dia)(dia)
Obed, rovnako ako raňajky a večera, by mal byť každý deň súčasťou stravovacieho režimu. Najideálnejšie by bolo, keby sa vám podarilo stolovať vždy v rovnakom čase. Primerane, zdravo a pestro. Pri výbere jedla na to nezabúdajte, aby ste sa potom necítili preplnení, bez energie a nebodaj si neprivodili vysokú hladinu cukru.

Obed, rovnako ako raňajky a večera, by mal byť každý deň súčasťou stravovacieho režimu. Najideálnejšie by bolo, keby sa vám podarilo stolovať vždy v rovnakom čase. Primerane, zdravo a pestro. Pri výbere jedla na to nezabúdajte, aby ste sa potom necítili preplnení, bez energie a nebodaj si neprivodili vysokú hladinu cukru.

Ako sa stravovať s inzulínovým analógom?

Pokiaľ sa denne venujete miernej fyzickej aktivite, nemusíte dojedať po hlavnom jedle, ktoré ste si pokryli primeranou dávkou inzulínu tesne pred ním alebo súčasne, prípadne pri nižšej glykémii aj tesne po aplikácii inzulínu. Platí to však len v prípade, že vaša glykémia je pred obedom aj 2,5 hodiny po ňom uspokojivá. Dodržujte správny počet SJ a hlavné jedlo sa snažte zjesť naraz, 1 – 2 SJ najneskôr do hodiny. Keď budete rešpektovať účinok aplikovaného inzulínu, jeho vrchol maximálneho účinku, nebude pre vás problém pochopiť súvislosť medzi jeho dávkou a množstvom prijatého jedla. Na to, aby ste to zvládli, však potrebujete byť vyzbrojení sebadisciplínou a vedieť počítať SJ.

Doprajte si malú porciu

Inak je to už v prípade, keď užívate perorálne antidiabetiká alebo si picháte iný druh inzulínu. Zistíte, že malú porciu sacharidových potravín po hlavnom jedle by ste nemali ohrdnúť. Pokiaľ dodržíte pravidelnosť pri stravovaní, presvedčíte sa sami na sebe, že pre vašu dobrú kompenzáciu je to nevyhnutné.

● Ak sa liečite inzulínovým analógom, medzi hlavnými jedlami by ste mali siahnuť len po voľnej zelenine, ktorá sa nezapočítava do sacharidových jednotiek (SJ). Malú porciu jedla, aby ste si doplnili obsah alebo SJ po obede, si môžu dopriať tí z vás, ktorí ste na konvenčnej liečbe inzulínom, na liečbe regulár inzulínom, ale na diéte.

Čo do úst?

Naučte sa orientovať medzi potravinami a vyberajte si tie s nižším glykemickým indexom a s vlákninou. Aj sami určite viete, že po zjedení porcie bielej ryže vám glykémia stúpne rýchlejšie a výrazne vyššie, ako po tom istom množstve ryže natural. Alebo že je lepšie dopriať si porciu zemiakov ako zemiakovú kašu s rovnakým obsahom SJ. A celozrnné pečivo, a nielen pre diabetikov, je iste vhodnejšie ako biele. To všetko však určite viete, aplikujete to ale aj v bežnom živote? Alebo sa nad tým zamýšľate len vtedy, keď si nameriate vyššiu glykémiu po jedle?

Uprednostnite kvalitu

Keďže obed tvorí najvyšší energetický objem dňa, zhruba 35 %, myslite na kvalitu potravín a počet SJ. Energiu zbytočne nedopĺňajte tukmi. Keď budete jedlo variť doma, do polievky, respektíve na zahustenie šťavy k mäsu použite hladkú alebo polohrubú múku, celozrnnú, špaldovú múku, či postrúhaný zemiak. Nezabudnite pritom, že zahustená polievka a šťava zodpovedá 0,5 SJ.

Ak patríte medzi diabetikov 2. typu, ktorí užívajú tabletky a majú vyššiu telesnú hmotnosť, jedlá a nápoje si cukrom radšej nedochucujte, použite skôr náhradné sladidlo.

S omáčkami opatrne

Omáčky by ste mali jedávať len zriedkavo. Pýtate sa prečo? Na jednu porciu musíte totiž započítať 1 až 2 SJ, lebo na jej prípravu použijete viac múky či dokonca aj mlieko ako na varenie šťavy. Keď si ju predsa len doprajete ku knedle, haluškám či cestovinám, pripravte si ako predkrm zeleninový šalát. Glykémia vám tak po jedle stúpne pomalšie a navyše zeleninu nezapočítavate do SJ.

Polievka, ryba a zelenina

Potrebujete na svoju dávku rýchlo účinkujúceho inzulínu prijať na obed 4 SJ? Odporúčame vám:

● zahustenú hrachovú alebo zeleninovú polievku s lyžicou cestovín; zahustenú karfiolovú polievku s lyžicou lievanky; drobkovú či hovädziu polievku s 2 lyžicami cestovinovej závarky. Jedna porcia zodpovedá 1 SJ.

● rybu, ktorú by ste do jedálneho lístka mali zaradiť aspoň raz do týždňa. Pripravte si ju na ľubovoľný spôsob, pozor však na obsah SJ. Pečená ryba na rasci obsahuje 0 SJ. K nej si môžete prichystať zemiaky s petržlenovou vňaťou alebo 4 lyžice opečených zemiakov (130 g) a započítajte 2 SJ. 1 SJ doplníte šalátom z červenej repy s chrenom.

Rybie filé na mlynársky spôsob (4 SJ)

Potrebujete marinádu, ktorú si pripravíte tak, že do trošky mlieka pridáte soľ a prelisovaný cesnak. Rybu vložte do marinády na 1 až 2 hodiny. Potom ju opečte, obaľte v múke s korením na ryby a červenou paprikou a na malom množstve oleja sprudka z oboch strán opečte doružova. Každú porciu postupne vložte do pekáča, podlejte výpekom a pod pokrievkou alebo alobalom v rúre pri miernej teplote 10 až 20 minút dopečte. Jedna porcia zodpovedá 1 SJ.

Ako prílohu zvoľte varené zemiaky s pažítkou alebo pečené s rascou (2 SJ). Šalát si pripravte z voľnej zeleniny, buď hlávkový, uhorkový, karfiolový alebo paradajkovo-paprikový bez cukru. Podľa potreby si ho dochuťte neenergetickým sladidlom, citrónom alebo mierne octom. Počet SJ vám doplní jedna porcia polievky (1SJ).

Dusená zeleninka (4 SJ)

Ak obľubujete zeleninu, pripravte si ju ako hlavné jedlo. Pripravte si zmes mrkvy a hrášku (1 SJ) a voľnú koreňovú zeleninu (0 SJ). Zeleninu môžete uvariť alebo udusiť na cibuľke na malom množstve rastlinného oleja, masť kvôli zvýšeniu obsahu cholesterolu radšej nepoužívajte. Na hotovú zeleninu si môžete postrúhať syr Tofu alebo uvarený bielok. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo 4 lyžice naturálnej ryže za 2 SJ. Spolu s polievkou bude váš obed zodpovedať 4 SJ.

Chutné kura

Ak potrebujete na vašu dávku inzulínu prijať 5 SJ, určite si pochutíte na hovädzej alebo drobkovej polievke s malou závarkou (0,5 SJ). Ako hlavný chod stavte na kurča na paprike (0,5 SJ) s 5 lyžicami varenej cestoviny alebo halušiek (112 g, 2,5 SJ). Ak milujete grilované či pečené kurča, pokojne si ho dajte. Obsah SJ nezvýšite. Dopriať si môžete aj kompót z jedného väčšieho jablka so škoricou alebo mrkvový šalát s postrúhaným jablkom a dochuteným citrónom za 2 SJ.

Túžite po dezerte?

Ak patríte medzi diabetikov, ktorí by mali prijať na obed 6 SJ a liečite sa inzulínovým analógom, pokúste sa vždy potraviny, ktoré máte na tanieri, zjesť naraz. Môžete si dať aj obed, ktorý sme vám ponúkli za 5 SJ a zvyšnú 1 SJ si môžete doplniť dezertom alebo porciou ovocia. Viete však, kedy je vhodný čas na ovocie? Ideálne je 20 minút pred hlavným jedlom, ale ak ste si už aplikovali inzulín, môžete si ho zaradiť ako súčasť obeda a dojesť ho do 1 hodiny. Najvhodnejšie je použiť pol grepu (170 g), väčšie kivi (110 g), ktoré dokonca znižuje chuť do jedla. Je teda výborné najmä pre vás, ktorí ste stále hladní.

Doplňte a prerátajte

Vy, ktorí máte na dávku inzulínu prijať 7 SJ, doplňte si ich obsah o niečo väčšou prílohou alebo kúskom chleba (20 g) k polievke. Ak ste mali uspokojivú glykémiu pred obedom a vaša dávka inzulínu je primeraná na počet SJ v jedle, určite vás poteší aj dobrá glykémia po jedle a pred ďalším hlavným jedlom, v našom prípade večerou.

Niečo na dojedenie

Veríme, že poznáte svoj celodenný počet SJ a rovnako aj ich prerozdelenie na porcie jedla. V prípade, že sa po hlavnom jedle potrebujete dojedať, vyberajte si potraviny v takom množstve, aby ste obsah SJ dodržali. My vám ponúkame ovocie (1 – 2 SJ), chlieb s malou porciou rastlinného tuku a zeleninou, alebo jogurt, či pohár mlieka (1 SJ) s kúskom celozrnného chleba (25 g, 1 SJ).

Kilá dole

Aj pre vás, ktorí máte vyššiu hmotnosť, ste na diéte a chceli by ste schudnúť, máme odporúčania. Pokúste sa, aby obsah SJ na obed nepresiahol štvorku. Určite oceníte potraviny s vlákninou, strukoviny a sudovú kapustu na lepšie trávenie a prečistenie organizmu. Ak si neviete obed predstaviť bez polievky, pokojne si ju dajte. Tí, ktorí ju veľmi neobľubujú, ju môžu vynechať a namiesto nej si dať väčšiu porciu zeleniny. Na olovrant siahnite po zelenine alebo nepresladenom ovocí, napríklad grapefruite, kivi, menej sladkých jablkách či ríbezliach. A, samozrejme, nezabudnite piť, najlepšie obyčajnú vodu alebo stolovú vodu s nízkym obsahom sodíka (1,5 – 2 l). Robte tak postupne medzi hlavnými jedlami, keď cítite hlad, nalačno a večer, keď máte problém s vyprázdňovaním.

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 09:15