Cestoviny s tekvicou, paradajkami a mätou
(4 porcie)
Suroviny:
300 g cestovín z tvrdej pšenice
250 g paradajok
250 g mladej tekvice
80 g jarných cibuliek
5 g cesnaku
20 g čerstvej mäty
15 g panenského olivového oleja
rozmarín
čierne korenie
himalájska soľ
Postup:
1. Paradajky na jednej strane narežeme na povrchu do kríža, zalejeme vriacou vodou a po 1 – 2 min. schladíme studenou vodou a ošúpeme.
2. Mladú tekvicu, ak je potrebné, ošúpeme. Potom ju nakrájame rovnako ako mladé cibuľky a cesnak na plátky hrubé približne 2 – 3 mm, paradajky na menšie kúsky.
3. Cestoviny obľúbeného tvaru uvaríme al dente (na zhryz) v mierne osolenej vode podľa návodu.
4. Na panvici zohrejeme olivový olej a zeleninu chvíľku do zlatista restujeme, kým nie je aj zelenina al dente. Ochutíme soľou, čiernym korením a rozmarínom.
5. Zeleninu pridáme k cestovinám, premiešame a pred podávaním pridáme nasekanú čerstvú mätu.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
kcal 318/1330 kJ, 11,3 g bielkoviny, 4,8 g tuku a asi 6 SJ
Čučoriedkové pirohy
(20 kusov)
Suroviny:
250 g polohrubej múky
1 vajce
1 dl vody
250 g čučoriedok
0,5 dl sladkej smotany
mletá škorica
15 g masla
himalájska soľ
Postup:
1. Z múky, vajíčka, vody a trošky soli vymiesime cesto a necháme chvíľku odpočívať.
2. Valčekom vyvaľkáme na tenkú placku.
3. Nakrájame na štvorce (7x7 cm/20 kusov), ktoré naplníme čučoriedkami (alebo iným sezónnym ovocím) a zlepíme do tvaru pirohov.
4. Varíme vo vriacej, mierne osolenej vode a po vyplávaní na povrch varíme ešte asi 7 minút, skúsime, či sú uvarené a vyberieme.
5. Na tanieri prelejeme rozpusteným maslom, posypeme škoricou a sladidlom podľa chuti.
6. Môžeme preliať aj zohriatou sladkou smotanou a posypať zvyškom čučoriedok. Podávame ako dezert.
Energetická a výživová hodnota 2 kusov zodpovedá:
kcal 122/512 kJ, 3,4 g bielkoviny, 2,8 g tuku a asi 2 SJ
Autor Katarína Langová a Mária Štefáková