Ak hľadáte tropické ovocie plné vynikajúcich prínosov pre zdravie, odporúčame ananás. Je bohatý na vitamín C a mangán. Najdôležitejší je však enzým bromelaín, ktorý môžete získať iba jedením tohto chutného ovocia.
Bromelaín pomáha absorbovať antibiotiká, zastaviť hnačku a môže dokonca bojovať proti cukrovke, srdcovým chorobám a rakovine. Tiež skracuje čas liečenia po operácii a používa sa na liečbu zápalov a športových zranení.Pixabay
Ananas obsahuje enzým bromelín, ktorý pôsobí protizápalovo. Jeho zázračné účinky sa prejavujú aj v tom, že pôsobí proti zrážaniu krvi, a tým zlepšuje prekrvenie organizmu. Znižuje krvný tlak a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stenách ciev (príčina artériosklerózy). Rdcept je na 4 porcie
Suroviny:
1 ananás – 8 tenkých plátkov (340 g)
1 nektárinka (125 g)
15 g masla
60 g mandlí
mletá škorica
Postup:
Nektárinku rozkrojíme na 8 kúskov. Ananás očistíme a nakrájame na 8 tenkých plátkov. Získame približne 340 g očisteného ananásu. Každý kúsok posypeme škoricou a na rozohriatej panvici na masle restujeme do zlatista. Na tanieroch posypeme nasekanými mandľami a ozdobíme kúskami čerstvej nektárinky.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
165 kcal/690 kJ, 3,5 g bielkovín, 11,1 g tukov a 1,5 SJ
Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková