Mnohé štúdie dospeli k záveru, že slivky sú účinné v prevencii metabolického syndrómu, kedy telo zlyháva pri spracovaní cukrov, kvôli čomu hrozí obezita a s ňou súvisiace ochorenia, akou je cukrovka či kardiovaskulárne ťažkosti. Slivky patria k ovociu s najnižším obsahom fruktózy čiže ovocného cukru.Pixabay
Slivky niektorí odborníci na výživu považujú za liečivý zázrak prírody. Pozitívne vplývajú na črevo, odbúravajú stres a nervozitu, sú dôležité pre stavbu kostí a pomáhajú aj pri chudnutí.
Suroviny:
100 g zrelých sliviek
300 ml čerstvej jablkovej šťavy
1 KL škorice
Postup:
1. Odkôstkované slivky pokrájame, pridáme 1/3 jablkovej šťavy a v mixéri rozmixujeme.
2. Následne dolejeme zvyšok šťavy, ochutíme škoricou a premiešame.
3. Môžeme podávať aj s trochou ľadu.
Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 95/395 kJ, 0,7 g bielkovín, 0,3 g tukov, 2 SJ
Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková