Aj keď sa mnohí diabetici už naučili orientovať medzi potravinami, ktoré im ovplyvňujú glykémiu, je ešte veľa takých, ktorí iba hľadajú spôsob, ako sa to dá. Tí, ktorí nepodceňujú počítanie sacharidových jednotiek v jedle, sa na vlastnej glykémii presvedčili, aký to má pozitívny vplyv na ich zdravie a životnú pohodu. Snažia sa pochopiť, akým spôsobom môžu dosiahnuť dobrú glykémiu nalačno a po jedle (PPG), ako často si musia monitorovať svoj stav glykémie. Naučili sa, ako si sami môžu pomôcť, keď je ich glykémia nízka, mierne zvýšená alebo vysoká.
Čo je 1 sacharidová jednotka (SJ)?
SJ je také množstvo potraviny, ktoré v definovanom množstve odpovedá 10 gramom sacharidov. Týka sa to potravín najmä rastlinného pôvodu. Zelenina, hoci je rastlinného pôvodu má vyšší obsah vlákniny a vody. Zároveň má nízky glykemický index, t.j. pomalú (u niektorých druhov skoro až zanedbateľnú) odozvu na glykémiu, preto sa pri konzumácii porcie do 200 g nepočíta do počtu SJ. Odporúčam započítať do počtu SJ len zeleninu, ako je mrkva, hrášok, kukurica a červená repa (cvikla).
Čo sa počíta do počtu SJ a čo nie?
Živočíšne potraviny, ako je mäso, mäsové výrobky, syry a vajcia, dodávajú nášmu telu potrebnú energiu, ale na samotnú glykémiu nemajú vplyv. Hovoríme o bielkovinových potravinách aj s obsahom tuku. Rovnakým zdrojom energie pre ľudský organizmus, ktoré ale glykémiu nezvyšujú a teda ich ani nepočítame do počtu SJ v jedle, patria aj tuky, ako olej, maslo, a pod.
Zo živočíšnych potravín, ktoré patria do skupiny započítateľných SJ, zaraďujeme hlavne mlieko a tekuté mliečne výrobky. Jednej SJ zodpovedá napr. 200 ml mlieka, bieleho jogurtu, alebo 250 ml acidofilného mlieka, smotany na varenie, pochúťkovej smotany a srvátky.
Syry, tvaroh alebo bryndza, skonzumované v jednej porcii (50-100 g) sa do počtu SJ nezapočítavajú a to aj napriek tomu, že sú tieto potraviny vyrobené z mlieka, ktoré už do počtu SJ započítavame. Pri výrobe týchto výrobkov sa laktóza (mliečny cukor) dostáva do srvátky a v syroch zostávajú len bielkoviny, tuky a zanedbateľné množstvo sacharidov. Diabetik tiež vie, že tuky a bielkoviny znižujú glykemický index (GI) sacharidovej konzumovanej potraviny. Celá úvaha sa opiera o spôsob trávenia potraviny, no diabetika zaujíma hlavne jeho dobrá glykémia. Tá je lepšia, ak skonzumuje chlieb s maslom, prípadne ochutený šunkou alebo syrom, ako keď zje len suchý chlieb bez týchto potravín.
Glukóza je palivo mozgu
Glykémiu zvyšuje glukóza, tzv. palivo mozgu, ktorú získame konzumáciou sacharidových potravín. Patria k nim škroboviny, ako je cestovina (2 polievkové lyžice uvarených cestovín je 1 SJ), dusená ryža, ryža naturálna, 20 g chleba, 25 g celozrnného chleba, alebo polovica grahamového rožka, či tretina bieleho pečiva. Aj malý zemiak vo veľkosti slepačieho vajca je tiež 1 SJ.
Diabetik si musí správne vyberať spomedzi týchto potravín. Vhodnejšie sú pre neho potraviny s nižším GI, po ktorých glykémia stúpa pomalšie. GI udáva, ako rýchlo sa sacharidy z potravín premenia na glukózu. Nízky GI majú potraviny s obsahom vlákniny, celozrnné potraviny, strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica, bôb, cícer, sója), ale tiež zelenina a ovocie.
To, že niektoré potraviny majú nižší GI ešte neznamená, že ich diabetik nemusí započítať do počtu SJ. Je to pre neho len informácia, že môže očakávať pomalší vplyv na jeho glykémiu. Diabetik liečený inzulínom každú SJ potrebuje v danom čase pokryť aj primeranou dávkou inzulínu. 1 SJ mu zvýši glykémiu približne o 2 mmol/l, ale keď je pokrytá dávkou inzulínu, glykémiu bude mať v norme.
Stačí diabetikovi, keď pozná len potraviny v množstve pre 1 SJ?
Ovládanie teórie o SJ a množstve potravín, ktoré zodpovedajú 1 SJ (10 g sacharidov), ešte diabetikovi nezabezpečí uspokojivú glykémiu. Musí sa hlavne naučiť, koľko SJ má prijať na raňajšiu, obedňajšiu a večernú dávku inzulínu. Strava každého diabetika je vysoko individuálna a individuálny je aj počet SJ stanovený na deň.
Správny počet SJ diabetikovi zabezpečí, aby sa nie len v tej chvíli zasýtil, ale vhodným výberom potravín a upravením ich množstva zároveň mal uspokojivú glykémiu a môže si ovplyvniť svoju telesnú hmotnosť, bez nežiaduceho priberania. Keď to zvládne, jeho námaha bude odmenená. Potrebné je, aby všetky tieto informácie uviedol do praxe pri každodennom stravovaní. Za všetkými sacharidovými jednotkami sa skrýva konkrétne jedlo alebo potravina, ich množstvo a to má dopad na jeho glykémiu.
Vie diabetik, koľko SJ má prijať v porcii jedla?
Aký počet SJ potrebuje diabetik na raňajky, obed, večeru a na dojedenie po hlavnom jedle mu určí lekár – diabetológ alebo diabetologická sestra a to podľa typu inzulínu a aktuálneho zdravotného stavu. Budú to síce len čísla, ale tie hovoria o presnom množstve jedla (potraviny), ktoré diabetika optimálne zasýtia, ale keď sú pokryté primeranou dávkou inzulínu mu zabezpečia aj dobrú glykémiu.
„Počítanie“ SJ si bude diabetik zabezpečovať sám. On dohliada na to, aby skonzumoval v danom čase správne množstvo jedla, aby ovládal, koľko SJ môže prijať počas dňa a koľko inzulínu musí na dané množstvo SJ si aplikovať.
Iné je stravovať sa v pokojnom režime bez energetického výdaja a iné pri pracovnom výkone, ktorý si vyžaduje dojedenie. Na hodinu nepretržitej práce alebo pohybovej aktivity potrebuje diabetik zjesť navyše 1 až 2 SJ. Práca a pohyb znižuje hladinu krvného cukru a keby si včas nepridal SJ na pohyb, mohol by si spôsobiť hypoglykémiu.
Strava diabetika je individuálna
Je prispôsobená každému diabetikovi, teda šitá na mieru. Dosiahne primeraný pocit zasýtenia pri dobrej glykémii, no môže mu pomôcť aj schudnúť, ak má taký cieľ. Niekomu stačí 15 SJ na deň, inému môže byť málo aj 21 SJ. SJ sú diabetikovi prerozdelené podľa jeho inzulínovej liečby na 3 alebo 6 porcií jedla na deň.
Aký význam má počítanie SJ v jedle pre diabetika na inzulínovej liečbe?
Cieľom liečby je, aby sa glukóza vytvorená z jedla nehromadila v krvi, ale bola včas prepravená do svalových buniek, pre ktoré je zdrojom energie. Pomer medzi podanou dávkou inzulínu, jedlom a pohybovou aktivitou musí byť v rovnováhe, aby sa dosahovali uspokojivé výsledky.
Konzumáciou jedla prijímame energiu, získanú zo živín, ako sú sacharidy, bielkoviny a tuky. Vzhľadom k tomu, že sa teraz zaoberáme SJ, budú nás zaujímať sacharidové potraviny (hoci aj bielkoviny a tuky, konzumované spolu so sacharidovými potravinami majú pozitívny vplyv na glykémiu diabetika).
Ktoré potraviny má diabetik započítať do počtu SJ?
Je veľa publikácii a materiálov o SJ. Rôzne tabuľky nás informujú o množstve potraviny na 1 SJ, ale najlepšie tabuľky sú vlastné glykémie diabetika. Informácie o SJ spracované v akejkoľvek podobe zostávajú len orientačným materiálom, ktorý má diabetika usmerniť, ako sa má medzi potravinami zorientovať.
1 SJ je napríklad tenký pol krajček chleba, 25 g celozrnného chleba, plátok sendviča, tretina bieleho rožka alebo žemle. Sú to ale aj 2 polievkové lyžice ovsených vločiek, 2 polievkové lyžice dusenej ryže, naturálnej alebo bielej, či 2 polievkové lyžice uvarených cestovín. 3 polievkové lyžice uvarených strukovín, 2 mrkvičky alebo za kompótovú misku drobného ovocia. Je to aj malé jablko alebo hruška, polovica grapefruitu, malý strapec hrozna alebo 1 malý uvarený zemiak vo veľkosti slepačieho vajca. Za 1 SJ nemôžeme započítať napr. 60 g topinamburov, pri ktorých je uvedené, že 1 SJ tejto potraviny má len 18 kcal. Keď posudzujeme potraviny podľa SJ a vieme, že 1 SJ je 10 g sacharidov a 1 g sacharidov vydá 4 kcal, potom 1 SJ by mala mať približne 40 kcal, aby nespôsobila diabetikovi na inzulínovej liečbe hypoglykémiu.
Prečo sú najlepšie tabuľky o SJ vlastné glykémie diabetika?
K tomu mu pomáha glukomer a namerané hodnoty glykémie pred konzumáciou daného jedla a po zjedení za 2-2,5 hod. To je smerodajný ukazovateľ, či vyhodnotenie jedla na SJ bolo správne, alebo nie. Každé jedlo sa rozdielne rýchlo trávi, čo ovplyvňuje prítomnosť vlákniny, technologická úprava jedla a tiež obsah tuku a bielkovín, ktoré prijme s jedlom.
Ako sa SJ dajú použiť v praxi
Je pravda, že mnohí diabetici by radi upravili svoj stravovací plán dňa, ale nevedia ako. Nakoľko strava diabetická je individuálne prispôsobená konkrétnemu diabetikovi s prihliadnutím na jeho vek, hmotnosť, energetický výdaj a jeho liečbe, ktorú má naordinovanú diabetológom, moje usmernenie bude orientované len na všeobecné zásady stravovania diabetika liečeného inzulínom a počítanie SJ v jedle.
Keď chce diabetik po jedle dosiahnuť dobrú glykémiu, mal by poznať potraviny, ktoré mu glykémiu zvyšujú rýchlo, ktoré pomaly a ktoré zanedbateľne. Potraviny s rýchlym účinkom, ako je Coca-Cola alebo cukrom sladené nápoje, sacharóza a med, by mal diabetik konzumovať len na preliečenie hypoglykémie a nie na bežný konzum. To platí aj v prípade, keď si ich vie započítať do počtu SJ v jedle.
Aby to mal diabetik v živote pri stravovaní ľahšie, mal by sa naučiť odhadovať množstvo jedla na výmenné jednotky – sacharidové jednotky (SJ). Tieto potraviny môže potom navzájom meniť a svoj jedálny lístok tak spestriť a upraviť.
Ako čítame etiketu na potravinových výrobkoch, keď chceme zistiť, akému počtu SJ výrobok zodpovedá?
1 sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 10 g sacharidov. Obsah sacharidov je na etikete uvedený v 100 g výrobku. Gramy sacharidov podelíme číslom 10 (10 g sacharidov zodpovedá 1 SJ) a vypočítame počet SJ v 100 g výrobku.
Príklad: V 100 g výrobku je napríklad 50 g sacharidov a výrobok má hmotnosť 30 g.
Výpočet: 50 g sacharidov: 10 g (1 SJ) = 5 SJ v 100 g výrobku. 5 SJ x 30 g (hmotnosť výrobku) = 150: 100 g = 1,5 SJ. Tento výrobok zodpovedá 1,5 SJ.
Ktorí diabetici by nemuseli počítať SJ v jedle?
Niektorí diabetici 2.typu sú liečení len diétou. Pre nich je dôležitejšie orientovať sa medzi potravinami podľa GI (glykemického indexu) a SJ vnímať len ako pomôcku pri určovaní množstva jedla ak majú vypracovaný celodenný rozpis stravy, individuálne prispôsobený ich aktuálnej hmotnosti a energetickému výdaju.
GI je schopnosť potraviny, ako rýchlo ovplyvní glykémiu po jej konzumácii. Pre nich sú vhodnejšie potraviny s nízkym a nižším GI, ktoré sa trávia pomalšie a pomalšie sa sacharidy z potraviny premieňajú na glukózu. Potom glukózu vytvorenú z jedla prepraví ich vlastný inzulín do svalových buniek, kde tvorí zdroj energie. Medzi potraviny s nižším GI patria potraviny s vlákninou, neprezreté druhy ovocia, zelenina, strukoviny.
Na záver pripomínam. Snažte sa rešpektovať naordinovanú liečbu, stravujte sa primerane a zdravo. Nezabúdajte žiť život s aktívnym pohybom, ktorý je pri cukrovke veľmi dôležitý. Váš život bude taký, aký si ho urobíte. Ale pri dobrých glykémiách bude spokojnejší a radostnejší. Želám vám v tomto roku veľa šťastia, zdravia a dobré glykémie.
Mária Štefáková
edukačná diétna sestra
NEDÚ, Ľubochňa