Je dôležité pochopiť, že diabetes 1. a 2. typu majú veľmi odlišné príčiny, aj keď príznaky a manažment sú veľmi podobné.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Najväčšie mýty o cukrovke: veľa sladkostí, materstvo s cukrovkou a šoférovanie

26.07.2023, 09:00

Mýty okolo cukrovky sú stále živé a môžu spôsobiť veľa nepríjemností, napríklad v súvislosti s nevyhnutnou prvou pomocou.

Rodina, priatelia a ďalší blízki diabetika by si preto mali uvedomiť, čo a ako vlastne diabetes je. Aby jednoducho a ľahko dokázali v prípade potreby čo najlepšie pomôcť. Edukácia o diabete medzi širokou verejnosťou na Slovensku stále chýba. Preto je vyvracanie mýtov o cukrovke naozaj dôležité. Posilňujú stigmu okolo cukrovky a spôsobujú jej všeobecné nepochopenie. Niektoré z nich sú skôr smiešne, iné pomerne nebezpečné.

 

 

 

Mýtus č. 1: Ak konzumujete cukor, koledujete si o cukrovku

Cukrovka je v mysliach mnohých spájaná s tým, že jednoducho jete príliš veľa cukru, a tak sú jeho hladiny v krvi vysoké. Znie to síce logicky, ale sacharidy, ktoré konzumujeme v strave, sú primárne určené na to, aby sa premenili na telesnú energiu. Takže sú potrebné na správne fungovanie vášho organizmu. Cukry prijaté z potravy (ovocie, zeleniny alebo pečiva) sa premieňajú na glukózu, tá hrá úlohu energetického paliva pre vaše telo. Diabetes nie je až tak o cukroch ako takých, ale o inzulíne a poruchách jeho tvorby.

 

Pri diabete I. typu, ktorý je braný ako autoimunitné ochorenie, prestáva pankreas produkovať inzulín, čo spôsobuje zvýšenie glukózových hladín v krvi.

 

Diabetes 2. typu je metabolický stav, ktorý sa vyznačuje tým, že telo má problém s využitím inzulínu. Nezdravá strava s vysokým obsahom spracovaných potravín, v ktorých nájdete priehrštie skrytých cukrov, je síce všeobecne menovaná spolu s ďalšími sprievodnými javmi ako jeden z rizikových faktorov vzniku cukrovky II. typu, ale samotný cukor ako taký nemôže za vznik žiadneho typu cukrovky.

 

 

Mýtus č. 2: Prírodné lieky na cukrovku nahradia inzulín alebo vyliečia diabetes

Byliny a potraviny ako napríklad melón, kurkuma, škorica a vavrínový list ovplyvňujú hladinu krvného cukru. Taktiež potravinové doplnky z nich vyrobené. Preto je u diabetikov pred začiatkom ich užívania potrebná lekárska konzultácia. Rovnako je dobré dať pozor, ak chcete používať esenciálne oleje pochádzajúce z bylín, ktoré majú vplyv na hladiny krvného cukru, a máte predpísanú medikáciu na manažment glykémie.

 

Pravdou síce je, že niektoré potraviny môžu zlepšiť citlivosť na inzulín a používajú sa v rámci prevencie vzniku inzulínovej rezistencie, ale prakticky nemožno povedať, že ktorákoľvek z nich je schopná plne nahradiť liečbu inzulínom ako takým, alebo diabetes dokonca úplne vyliečiť.

 

 

Mýtus č. 3: Existujú rozdiely v nebezpečnosti medzi jednotlivými typmi cukrovky

Oba typy cukrovky a tiež tehotenská cukrovka predstavujú porovnateľné riziko pre toho, kto sa s nimi lieči. Najväčšími hrozbami pre diabetikov I. typu sú hypoglykemické stavy (veľmi nízka hladina krvného cukru), diabetická ketoacidóza (DKA) a nesprávna diagnóza. Diabetes II. typu zostáva často po dlhú dobu neodhalený a je vnímaný ako tichá choroba. U mnohých pacientov je diagnostikovaný až veľmi neskoro, prevažne ako pridružený k ďalšiemu zdravotnému problému.

 

Oba typy cukrovky sú rovnako závažné, akurát je potrebné sa u každého z nich zamerať na jeho určité špecifiká tak, aby bolo spolužitie s ním jednoduchšie pre toho, kto potrebuje odbornú liečbu.

 

Čo sa týka tehotenskej cukrovky, môže byť u rizikových osôb (ak trpí nadváhou, rodinnou anamnézou atď.) prekurzorom na vznik diabetu 2. typu po ukončení gravidity. Je riziková napríklad z dôvodu možného poškodenia kardiovaskulárneho systému matky.

 

Mýtus č. 4: Diabetes 1. typu sa rozvinie iba u detí as 2. typom sa liečia seniori

Diabetes I. a II. typu sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku. Ten I. typu je často mylne zamieňaný za druhý variant prevažne kvôli tomu, že nespadáte do „správnej vekovej kategórie“. Rozlíšenie medzi typmi cukrovky u osôb, ktoré už nepatria medzi deti, uľahčia typy protilátok a meranie hladiny C-peptidu. Diabetes 2. typu sa dnes rozvíja taktiež u detí, mladých dospelých a najmä alarmujúcim tempom u dospelých vo veku 30 až 40 rokov. A to prevažne kvôli sedavému životnému štýlu, nezdravému stravovaniu, fajčeniu a pokračujúcemu nárastu obezity.

 

Mýtus č. 5: Cukrovka je ochorenie, ktoré nepredstavuje veľké riziko pre pacienta

Diabetes je veľmi vážny problém, ktorý je uvádzaný ako jedna z častých príčin úmrtí. Veľká časť dospelej populácie nie je s diabetom vôbec diagnostikovaná a riadne liečená, takže u nich prebieha jeho „tichá forma“. Vzrastá počet novorodencov s hyperglykémiou. Cukrovku a jej liečbu aj prevenciu nie je dobré brať na ľahkú váhu. Môže byť sprevádzaná mnohými pridruženými komplikáciami vedúcimi k vážnym problémom funkcií celého organizmu.

 

Mýtus č. 6: Diabetes je ochorenie, ktoré postihuje iba obéznych ľudí

Diabetes 1. typu nemá nič do činenia s nezdravým diétnym režimom toho, kto sa s ním lieči. Naopak jedným z príznakov vedúcich k určeniu jeho diagnózy je strata hmotnosti. Táto situácia nastáva, pretože bunky tela nemajú v rámci obmedzenej produkcie inzulínu pankreasu prístup k energii, bežne dostupné po úspešnom metabolizme sacharidov organizmom.

 

Hoci obezita plynúca zo stravy, ktorá je príliš bohatá na sacharidy, je identifikovaná ako jeden z rizikových faktorov cukrovky 2. typu, nie je jediným spúšťačom.

 

Napokon je dôležité pochopiť, že diabetes 1. a 2. typu majú veľmi odlišné príčiny, aj keď príznaky a manažment sú veľmi podobné.

 

Mýtus č. 7: Ženy s diabetom 1. typu majú zakázané mať deti

U žien s diabetom 1. typu nič nebráni v tom, aby mali deti. Gravidita aj pôrod môžu prebehnúť bez väčších komplikácií, ak sú pod odborným lekárskym dohľadom a striktne kontrolujú hladiny krvného cukru, užívajú predpísanú medikáciu a dodržiavajú odporúčaný diétny režim. Ich tehotenstvo pre nich síce môže byť náročnejšie, ale nie je pravdou, že by mali zakázané otehotnieť.

 

Mýtus č. 8: Deti s cukrovkou by mali obmedziť fyzickú aktivitu

Dôraz na dodržiavanie aktívneho životného štýlu je pre ľudí, ktorí sa liečia s cukrovkou, teda aj deti, naopak odporúčaný z dôvodu toho, že fyzická aktivita znižuje hladiny krvného cukru. Deti a dospievajúci s diabetom 1. typu môžu prevádzkovať športy, ktoré ich bavia, pokiaľ majú správne nastavené dávkovanie inzulínu a dodržiavajú odporúčania týkajúce sa odborníkom nastaveného jedálnička. Existuje mnoho aktívnych športovcov s diabetom 1. typu, ktorí bežne súťažia vo vrcholových športoch – k nim patrí napríklad francúzsky atlét Sébastien Sasseville.

 

 

Mýtus č. 9: Ľudia s cukrovkou by nemali riadiť motorové vozidlá

Ďalším z pomerne hlúpych mýtov rozšírených v spoločnosti je to, že diabetici nemajú viesť motorové vozidlá. Faktom je, že aj keď nízke hladiny cukru v krvi môžu ovplyvniť schopnosť riadenia u diabetikov 1. typu, všeobecne pri dodržiavaní lekárskych odporúčaní a úspešnom manažmente glykémie môžu tí, ktorí sa liečia s cukrovkou, za volant bez obáv zasadnúť. Je ale potrebné mať po ruke všetko potrebné na to, aby vás neprekvapil hypoglykemický stav, veľmi dôležitá je vhodne zvolená desiata.

 

(zdroj: diastyl.cz)

01 - Modified: 2023-07-24 15:52:09 - Feat.: 0 - Title: Diabetes vám môže zaklopať na dvere: Zamerajte sa na dedičnosť, stravu a fyzickú aktivitu 02 - Modified: 2023-06-19 18:33:46 - Feat.: 0 - Title: S cukrovkou sa zhoršuje aj sluch 03 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika 04 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 03:04