Za stratu sluchu sú zodpovedné chronické choroby aj některé lieky.Foto: Shutterstock
StoryEditor

S cukrovkou sa zhoršuje aj sluch

07.06.2023, 09:00

Cukrovka môže ovplyvniť aj prívod krvi do stredného ucha, čo má za následok postupnú stratu sluchu.

Sluch je mimoriadne dôležitý zmysel, o ktorý seniori prichádzajú častejšie ako ľudia v produktívnom veku. Podľa štatistík má až tretina seniorov vo veku 65 – 70 rokov určitý stupeň straty sluchu, vo veku 75 rokov a viac je to asi polovica seniorov. „V priebehu starnutia dochádza k degeneratívnym zmenám vo vnútornom uchu a pozdĺž nervových dráh vedúcich do mozgu, čo môže ovplyvniť sluch. Tieto zmeny súvisia aj s poškodením tzv. vláskových buniek, ktoré majú kľúčovú úlohu pri prenose zvukového signálu do mozgu,“ vysvetľuje MUDr. Miriama Šatalová, lekárka z Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce.

Dlhotrvajúci alebo veľmi intenzívny zvuk môže podľa nej tieto vláskové bunky úplne zničiť a spôsobiť trvalé poškodenie sluchu, keďže tieto bunky neregenerujú ani nedorastajú. Dokonca existuje aj lekársky názov pre stratu sluchu súvisiacu s vekom – presbyakúzia.

Dlhodobý proces straty sluchu

MUDr. Šatalová ďalej uvádza, že k tomuto typu straty sluchu väčšinou dochádza postupne v priebehu mnohých rokov. „V závislosti od stupňa sluchového postihnutia potom rozlišujeme nedoslýchavosť, čiastočnú a úplnú stratu sluchu,“ hovorí s tým, že zvyčajne postihuje obe uši súčasne, čo je známe ako obojstranná strata sluchu, a spôsobuje stratu sluchu pri vysokých frekvenciách, čo znamená, že zvuky s vyšším tónom sú ťažšie počuteľné. „V reči to potom vyzerá tak, že niektoré spoluhlásky pacient nepočuje, takže rôzne slová znejú rovnako,“ poznamenáva.

Za stratou sluchu sú aj choroby či lieky

Kedy a či vôbec stratíme sluch, závisí podľa lekárky vo veľkej miere od genetickej predispozície, ale napríklad aj od pôsobenia hluku v priebehu rokov. „Milovník strelných zbraní je vystavený oveľa vyššiemu riziku ako napríklad záhradník. Niektoré choroby ovplyvňujú prívod krvi do stredného ucha, k vzniku tohto ochorenia prispievajú napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka či choroby kardiovaskulárneho systému,“ konštatuje MUDr. Šatalová. Ďalej sú za stratu sluchu zodpovedné aj lieky. Patria medzi ne niektoré antibiotiká, protinádorové lieky a iné. Seniori vo všeobecnosti užívajú viac liekov ako mladší dospelí, takže sa u nich zvyšuje aj pravdepodobnosť poškodenia sluchu liekmi.

Dokážeme sluch ochrániť?

„Tak ako v prevencii mnohých ďalších chorôb, dôležitá je zdravá a vyvážená strava s množstvom antioxidantov, vylúčenie toxínov z jedla, obmedzenie užívania ototoxických liekov, pravidelné cvičenie, vyhýbanie sa hluku a v prípade, že sa to nedá, používanie ochranných slúchadiel,“ vymenúva MUDr. Šatalová. Presbyakúzia podľa nej nastáva postupne a mnohí ľudia si spočiatku ani neuvedomujú, že majú problémy so sluchom. Výskumy naznačujú, že neliečená strata sluchu u starších ľudí zvyšuje riziko rozvoja demencie, Alzheimerovej choroby či depresie.

Prvé príznaky si nemusíme všimnúť

Lekárka upozorňuje, že prvé príznaky straty sluchu pacient aj jeho okolie často vnímajú ako súčasť starnutia. „V praxi to vyzerá tak, že si seniori púšťajú televíziu hlasnejšie, alebo majú problém nám porozumieť, ak je v pozadí hluk,“ uvádza MUDr. Šatalová. Pacientovi sa zdá, že iní ľudia nezreteľne hovoria, mrmlú. Inými slovami, počujú, ale nerozumejú. Niektoré zvuky sa im môžu zdať príliš hlasné, majú problém zachytiť vyššie zvuky, ako je zvonenie telefónu alebo štebot vtákov, mužské hlasy sú kvôli hrúbke ľahšie pochopiteľné ako ženské a detské. Príznakom taktiež je, že pociťujú zvonenie, bzučanie alebo syčanie v jednom alebo oboch ušiach, známe tiež ako tinitus, ktorý však nezmizne.

Vznikajú nedorozumenia

Strata sluchu určite ovplyvňuje nielen samotného seniora, ale aj jeho okolie. „Už len spomínané púšťanie televízie alebo rádia hlasnejšie môže byť rušivé nielen pre príbuzných, ale aj pre susedov,“ približuje lekárka. Pri komunikácii so seniorom sa podľa nej treba obrniť trpezlivosťou, pretože treba často opakovať otázku či pokyny. Niekedy už samotný senior rezignuje a aj napriek tomu, že nepočuje, tvári sa, že pochopil, čo od neho chceme, čo môže viesť k ďalším nedorozumeniam. „Pri vyšetrovaní pacienta so slabším sluchom musí byť aj lekár veľmi trpezlivý. Snažíme sa hovoriť hlasnejšie, do zdravšieho ucha, výrazne artikulovať, hovoriť krátke vety, otázky opakovať, prípadne posunkami naznačiť, čo chceme,“ hovorí lekárka s tým, že niekedy sa s nepočujúcimi pacientmi dorozumieva aj písomne – píše im otázky alebo pokyny na papier.

 

Pomáha liečba, operácia aj prístroje

Stratu sluchu podľa lekárky možno liečiť medikamentózne, operačne, prípadne korekciou sluchovej vady načúvacími aparátmi. „Pri ťažkej strate sluchu môžu byť indikované kochleárne implantáty. Všetko závisí od miery a spôsobu poškodenia sluchu. Určite by som však odporúčala tento problém nezjednodušovať a nebrať ho ako prirodzenú súčasť starnutia, pretože negatívne ovplyvňuje nielen zdravotnú, ale aj sociálnu stránku života pacienta,“ dodáva MUDr. Šatalová.

(red)
01 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty 02 - Modified: 2022-09-24 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Online tlmočník pre sluchovo postihnutých 03 - Modified: 2022-09-24 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známky starnutia sa nemusia objaviť u každého rovnako 04 - Modified: 2022-09-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preventívne prehliadky detí. V čom sú u diabetikov iné?
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 11:11