Dreamstime
StoryEditor

Ako cukrovka ovplyvňuje naše telo (2. časť)

16.12.2020, 14:00
Ignorujete liečbu cukrovky? Nerobíte dobre. Neliečená má vážny a veľmi negatívny dosah na zdravie. Prečítajte si, ako vám môže skomplikovať život.

Amputácia KONČATÍN


Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším počtom amputácií končatín alebo ich častí, ktoré súvisia s cukrovkou. Riziko amputácie nohy u diabetikov je až 40-krát vyššie než v bežnej populácii.

Lekári upozorňujú, že pacienti prídu do ambulancie až v momente, keď je priam nemožné končatinu zachrániť. Cievne steny sú tuhé a postihnutá býva mikrocirkulácia. Ide o takzvaný syndróm diabetickej nohy. Vzniká ako dôsledok poškodenia nervov alebo poškodenia tepien a prejavuje sa infekciami, vznikom vredov alebo deštrukciou tkanív nohy. Prináša riziko tvorby rôzne hlbokých infikovaných rán a môže prerásť až do gangrény (odumieranie tkaniva).

Na Slovensku bolo po minulé roky kvôli cukrovke vykonaných takmer 4-tisíc amputácii.


Na Slovensku bolo po minulé roky kvôli cukrovke vykonaných takmer 4-tisíc amputácii. A to napriek tomu, že súčasná medicína s využitím najmodernejších poznatkov a inovatívnych zdravotníckych technológií dokáže riziká amputácie končatín odvrátiť.
Všetkým pacientom s cukrovkou sa odporúča angiologické vyšetrenie. Následná endovaskulárna liečba diabetickej nohy umožňuje „opraviť“ viacero rôznych problémov v cievnom systéme končatiny a predísť prípadnej amputácii.


MOZGOVÁ príhoda


Rovnako ako ochorenia srdca hrozí pacientom s cukrovkou aj 2- až 4-krát vyššie riziko cievnej mozgovej príhody, keďže ateroskleróza (upchatie ciev) často postihuje aj tepny vyživujúce mozog. Preto by pacienti s diabetom mali poznať varovné príznaky a ak by sa objavili, okamžite vyhľadať lekára.

Patrí medzi ne náhla slabosť, krátkodobé straty vedomia, ochabnutie jednej strany tváre či tela, znecitlivenie tváre, ruky či nohy, prechodné ochrnutie končatín, poruchy reči, náhle zhoršenie zraku na oboch očiach a závrate. Riziko „porážky“ zvyšuje fajčenie, vysoký krvný tlak, ale aj vysoké hladiny cholesterolu. Keď sa ich darí dostatočne kontrolovať, klesá aj riziko mozgovej príhody.

Sklon k INFEKCIÁM


Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší ako u zdravej populácie. Vysoká hladina cukru v krvi vedie k vysokým hladinám cukru aj v tkanivách, vďaka čomu môžu baktérie rásť a infekcie sa rozvíjajú rýchlejšie.


Najčastejšie napádajú močový mechúr, obličky, pošvu, ďasná, chodidlá a kožu.

Dôležité je liečiť ich včas, a tak zabrániť vzniku závažnejších komplikácií. Napríklad aj priebeh chrípky býva u diabetikov ťažší, častejšie a závažnejšie sú aj komplikácie chrípky. Prítomnosť infekčného ochorenia zas zhoršuje glykemickú kontrolu, hladiny cukru sú vysoké, rozkolísané, ťažšie sa korigujú.

Zvyšuje sa tiež riziko akútnych komplikácií, úmrtnosť je vyššia dokonca o 5 až 15 percent oproti bežnej populácii.

ŽALÚDOK – problémy s trávením


Veľmi nepríjemná porucha vyprázdňovania žalúdka sa nazýva diabetická gastroparéza (ochrnutie žalúdka). Vzniká ako dôsledok poškodenia nervov, ktoré vedú do žalúdka a prestanú správne fungovať. Žalúdku potom trvá veľmi dlho, kým spracuje svoj obsah, čo navyše komplikuje aj udržiavanie správnych hladín glukózy.

Paleta príznakov je pomerne pestrá, najčastejšiu sú opisované pocity plnosti, nevoľnosť, vracanie.

Najčastejšou príčinou gastroparézy je práve cukrovka, ktorá spôsobuje až tretinu všetkých prípadov tohto ochorenia. Väčšinou postihuje pacientov s diabetom 1. typu, ktorí trpia cukrovkou aspoň 10 rokov, no môže sa objaviť aj pri cukrovke typu 2.

Paleta príznakov je pomerne pestrá, najčastejšiu sú opisované pocity plnosti, nevoľnosť, vracanie. Niektorí pacienti sa sťažujú na časté pálenie záhy či pocit ťažkého trávenia. Klesá aj chuť do jedla, kolíše hmotnosť.

Stav diabetika s gastroparézou môže pozitívne ovplyvniť výber správnej stravy a načasovanie jedál. Vhodné je dať prednosť potravinám s nízkou hladinou sacharidov a nízkym glykemickým indexom.

Problémy so SEXOM


Keď cukrovka poškodí nervy a krvné cievy, môže to znížiť prietok krvi, čo môže viesť k erektilnej dysfunkcii u mužov.
Až u troch štvrtín mužov s ochorením cukrovky sa jedného dňa objaví stála alebo opakujúca sa neschopnosť dosiahnuť a udržať si „plnohodnotnú“ erekciu, zvyčajne skôr než u ich rovesníkov s normálnou glykémiou.

Erektilná dysfunkcia je bežným sprievodným ochorením pacientov s cukrovkou, je však liečiteľná.


Erektilná dysfunkcia je bežným sprievodným ochorením pacientov s cukrovkou, je však liečiteľná. Dnes majú muži prístup k modernej liečbe, okrem tabletiek či injekcií je to aj liečba rázovými vlnami. Ide o jedinečný prístup k liečbe erektilnej dysfunkcie v doterajšej histórii.

Samozrejme, pomáha prísna kontrola hladiny cukru v krvi, rovnako ako zmeny životného štýlu, ktoré zmierňujú tlak na krvné cievy, napríklad cvičenie, strata hmotnosti a skoncovanie s fajčením.

Poškodenie NERVOV


Jednou z častých komplikácií diabetu je poškodenie nervov (diabetická neuropatia), ktoré sa prejavuje stratou citlivosti postihnutej oblasti (obyčajne sa začína v prstoch na nohách), strnulosťou, pocitom pálenia i bolesťou. Až okolo 60 – 70 % pacientov s cukrovkou má nejakú formu poškodenia nervov, a to bez ohľadu na typ diabetu.


Cukrovka môže poškodiť nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Preto môže neuropatia spôsobiť aj problémy s trávením, vyprázdňovaním či v intímnom živote.

Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na končatinách.


Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na končatinách. Ľudia s cukrovkou by si preto mali pravidelne a dôsledne kontrolovať chodidlá a ruky, či sa na nich neobjavilo začervenanie, mozole, praskliny či akékoľvek iné ranky a kožné defekty.


Vyššie riziko vzniku neuropatie majú pacienti, u ktorých sa nedarí hladinu cukru kontrolovať, rovnako tí, ktorí trpia cukrovkou viac rokov, ako aj diabetici s nadváhou, vysokou hladinou tukov v krvi, fajčiari a tiež pacienti, ktorí pijú väčšie množstvo alkoholu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 14:06