03.03.2020, 12:33

Vláknina ako súčasť liečby

Pri cukrovke a vysokom krvnom tlaku je vláknina v potrave nielen prevenciou, ale je aj súčasťou liečby. Stravu je potrebné upraviť tak, aby rozpustná alebo nerozpustná vláknina zohrávala dôležitú súčasť nášho stravovania.

Vláknina ako súčasť liečby
Zdroj: Flickr

Pôsobí pozitívne:

  • pri vysokých hodnotách tuku v krvi
  • pri vysokom krvnom tlaku
  • pri ďalších srdcovo-cievnych komplikáciách
  • pomáha aj pri redukčných programoch
  • upravuje hladinu cukru v krvi

Zeleninu si diabetik nemusí započítať do obsahu sacharidov, ktoré ovplyvnia glykémiu. Preto si nemôžeme mýliť sacharidy so SJ (sacharidovými jednotkami), lebo aj zelenina obsahuje sacharidy.


Edukácia o stravovaní má významnú úlohu pri pochopení, koľko čoho môže diabetik zjesť v danom čase, aby jeho glykémia bola výborná alebo aspoň uspokojivá. Potom sa „nezahreje“ pri pohľade na glukomer, keď má v dôsledku svojou nevedomosti glykémiu vysokú.

Môže získať potrebné informácie počas edukácie o stravovaní, či je realizovaná v skupine alebo podľa potreby aj individuálne. Poučí diabetika o tom, aká veľká má byť jeho porcia jedla a ktoré potraviny je vhodné zaradiť do jeho jedálneho lístka.

Kedy je vhodné jesť zeleninu, aký má význam ovocie pre jeho zdravie, ako má ovocie započítať do počtu SJ a ktorý druh je vhodnejšie zjesť a ktorý radšej nie. Konzumáciou vlákniny pomôže nielen glykémii, telesnej hmotnosti, ale aj srdcu a cievam.


Je potrebné pripomenúť, že pri nadmernom príjme vlákniny si môžeme spôsobiť aj problém, napríklad s plynatosťou.

Pri dlhodobom zvyšovaní potrebnej dávky vlákniny postupne dochádza k ochudobňovaniu tela o niektoré minerálne látky, ktoré sa nevyužijú práve pre nárazový veľký príjem vlákniny. Zabráni sa vstrebávaniu napríklad vápnika, horčíka alebo zinku, ktorý prijmeme s jedlom.

To sú minerály potrebné pre zdravé kosti a zuby, nevyhnutné pre prenos nervových vzruchov, zrážanie krvi a činnosť svalov, na čom sa podieľajú vápnik a horčík. Zinok je potrebný na činnosť mnohých enzýmov a posilňuje imunitný systém.

Vláknina viaže na seba škodlivé toxíny

Vláknina je vlastne určitý druh nestráviteľnej zložky sacharidu, ktorý nájdeme výlučne v potravinách rastlinného pôvodu. Poznáme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Prechádza tráviacim traktom rýchlo a viaže na seba pre telo škodlivé toxíny, ako sú olovo a ortuť, tiež cholesterol a žlčové kyseliny.

Má schopnosť regulovať telesnú hmotnosť a má nízku energetickú hodnotu, lebo 1 g vlákniny vydá o polovicu menej energie ako 1 g sacharidov. Príjem vlákniny sa prispôsobuje veku a pohlavia.

Rozpustnú vlákninu obsahujú:

  • obilniny
  • strukoviny
  • ovocie
  • brokolica
  • koreňová zelenina
  • huby

Nerozpustná vláknina zabezpečuje pocit sýtosti, čistí črevo a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Prítomnosť vlákniny v jedle pomáha glykémii a tiež jej môžeme pripísať úlohu prevencie pred civilizačnými chorobami, medzi ktoré patrí aj diabetes 2. typu.

Nerozpustnú vlákninu obsahujú:

  • hrubé časti obilnín
  • celozrnné potraviny
  • zelenina
  • strukoviny
  • šupky ovocia
  • orechy a semená

Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa