06.10.2021, 07:00

Ochorenie obličiek. Mlieko a mliečne výrobky

Ďalšiu skupinu bielkovinových potravín tvorí mlieko a mliečne výrobky. Niektoré druhy sa započítavajú do počtu SJ v jedle a niektoré nie, ale každý uvedený druh v definovanom množstve zodpovedá 10 g bielkovín.

Ochorenie obličiek. Mlieko a mliečne výrobky
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

Sledujte etikety. Pri balených výrobkoch je vhodné čítať údaje na etikete. Sledovať obsah sacharidov, premeniť ich na SJ, tým, že podelíme gramy sacharidov číslom 10, čo je 1 SJ. Tak vypočítame počet SJ v 100 g výrobku. Často sa tieto údaje na etikete menia, preto uvedené hodnoty v tomto materiáli sú len orientačný materiál a usmerňujú, ako sa to aj s bielkovinami dá zvládnuť.

 

  • Mlieko 300 ml (1,5 SJ)
  • Tvaroh chudý 55 g (1 PL) (0 SJ)
  • Tvaroh tučný 90 g (0 SJ)
  • Jogurt biely 160 g (<1 SJ)
  • Syr topený 50 g (1 ks) (0 SJ)
  • Syr tvrdý 37 g (2 plátky) (0 SJ)
  • Bryndza 50 g (0 SJ)
  • Kefír 300 ml (1 SJ)
  • Cmar 285 g (>1 SJ)
  • Kozie mlieko 270 g (<1 SJ)
  • Kozí syr tvrdý 35 g (0 SJ)
  • Tofu syr 130 g (0 SJ

 

Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa