Sledujte etikety. Pri balených výrobkoch je vhodné čítať údaje na etikete. Sledovať obsah sacharidov, premeniť ich na SJ, tým, že podelíme gramy sacharidov číslom 10, čo je 1 SJ. Tak vypočítame počet SJ v 100 g výrobku. Často sa tieto údaje na etikete menia, preto uvedené hodnoty v tomto materiáli sú len orientačný materiál a usmerňujú, ako sa to aj s bielkovinami dá zvládnuť.
- Mlieko 300 ml (1,5 SJ)
- Tvaroh chudý 55 g (1 PL) (0 SJ)
- Tvaroh tučný 90 g (0 SJ)
- Jogurt biely 160 g (<1 SJ)
- Syr topený 50 g (1 ks) (0 SJ)
- Syr tvrdý 37 g (2 plátky) (0 SJ)
- Bryndza 50 g (0 SJ)
- Kefír 300 ml (1 SJ)
- Cmar 285 g (>1 SJ)
- Kozie mlieko 270 g (<1 SJ)
- Kozí syr tvrdý 35 g (0 SJ)
- Tofu syr 130 g (0 SJ
Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa