Strava pre členov tímových športov
StoryEditor

Strava pre členov v tímových športoch

22.08.2023, 11:23

Či sa jedná o futbal, hokej, volejbal alebo iný tímový šport, kde skupina športovcov súťaží spoločne, musia sa títo športovci často vysporiadať s oslavami, ktoré sú z hľadiska optimálnej športovej stravy nevyhovujúce. Keď sa k tomu pridá cestovanie, turnaje a narušený spánkový režim, môže sa kvalitná výživa ľahko dostať na druhú koľaj.

Napriek tomu môže tím pod pevným vedením kapitánov a trénerov víťaziť aj vďaka správnej výžive

Najmä ak súťaží s tímami, ktoré nemajú optimálne stravovacie návyky. Je však nutné plánovať si jedálniček dopredu, jesť zodpovedne a až do konca súťažnej sezóny vylúčiť zo stravy alkohol. K väčšine tímových športov patria výrazné zmeny intenzity záťaže: intenzívne akcie sa striedajú s oveľa pomalším pohybom. Pri týchto náročných športoch u hráčov často dochádza k vyčerpaniu glykogénu a dehydratácii. Preto je dôležité, aby hráči vedome mysleli na doplňovanie energie a tekutín. Aj pri zápasoch hraných na domácom ihrisku je nutné plánovať stravovací a pitný režim pred zápasom, počas prestávok a po zápase.

Kto za to bude zodpovedať: rodičia, hráči, kapitán, manažér alebo tréner?

Dobrá komunikácia predchádza problémom. Pre stravovanie na cestách nemožno zostaviť jeden univerzálny jedálniček, ktorý by vyhovoval všetkým, pretože individuálne potreby športovcov sa líšia. Ideálne je pripraviť pestrú bufetovú ponuku, ktorá uspokojí väčšinu hráčov, vrátane vegánov a hráčov s celiakiou alebo alergiami na orechy. Pri pobytoch mimo domova, na sústredeniach alebo turnajoch, musí niekto kontrolovať jedálniček a starať sa o správne jedlá. Pokiaľ je jedálniček príliš „zdravý“ a obsahuje len málo tukov, majú športovci sklon zohnať si chýbajúce potraviny inde a jesť ich na izbe. Sťažnosti možno obmedziť zaradením „jedál pre radosť“, špeciálnych večerí a „stretnutí pri zmrzline“, a tiež dostupnosťou ľahko dostupných zdravých, ale obľúbených desiat, ktoré sú ľahko a rýchlo k dispozícii, a to hlavne pri cestovaní. Tímy, ktoré využívajú služby športového dietológa, majú výhodu individuálneho poradenstva, skupinových prednášok, tabuliek s najrôznejšími údajmi (napr. o obľúbených potravinových doplnkoch), nákupov v supermarketoch a lekcií varenia. V prípravnom období, kedy sa trénuje dvojfázovo, môžu hráči v dôsledku vyčerpania a dehydratácie chudnúť. V súťažnom období majú naopak hráči viac času na jedlo, ale menšiu záťaž, preto by mali jesť menej kalórií. Inak môže dôjsť k nežiaducemu nárastu váhy.

Vzdelávanie v oblasti výživy pomáha problémom s váhou predchádzať

Ak je hlavným problémom dehydratácia, môže športový dietológ zorganizovať váženie pred tréningom a po ňom. Tak zistí, ktorí hráči počas tréningu vypotia viac ako 2% svojej váhy (ide o hodnotu, pri ktorej klesá výkonnosť). Ak má tím obmedzený rozpočet, môžu si hráči pripraviť domáce športové nápoje za zlomok ceny komerčných. Posúťažné obdobie je vhodné na schudnutie a posilnenie objemu svalovej hmoty. Niektorí športovci zlenivejú, naberú tuk a stratia svalovú hmotu. Plánovanie kontroly váhy na posúťažné obdobie predchádza problémom, ktoré by mohli ovplyvniť celý tím na začiatku ďalšieho prípravného obdobia.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 04:46