Hovädzie mäso, pečeň, celozrnné obilniny, orechy, slnečnicové semená, tmavá listová zelenina, tofu a tmavá čokoláda sú jedlá bohaté na železo.Pixabay
StoryEditor

Tofu steak so zeleninou

17.09.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Je bohaté na proteíny, neobsahuje žiadny cholesterol a je bezlepkovou potravinou, ktorá je vhodná aj pre celiatikov. Recept je na dve porcie.

Suroviny:


200 g tofu
30 ml sójovej omáčky Tamari (prírodne fermentovanej)
obľúbené korenie
300 g zmesi jarnej zeleniny (cuketa, mrkvička, kaleráb, pór)
30 g panenského olivového oleja
nerafinovaná soľ
10 g umeoctu/šťavy z citróna (môžeme vynechať)

Postup:
1. Biele tofu okoreníme zmesou obľúbeného korenia bez soli.
2. Vložíme do misky, pridáme prírodnú sójovú omáčku a necháme cez noc v chladničke marinovať.
3. Namarinované tofu opekáme z oboch strán na olivovom oleji.
4. Umytú zeleninu osušíme a môžeme ju krátko restovať na troche olivového oleja. Osolíme. Prípadne si zo zeleniny vyrobíme šalát. Zálievku si pripravíme z panenského oleja a umeoctu, prípadne citrónovej šťavy. Ak nepoužijeme umeocot, šalát môžeme jemne osoliť.
5. Tofu pred podávaním nakrájame a podávame teplé spolu s restovanou zeleninou alebo so šalátom.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:
260 kcal/1 090 kJ
12,2 g bielkovín
18,2 g tukov
asi 1 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 20:54