17.08.2019, 08:00

Šalát s quinoou a zeleninou

Quinoa je jednou z najzdravších potravín na svete. Je komplexným zdrojom proteínov, obsahuje vlákninu, železo a ďalšie zdraviu prospešné látky. Pomáha pri odbúravaní stresu a vie výborne zasýtiť. má veľa priaznivých účinkov na trávenie. Recept na 4 porcie.

Šalát s quinoou a zeleninou
Zdroj: Dreamstime.com


Suroviny:


200 g quinoy
300 g rôznej jarnej zeleniny (ako špargľa, hrášok, reďkovka)
60 g jarnej cibuľky
8 g cesnaku
15 g čerstvého kôpru alebo koriandra
15 g panenského olivového oleja
15 g šťavy z citróna
mleté farebné korenie
nerafinovaná soľ

Postup:


1. Quinou niekoľkokrát prepláchneme a zlejeme.
2. Premiestnime do hrnca, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a varíme odokryté, kým quinoa neabsorbuje všetku vodu. Následne prikryjeme pokrievkou a odstavíme zo sporáka.
3. K uvarenej a mierne vychladnutej quinoe nakrájame všetku zeleninu a nasekaný kôpor či koriander.
4. Pripravíme si zálievku. Zmiešame olivový olej, šťavu z citróna a prelisovaný cesnak.
5. Zálievku primiešame ku quinoe so zeleninou, premiešame a podľa chuti pridáme soľ alebo čerstvo mleté čierne korenie.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:

  • 243 kcal/1 016 kJ
  • 10,2 g bielkovín
  • 6,2 g tukov
  • asi 3,5 SJ

Autorka receptu Katarína Langová, výpočet energetickej hodnoty Mária Štefáková