polievka z červenej šošovice DiabetikDreamstime.com
StoryEditor

Polievka z červenej šošovice

22.07.2019, 11:47
Autor:
(dia)(dia)
Červená šošovica nemá takmer žiadne tuky, je vynikajúcim zdrojom vlákniny , bielkovín a železa. Reguluje funkciu čriev, znižuje obsah cukru v krvi a priaznivo vplýva na činnosť obličiek. Je vhodnou potravinou pri chudnutí a redukčných diétach. Porcia má asi 3 SJ.

Recept na 4 porcie


Suroviny:


200 g červenej šošovice
45 g cibule
200 g mrkvy
10 g cesnaku
15 g panenského olivového oleja
5 g rímskej rasce
3 g karí korenia
šťava a kôra z jedného malého citróna
čierne korenie
nerafinovaná soľ
čerstvé bylinky

Postup:
1. Šošovicu niekoľkokrát premyjeme.
2. Zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme ju na olivovom oleji. Osolíme, ochutíme čerstvo mletým korením, rascou a karí.
3. Pridáme šošovicu, zalejeme vriacou vodou a varíme úplne do mäkka.
4. Polievka má byť hustá, preto podľa potreby odlejeme prebytočnú vodu a zvyšok čiastočne rozmixujeme.
5. Polievku vrátime na sporák, pridáme kôru a šťavu z citróna a prehrejeme.
6. Podávame horúcu s nasekanými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:

237 kcal/991 kJ

12,7 g bielkovín

4,3 g tukov

cca 3 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:30