Vedci odhalili baktérie, ktoré premenia akúkoľvek krvnú skupinu na nulkuX/Gagadget_de/
StoryEditor

Dočkali sme sa prelomového objavu? Vedci vyskúmali baktérie, ktoré premenia akúkoľvek krvnú skupinu na nulku

Michal Čiernik09.05.2024., 12:00h

Tím vedcov tvrdí, že našiel bežnú baktériu, ktorá môže ľahko manipulovať s enzýmami prítomnými v krvi, a tak ich zmení na univerzálny typ darcovskej skupiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak by sa takýto proces rozšíril na klinické použitie, mohol by mať významné medicínske a spoločenské dôsledky. Celosvetové zásoby krvi sa totiž neustále zmenšujú, hlavne v krajinách s nízkym počtom darcov.

image

Každoročne uniknú z laboratórií desiatky smrteľných chorôb. Patogény by mohli spustiť ďalšiu pandémiu

Schopnosť zmeniť krvnú skupinu na nulu, teda univerzálneho darcu, by mohol tento problém vyriešiť. Zdravotníci totiž musia byť mimoriadne opatrní, pokiaľ ide o krvné skupiny, pretože nesprávna transfúzia môže prinútiť imunitný systém, aby napadol nové krvinky, čo môže byť smrteľné.

Bežné baktérie

Výskumníci z Technickej univerzity v Dánsku (DTU) a Lund University vo Švédsku zistili, že špecifické enzýmy produkované bežnými črevnými baktériami boli schopné odstrániť antigény A aj B, čo potenciálne pripravilo cestu na zabezpečenie stáleho prísunu univerzálnej darcovskej krvi.

„Nové enzýmové kokteily po prvýkrát nielenže odstraňujú antigény A a B, ale aj rozšírené varianty, ktoré predtým neboli považované za problematické z hľadiska bezpečnosti transfúzie,“ povedal Maher Abou Hachem, výskumník DTU a hlavný autor nového článku publikovaného v časopise Nature Microbiology.

Myšlienka odstránenia páru enzýmov je tu síce už viac ako 40 rokov. Napriek maximálnemu úsiliu vedcov, však nikto nenašiel spôsob, ako vyrobiť univerzálnu darcovskú krv bez rizika imunitných reakcií.

Teraz však Abou Hachem a jeho tím zistili, že bežná baktéria v ľudskom čreve s názvom Akkermansia muciniphila je mimoriadne účinná pri rozklade antigénov A a B, pretože sa veľmi podobajú na zložky, ktorými sa baktéria v ľudskom čreve živý.

„Keď dokážeme vytvoriť univerzálnu darcovskú krv, zjednodušíme logistiku prepravy a podávania bezpečných krvných produktov a zároveň minimalizujeme krvný odpad,“ dodal.

Je však ešte príliš skoro na to, aby sme povedali, či by nový proces mohol skutočne spôsobiť revolúciu v transfúziách krvi. Tím teraz dúfa, že otestuje svoj nový proces v klinických skúškach, ale aj keď sa ukáže, že je úspešný – čo ani zďaleka nie je zárukou – akákoľvek komerčná produkcia bude pravdepodobne trvať mnoho rokov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 11:04