NanobotBrainee X Canva/
StoryEditor

Putujú telom a zachraňujú životy. Liečba pomocou nanobotov sa už rieši aj u našich susedov

iDnes.cz27.01.2024., 12:30h

Majú putovať v ľudskom tele a odhaľovať či likvidovať zárodky ochorení ešte skôr, než sa choroba vôbec začne prejavovať. Nanoboti sú trendom a budúcnosťou medicíny. Nielen výskumu malých robotov, veľkých približne ako červená krvinka, sa bude venovať olomoucký vedecký inšitút CATRIN.

Lajkuj Brainee.sk na

Spolu s partnermi získal CATRIN na výskum významný pol miliardový grant. Olomouckí vedci sa tak pustia do atómového inžinierstva. Chcú sa posunúť na hranicu nanosveta a riadiť vlastnosti látok až na úrovni atómov. Revolučná metóda, ktorá im umožní ponoriť sa do čím ďalej menších štruktúr, má priniesť prevrat nielen v medicíne, ale aj v energetike či priemysle, píše sa na portáli iDnes.cz.

Do projektu s názvom Technológie za hranicou nanosveta sa okrem vedcov z Univerzity Palackého zapojí aj Karlova univerzita a brnenský CEITEC VUT, ktorý sa vývojom nanomateriálov zaoberá už dlhodobo. „Naším cieľom je vyvinúť nanomateriály a technológie, ktoré prispejú k riešeniu dvoch súčasných spoločenských výziev – získavanie a ukladanie obnoviteľnej energie a zlepšenie kvality života,“ objasňuje hlavný riešiteľ projektu Michal Otyepka z Českého inštitútu výskumu a pokročilých technológií, známeho skôr pod skratkou CATRIN.

image

Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína

„Všetci sme svedkami obrovského pokroku v mnohých odvetviach ľudskej činnosti, hoci je posun od nanotechnológií k atómového inžinierstvu pre väčšinu z nás niečím z oblasti sci-fi,“ opisuje úspech olomouckých vedcov prorektor UP Jiří Stavovčík.

„Samozrejme, kto iný, ako práve univerzitné pracovisko, by mal hľadať nové riešenia problémov, s ktorými sa ľudstvo stretáva,“ podotkol. Univerzita na päťročný výskum získala grant z prestížnej výzvy Špičkový výskum operačného programu Ján Amos Komenský.

Až na úroveň atómov

Vedci v atómovom inžinierstve vidia obrovský potenciál. Tým, že do látok preniknú až na úroveň atómov, sa im otvoria celkom nové možnosti. Budú tak vďaka tomu napríklad schopní vniesť jednotlivé atómy kovov do štruktúry iných materiálov, čím môžu zlepšiť ich vlastnosti, či dokonca objaviť úplne nové smery ich uplatnenia.

Využiť to chcú nielen v medicíne, ale aj v ďalších oblastiach. „Ukazuje sa, že nanotechnológie začínajú byť prekonané a ustupujú práve atómovému inžinierstvu,“ zdôrazňuje priekopník metódy Radek Zbořil z CATRIN.

Benefity v medicíne

Jedným z kľúčových prínosov atómového inžinierstva pre medicínu, ktorý má zaistiť včasné odhalenie a liečbu ochorení, budú spomenutí nanoboti schopní likvidovať infekcie na povrchu aj vnútri tela. Vedci ich budú vyvíjať doslova atóm po atóme. „Budú mať špecifický dizajn a schopnosť detekovať veľmi nízke koncentrácie biomarkerov (merateľné indikátory určitého biologického stavu alebo podmienok, pozn. red.), čo môže výrazne zlepšiť diagnostiku množstva ochorení,“ vysvetľuje zástupca CEITEC VUT Martin Pumera.

image

Nanobot

Brainee X Canva/

„Táto unikátna technológia sa navyše bude autonómne pohybovať v ľudskom tele a likvidovať zárodky chorôb,“ zdôrazňuje. Vedci sa chcú zamerať tiež na neustále sa zväčšujúci problém klesajúcej účinnosti anitibiotík. „Narastajúca rezistencia mikroorganizmov voči antibiotikám predstavuje jeden z najhorúcejších problémov dnešnej medicíny. Existujú odhady, že v roku 2050 by mohli mať na svedomí viac úmrtí ako rakovina,“ varuje Otyepka.

Nanostriebro posilní účinok antibiotík

Olomouckí experti sa v spolupráci s kolegami z Lekárskej fakulty UP tejto oblasti už dlhodobo a intenzívne venujú. Už v minulosti napríklad prišli na to, ako pomocou nanostriebra posilniť účinok antibiotík, a vytvorili mechanizmus, ktorý zabraňuje baktériám vytvoriť si na nanostriebro rezistenciu, takže sa jeho účinkom neubránia. Na tento výskum teraz chcú nadviazať.

„Vieme, že materiály vyvinuté na báze atómového inžinierstva dokážu zabíjať baktérie oveľa účinnejšie ako mnohé antibiotiká, pričom baktérie si na tieto materiály nedokážu vytvoriť odolnosť. Navyše sa ukazuje, že pre ľudské bunky sú tieto materiály veľmi bezpečné,“ vyzdvihuje Otyepka.

Rastie konkurencieschopnosť českých vedcov

„Vedľa týchto benefitov je ale nutné zdôrazniť tiež zvyšovanie konkurencieschopnosti, ktorú naši vedci svojím skúmaním získavajú nielen vo svojom odbore, ale svojimi výsledkami ju potom prinášajú celej Českej republike,“ uzatvára rektorka Karlovej univerzity Milena Králíčková.

Rozpočet výzvy, z ktorej projekt peniaze získal, je dokopy 12,2 miliárd korún a podporu z nej dostali tri desiatky projektov. Tie majú posilniť pozíciu Česka v európskom výskumnom priestore a zvýšiť konkurencieschopnosť výskumných tímov voči európskej aj svetovej špičke.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:21