Poznáme najinteligentnejšieho psa na svete.Pexels/bleu Bird, Barnabas Davoti, Zachariaskorsalka/
StoryEditor

Koniec dohadom, milí psíčkari. Vyhlásili najinteligentnejšie plemeno na svete

Michal Čiernik09.01.2023., 13:30h

Výskumníci z Helsinskej univerzity vo Fínsku zaradili viac ako 1 000 psov z 13 rôznych plemien do zrejme najväčšej laboratórnej štúdie inteligencie psov, aká sa kedy uskutočnila. Výsledok ťa možno prekvapí.

Lajkuj Brainee.sk na

Testu sa zúčastnili jeden až osem ročné psy, ktoré sa podrobili súboru testov smratDOG, ktoré vyvinula autorka štúdie Katriina Tiira. Ten obsahoval desať úloh, sedem kognitívnych, týkajúcich sa vnímania a myslenia psa a tri behaviorálne, čiže zamerané na správanie pri určitých situáciach. Zahrnuté boli plemená ako border kólia, belgický malinois, anglický kokeršpaniel, nemecký ovčiak, zlatý retriever, labradorský retriever a ďalšie.

Testy zahŕňali ich schopnosť čítať ľudské gestá a či zvieratá dokážu obísť priehľadný plot v tvare V, aby sa dostali k odmene v podobe žrádla, ktorú mohli vidieť. Vedci tiež skúmali, aký nezávislý je pes a ako rýchlo príde k človeku prosiť o pomoc. Na to dali psovi vyriešiť neriešiteľnú úlohu, pokúsiť sa dostať k jedlu v zapečatenej krabici.

image

Hačikó: Príbeh psa. Štvornohý miláčik čakal na svojho pána celé roky, pri natáčaní použili až troch psov

Belgický malinois sa umiestnil na vrchole v úlohe ľudských gest a obchádzky do V a bol piatym najsamostatnejším plemenom. Aj vďaka tomu získal 35 z 39 bodov a obsadil prvé miesto. „Belgický malinois vynikal v mnohých kognitívnych úlohách a mal veľmi dobré výsledky vo väčšine testov,“ povedala Katriina Tiira.

image

Belgický ovčiak získal 35 z 39 bodov.

Wikipedia/pleple2000/

Border kólie nezostali dĺžne svojej povesti a skončili druhé s 26 bodmi, kým hovawart získal bronzovú medailu s 25 bodmi, jeden bod pred španielskym vodným psom. „Väčšina plemien mala svoje silné a slabé stránky. Napríklad labradorský retriever bol veľmi dobrý v čítaní ľudských gest, ale nie tak dobrý v riešení priestorových problémov. Niektoré plemená, ako napríklad shetlandský ovčiak, dosahovali takmer vo všetkých testoch rovnaké skóre,“ dodala Saara Junttila, spoluautorka štúdie a doktorandka v oblasti poznávania psov na Helsinskej univerzite.

image

skončili druhé s 26 bodmi.

Wikipedia/rocbac/

Doteraz zaužívané tvrdenie, že najinteligentnejším psom je border kólia, tak vyvrátil belgický ovčiak. Malionis je bežnou voľbou pre tých, ktorí potrebujú čuchacích, strážnych a policajných psov, a teraz údaje ukazujú, že sú dokonalou voľbou, pretože sú nezávislí, riešia problémy, rýchlo reagujú a vedia čítať ľudí.

image

Najbohatšie zvieratá na planéte. Mačka Taylor Swift má hodnotu takmer 100 miliónov dolárov, pes Gunther VI. až pol miliardy

Tím však tvrdí, že celkové hodnotenie nie je také užitočné ako vedieť to, ktoré plemená sú v určitých zručnostiach lepšie ako iné „Kognitívny profil každého plemena by bol oveľa užitočnejší ako akýkoľvek systém hodnotenia. V súčasnosti údaje smartDOG pozostávajú z takmer 5 000 psov, čo je skvelým východiskovým bodom pre kognitívne profily špecifické pre dané plemeno,“ povedala Dr. Tiira pre The Telegraph.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 14:07