Kim KardashianX/The Aesthetics Agency
StoryEditor

Ženy sa nakazili HIV vírusom po tom, ako Kim Kardashian na sociálnych sieťach odporúčala krvavú masku na tvár

Nikola Michalkova02.05.2024., 11:00h

Niekoľkým ženám diagnostikovali HIV vírus po tom, čo absolvovali krvavú masku. Vo veľkom ju propaguje aj Kim Kardashian.

Lajkuj Brainee.sk na

Najmenej trom ženám bol diagnostikovaný HIV vírus. Absolvovali totiž krvavú „upírsku“ masku vo wellness kúpeľoch v Novom Mexiku. Správu zverejnilo Centrum pre kontrolu chorôb. Zároveň ide o prvý zdokumentovaný prípad, kedy sa vírus preniesol prostredníctom kontaminovaných kozmetických injekcií, píše sa na portáli Futurism.

O čo ide?

Nazýva sa „upírsky zákrok“ a ide o zákrok, ktorý má odbornú skratku PRP a vysvetľuje sa ako „plazma bohatá pre krvné doštičky“. Postup sa stal populárnym ešte v roku 2013, keď ho propagovala Kim Kardashian. Zverejnila totiž selfie uprostred ošetrenia. Počas zákroku lekári odoberú pacientovi krv a potom pomocou prístroja oddelia krvné doštičky. V niektorých prípadoch sa môžu aplikovať lokálne, ale najčastejšie sa pomocou malých ihiel vstrekujú do pleti. Ide čisto len o kozmetický zákrok, ktorý nemá žiadne medicínske výhody. Používa sa najmä ako ošetrenie proti starnutiu pleti.

image

Kim Kardashian

X/The Aesthetics Agency

Prípad z Nového Mexika sa týka nelicencovaného zariadenia VIP Spa. To zatvorili po tom, čo v roku 2018 zaznamenali prvý známy prípad pacienta pozitívneho na HIV, ktorý absolvoval túto upírsku procedúru. „Centrifúga, ohrievací suchý kúpeľ a stojan s neoznačenými skúmavkami s krvou sa nachádzali na kuchynskej linke,“ uvádza sa v správe. Tieto neoznačené skúmavky s krvou a injekciami boli uložené v chladničke spolu s inými potravinami. Injekčné striekačky boli zároveň umiestnené na rôznych miestach.

Vyšetrovatelia zistili, že zariadenie navštevovali dvaja pacienti s potvrdenou diagnózou HIV. Analýzy prišli na to, že traja klienti VIP Spa, ktorí boli po návšteve prvýkrát pozitívne testovaní na HIV, sa nakazili podobnými kmeňmi. A to aj napriek tomu, že predtým boli považované za osoby s nízkym rizikom nákazy. „Ide o ľudí, u ktorých nebolo známe žiadne riziko nakazenia sa vírusom HIV. Bol to pre nich určite šok,“ uviedla epidemiologička Anna Stadelmanová-Beharová, ktorá prípad vyšetrovala.

image

Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian

Priznala sa

62-ročná majiteľka wellnes kúpeľov VIP Spa, Maria de Lourdes Ramos de Ruizová, sa v roku 2022 priznala k piatim bohom obžaloby z vykonávania lekárskej praxe bez licencie. V súčasnosti si odpykáva tri a polročný trest.

Podľa aktivistov sú dôsledky jej konania pripomienkou, že HIV je hrozbou a to nielen pre historicky zraniteľné skupiny. „Ľudia musia pochopiť, že HIV sa nenakazia len určité typy ľudí. Nie je to tak, že mne sa to nemôže stať,“ hovorí výkonná riaditeľka organizácie Southern AIDS Coalition Dafina Wardová.

Procedúra nie je nebezpečná

Zákrok sám o sebe nie je nebezpečný. Je však potrebné zdôrazniť, že ošetrenie by mal poskytovať len licencovaný zdravotnícky personál. Preto pri každom zákroku je vždy potrebné overiť si, kto zákrok vykonáva a či má licenciu. Nehrnúť sa do toho len preto, že to odporúča známa osobnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 04:26