AtraniUnsplash/Antonio Sessa
StoryEditor

Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu

ČTK19.04.2024., 09:00h

Turistami obľúbené mestečko Atrani na juhozápadnom pobreží Talianska sa pripravuje na príliv ďalších návštevníkov po tom, ako ho tento mesiac ukázal seriál Ripley na platforme Netflix.

Lajkuj Brainee.sk na

Cestovatelia tu ale asi rovnaký pocit ako hlavná postava seriálu streamovacej platformy stvárnená Andrewom Scottom pravdepodobne nezažijú. Kým rozhrkaný autobus, ktorým Scott cestuje, ide z Neapola do Atrani po prázdnej ceste a minie ho len jedna Vespa v opačnom smere, skutočným turistom skôr hrozí, že sa dostanú do jednej z kolón, ktorými je dnes úsek medzi mestami Positano a Salerno vyhlásený rovnako ako svojimi úchvatnými výhľadmi, píše The Guardian.

image

VIDEO Obľúbený herec zo seriálu Stranger Things dobyl svetový rebríček Spotify. Vytvoril song, ktorý si už určite počul aj ty

Ani s plážou to v skutočnom Atrani nebude rovnaké ako v tom seriálovom. Kým v seriáli majú postava bohatého Američana Dickieho Greenleafa a jeho priateľky panenský piesok sami pre seba, v skutočnosti je pláž v Atrani počas letných mesiacov zaplnená radmi slnečníkov a lehátok.

93-percentný nárast rezervácií

A turistov by mohlo v Atrani byť ešte viac. Služba Airbnb ponúkajúca krátkodobé nájmy totiž podľa denníka uviedla, že po uvedení seriálu tento mesiac zaznamenala 93-percentný nárast rezervácií ubytovania v meste a jeho okolí. Prevádzkovatelia miestnych podnikov a ubytovania sa však obávajú, do akej miery bude turizmus v obci udržateľný.

„Ak turizmus ešte narastie, tak hrozí, že nebude šikovne riadený. Naša dedina nemôže veľké počty turistov zvládnuť. Autá, autobusy a motorky paralyzujú dopravu,” uviedla Luisa Criscoloová, ktorá prevádzkuje ubytovanie v apartmánoch Chiara´s House.

Viac ľudí nezvládneme

Úrady by podľa nej mali zabezpečiť, aby boli turistické lákadlá otvorené dlhšiu časť roka, aby si turisti k cestám do mestečka volili aj iné, ako tie najvyťaženejšie mesiace. Viac by sa podľa nej mali využívať tiež možnosti vodnej dopravy.

image

Atrani

Unsplash/Hongbin

Prevádzkovateľka ďalších apartmánov Antonella Florioová si myslí, že obec už ďalších turistov nezvládne. „Pobrežie je presýtené nadmerným turizmom. Ak kvôli seriálu prídu ďalší návštevníci, tak dúfam, že to bude v mimosezóne,” uviedla.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:05