Na muníciu pre Ukrajinu sme vyzbierali už viac ako milión eurMsm Group/Msm Group
StoryEditor

Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur

iDnes.czČTK18.04.2024., 15:59h

Zatiaľ čo naša vláda sa pomôcť svojmu ukrajinskému susedovi zdráha, slovenskí občania už na potrebnú muníciu nakupovanú vďaka českej iniciatíve vybrali viac ako milión eur. Oznámila to občianska iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá sa na organizácii zbierky podieľa. Peniaze sa podarilo získať za dva dni.

Lajkuj Brainee.sk na

Zbierka, ktorú podporili aj rôzne osobnosti, pokračuje ďalej. Viac ako 21-tisíc darcov venovalo do štvrtkového popoludnia dohromady 1,42 milióna eur. Akciu pod názvom „Keď nie vláda, posielame my“ organizátori začali v utorok. Odkázali tak na fakt, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica sa do českého programu zapojiť nemieni, píše portál iDnes.

image

Putin je pripravený na jadrovú vojnu. Na hranice s Fínskom plánuje rozmiestniť vojakov a ťažké zbrane

Predstavitelia slovenskej vlády volajú po mierovom riešení vojny na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, a po zastavení paľby. Niektorí slovenskí ministri povedali, že spomínanú zbierku nepodporia. Novinársky dotaz na túto tému v stredu popudil ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý reportérovi televízie Markíza odpovedal, že nemá moralizovať a že si má vziať samopal a ísť na Ukrajinu.

Na Ukrajinu ani náboj

Ficova vláda po svojom minuloročnom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob, komerčné dodávky však ďalej podporuje. Kabinet sa rozhodol pomáhať Ukrajine už len napríklad humanitárne či odminovávacími systémami slovenskej produkcie. Na jeden takýto stroj sa predtým na Slovensku zložili aj ľudia a inštitúcie v zbierke.

„Je veľmi pekné počuť o slovenskej iniciatíve. V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa snažia pomôcť statočným obrancom Ukrajiny. Preveríme všetky možnosti, ale naša iniciatíva je vytvorená predovšetkým ako vládna. V každom prípade však existuje mnoho možností, ako prispieť. Je mnoho kampaní na získavanie finančných prostriedkov, ktoré sa dajú použiť. Som preto veľmi rád, že toľko ľudí na Slovensku chce pomôcť a sú rôzne možnosti,“ uviedol český premiér Petr Fiala.

Organizátori zbierky jeho slová ocenili. „Ďakujeme premiérovi Českej republiky Petrovi Fialovi, že na rokovaní NATO ocenil slovenskú občiansku zbierku. Je výnimočné, že Slováci za necelé tri dni vyzbierali bez pomoci vlastnej vlády viac peňazí ako Slovinci a prispievajú ďalej,“ píšu organizátori s tým, že nákup munície zabezpečuje ich český partner, iniciatíva Darček pre Putina, podľa požiadaviek ukrajinskej armády a v spolupráci s činiteľmi iniciatívy českej vlády.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:32