Dom umenia Fatra v Žilinevlastníci a Nadácia SPP
StoryEditor

Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli

PR článok27.03.2024., 00:00h

Online hlasovanie je pre verejnosť najatraktívnejšia časť prestížnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Minulý rok sa do neho zapojilo viac ako 62 000 hlasujúcich.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlasovanie potrvá od 13. marca do 2. apríla 2024. Stačí ísť na stránku www.kpr-fenix.sk/hlasovanie a dať hlas jednej z 33 pamiatok, ktoré vlastníci prihlásili do 17. ročníka súťaže. Pamiatka s najväčším počtom hlasov získa ocenenie „Fénix – Cena Nadácie SPP“. „Všetky historické skvosty boli obnovené či zreštaurované v rokoch 2022 a 2023 a horúcich favoritov majú opäť všetky časti Slovenska,“ hovorí Eva Guliková, správkyňa Nadácie SPP. Zároveň priznáva, že súboj pamiatok je z roka na rok nielen zaujímavejší, ale takpovediac aj urputnejší. „Na základe skúseností z uplynulých ročníkov súťaže,  sme tento rok modifikovali hlasovací proces a doplnili ho o verifikáciu hlasov prostredníctvom SMS správy odoslanej na telefónne číslo slovenských operátorov, ktoré má možnosť prijímať SMS správy. Hlasovať sa môže len raz denne a toto hlasovanie je bezplatné,“ spresňuje správkyňa Nadácie SPP.

image

Kúria Andrássyovcov v Gombaseku

vlastníci a Nadácia SPP

Každý finalista skrýva očarujúci príbeh

Medzi súťažiacimi pamiatkami nájdete napríklad vežu na vrchole ktorej stojí socha so vzácnymi relikviami, hrady a kaštiele spojené s významnými rodmi Czoborovcov, Habsburgovcov, Pálffyovcov, Thurzovcov, Zichyovcov, Motešických, Matejom Korvínom i cisárom Františkom I.. Súťaž odhaľuje aj to, kde dodnes stojí tzv. vodný hrad, ktorí hradní páni si užívali luxus podlahového kúrenia a suché toalety,  kde o kúpe nehnuteľnosti rozhodovalo dobré víno, ale aj to, z ktorého letného sídla vznikla pevnosť pre 200 000 vojakov. Začítať sa môžete tiež do príbehu koniarne, kde nánosy cementu na dlhé roky ukryli vzácne maľby s dekorom slávnej keramickej manufaktúry, v ktorom dome na Slovensku sídlil známy tlačiar, kde o svoj domov prišli násilne rôzne rehole, kde sa nachádza obnovená synagóga hodná nášho obdivu, i ktorý vodojem ukradol názov kopcu Várdomb, na ktorom stojí. Medzi finálne pamiatky súťaže sa dostalo aj známe kino, z ktorého bolo možné svojho času evakuovať takmer 500 ľudí za obdivuhodných 30 sekúnd, ale aj kino, kde mal v roku 1922 premiéru desaťročia stratený film Jánošík. O priazeň bojuje i radnica, z ktorej sa stalo po obnove pulzujúce srdce mesta a pamätná vila, ktorú štát daroval slovenskému umelcovi a ten na oplátku daroval celý svoj majetok štátu. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka odhaľuje aj to, ktorý park na Slovensku projektoval autor známeho Lednického parku na Morave, a v ktorom parku natočili v roku 1910 zrejme prvú slovenskú hranú filmovú snímku „Únos“.  Nové stránky histórie s majestátnym zvukom začal písať po obnove organ z dielne majstra Martina Zorkovského, ale aj organ za ktorý miestni zaplatili svojho času 264 zlatých. A viete, kde stojí škola pre ktorú padla časť stredovekého opevnenia mesta, či liečivý prameň, ktorý zachránila predvídavosť pražského majstra mozaikovej dielne? Odpoveď aj na tieto otázky nájdete na stránke www.kpr-fenix.sk. Ak si vyberiete svojho favorita a dáte mu svoj hlas, máte jedinečnú príležitosť vyhrať pobyt na dve noci pre dve osoby v Kubínyiovskom kaštieli v Vyšnom Kubíne. Pripravených je aj 19 balíčkov s vecnými cenami.

image

Kaštieľ v Čunove

vlastníci a Nadácia SPP

Vyhlasovateľom 17. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s partnermi - Nadáciou SPP, Slovenským plynárenským priemyslom, a.s. (SPP) a RTVS. Súťaž uzavrie slávnostný galaprogram, ktorý odvysiela RTVS na Jednotke 2. mája 2024 o 21.35 h.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 04:15