TASR/Omar Marques
StoryEditor

Diabetik s covidom v nemocnicine

19.07.2021, 09:15
Autor:
(dia)(dia)
V súvislosti s rozšírenou pandémiou vírusového ochorenia COVID-19 sme si všimli, že do nemocnice sa dostávajú prevažne pacienti s diagnózou diabetes melittus a jej pridruženými komplikáciami. To znamená, že jedna diagnóza nie je život ohrozujúca, zdravie človeka ohrozuje komplex viacerých faktorov a diagnóz.


Jednou z vážnejších je s tým súvisiace zníženie imunity, a teda väčšia náchylnosť na vírusové ochorenia, v súčasnosti predovšetkým COVID-19. Ďalej obezita, ktorá je veľmi častým sprievodným javom pri cukrovke. Táto príliš komplikuje liečenie pacientov z dôvodu väčšej dýchavičnosti.

Veľký objem pacienta, množstvo medikamentov a nutnosť ležať sú až zničujúce

Polohovanie takýchto pacientov je o to ťažšie, že samotný pacient má problém dýchať aj pri jednoduchých pohyboch. Tu je nutné podotknúť, že práve pohyb by bol nápomocný, aby sa človek neocitol v nemocnici. Diabetik neznamená nepohyblivý človek, práve naopak. Práve ľudia s touto diagnózou majú voliť pohyb ako pomocnú metódu pri predchádzaní zhoršenia svojho zdravia. Je dôležité, aký druh športu si zvolia.

V nemocnici je pacient sledovaný

Ďalej nasleduje ako častá a vážnejšia komplikácia nie úplné dodržiavanie pravidiel pri stravovaní, ktoré dostáva pacientov do ďalších problémov, ako je väčšie kolísanie hladiny cukru a s tým súvisiace silnejšie lieky a náročnejšie liečebné postupy.

Strava dokáže veľkou mierou prispieť k udržaniu primeranej hladiny glykémie v tele. V nemocnici je takýto pacient kontrolovaný tak lekármi, sestrami, ako aj ošetrovateľmi, ktorí sledujú práve stravovanie a jeho množstvo. V zdravotníckom zariadení je zmenený aj samotný psychický stav pacientov a stres.

Pri pozorovaní v nemocnici som si všimla veľmi veľký rozdiel v prístupe k chorobe medzi pacientmi, ktorí boli vyrovnaní so situáciou, prípadne v mladšom veku a pacientmi staršími ako 60 rokov, často v strese, či to zvládnu a čo majú robiť.

Psychickú pohodu narušovali hlavne negatívne správy. Často zhoršuje stav pacientov nevyhnutnosť mať prísun kyslíka aj vo vysokých prietokoch cez kyslíkovú masku, ktorú nie každý toleruje. Pokiaľ sa táto maska skladá, pacienti nedostávajú také množstvo kyslíka, aké potrebujú, a sami sebe ešte priťažia, čím predlžujú liečenie.

Aj s DM môže byť človek v pohode

Záverom je, že aj diabetik môže zostávať v tejto situácii bez zhoršenia svojho stavu. Nevyhnutné je dodržiavanie pravidiel, a to: dostatok kyslíka vďaka dostatočnému pohybu v prírode a výberu správneho športu, čím sa obmedzí zväčšovanie telesnej váhy, resp. jej stabilizovanie v norme a navyše udržanie si psychického zdravia.

Pravidelnou stravou a kontrolou hladiny cukru sa udrží telo v kondícii a zamedzí sa metabolickým výkyvom. Zároveň tieto pravidlá sú pre diabetika nevyhnutnou súčasťou rekonvalescencie po prekonaní ochorenia COVID-19 v domácom prostredí.


Petra Čillíková, ošetrovateľka Univerzitná nemocnica Martin

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:42