StoryEditor

Otvorený list pre Viliama Čisláka

30.11.2014, 23:40
Autor:
(dia)(dia)
Občianske združenie Diabetikinfo zaslalo ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi otvorený list.

Poukázalo v ňom na fakt, že počet súčasných odborných diabetologických centier nedokáže celoplošne pokryť potreby diabetikov na Slovensku. List na vedomie doručilo aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi.
Združenie zoskupuje deti s diabetom a ich rodičov. V liste zástupcovia organizácie poukázali na to, že dieťa musí byť v prípade potreby rýchlej odbornej pomoci prevážané do diacentra z veľmi vzdialených miest. Pripomenuli tiež, že odborné diabetologické centrá v súčasnosti existujú v štyroch mestách – Bratislave, Martine, Košiciach a v Ľubochni. "Ak ide o hypoglykemickú kómu, o živote diabetika rozhodujú doslova sekundy," píšu v liste.
Od Čisláka združenie požaduje, aby urgentne prehodnotil a riešil počet diabetologických centier, zakladal edukačno-psychologické centrá slúžiace pre diabetologických pacientov a rodičov detí s diabetom. Žiada ho aj o prehodnotenie spôsobu úhrady edukácií zdravotnými poisťovňami či celospoločenskú osvetu v problematike všetkých typov cukrovky.
"List bol na ministerstvo doručený, musíme si ho preštudovať. O odpovedi budeme združenie čo najskôr informovať," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

(red.)

01 - Modified: 2007-01-11 09:13:00 - Feat.: 0 - Title: Slota: SNS o P. Mulíkovi nikdy neuvažovala na post šéfa ÚPN
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:31