inzulínová pumpaShutterstock
StoryEditor

Výhody a nevýhody liečby inzulínovou pumpou

04.01.2021, 10:26
Autor:
(dia)(dia)
Inzulínová pumpa predstavuje v súčasnosti jeden z najmodernejších spôsobov podávania inzulínu.

Inzulínové pumpy boli niekedy viazané na indikácie v diabetologických centrách po schválení zdravotnou poisťovňou na základe vymedzených kritérií. V rámci Slovenska terapia a nastavenie pacienta na inzulínovú pumpu prebiehalo na špecializovaných pracoviskách, v zariadeniach so štatútom diabetologických centier v Bratislave, Košiciach, Martine, Ľubochni.


Od júla tohto roka je možné ambulantné nastavenie pacienta na inzulínovú pumpu vo vybraných diabetologických ambulanciách, ktoré absolvovali medicínske a technické certifikované školenie.


Liečba pomocou pumpy je indikovaná pri:

  • nestabilnej cukrovke,
  • opakovaných a nerozpoznaných hypoglykémiách,
  • príprave na graviditu a gravidita diabetičiek,
  • u pacientov pred alebo po plánovaných transplantáciách obličiek.

Výhody liečby inzulínovou pumpou:

  • napodobňuje fyziologickú bazálnu sekréciu inzulínu,
  • presnosť dávkovania,
  • dávkovanie aj malého množstva inzulínu,
  • pamäť predošlých bolusových dávok,
  • optimalizácia posprandiálnych potrieb inzulínu,
  • v prípade použitia senzora chráni pred hypoglykémiou zastavením bazálnej dávky inzulínu,
    redukuje výskyt hypoglykémií,
  • podávanie inzulínu pumpou je diskrétne,
  • minimalizácia počtu podkožných vpichov inzulínu o viac ako 1 300 vpichov ročne,
  • takmer bezbolestná aplikácia infúznych súprav,
  • vyššia voľnosť v športe, stravovaní a v iných každodenných aktivitách.


Pumpa zlepšuje kvalitu života

Zhrnutím všetkých týchto výhod môžeme konštatovať, že terapia inzulínovou pumpou uľahčuje pacientom s diabetom cestovanie, šport, napomáha odstrániť závažné hypoglykémie, zvyšuje pružnosť vo výbere a časovom posune jedla, zlepšuje kvalitu života a spokojnosť pacientov, dlhodobo udržuje zlepšenia metabolickej kompenzácie, zlepšuje vnímanie príznakov hypoglykémie, znižuje frekvencie všetkých hypoglykemických príhod, zlepšuje výkonnosť a pocit fyzického a aj psychického zdravia, zlepšuje flexibilitu denného režimu v rámci rodiny i pracovného vyťaženia.

Úskalia pri používaní pumpy


Tak ako iné terapeutické metódy, aj táto metóda má svoje úskalia. Je ním upchatie kanyly a infekcia v mieste vpichu pri nedodržaní trojdňového intervalu výmeny kanyly a určitý diskomfort 24-hodinového nosenia pumpy na tele.

Aj napriek vyššie uvedeným úskaliam je možné im predchádzať a minimalizovať ich dostatočnou edukáciou, nadobúdaním vedomosti a zručnosti o správnom postupe zavedenia kanyly, dodržaní frekvencie výmeny kanyly každé tri dni a starostlivosti o miesto vpichu. Zníženie rizika a zlepšovanie výsledkov nemôže závisieť len od konania zdravotníckych pracovníkov, ale rovnako závisí aj od konania samotného pacienta.

Selfmanažment ochorenia


Neoddeliteľnou súčasťou terapie je aj selfmanažment ochorenia. Tieto aktivity sú zvyčajne uskutočňované pacientom medzi plánovanými stretnutiami so zdravotníckymi pracovníkmi. Tieto aktivity zahŕňajú zvládanie symptómov, ošetrovanie, zmenu životného štýlu (stravovanie, pohybová aktivita..), vyrovnávanie sa s fyzickými a psychickými dôsledkami tohto chronického ochorenia.

Dvadsaťtriročné skúsenosti s liečbou


V súčasnosti sú na slovenskom trhu 23-ročné skúsenosti s liečbou pomocou inzulínových púmp. Zdravotnícky personál v spolupráci so zaškolenými edukátormi pravidelne zaúčajú pacientov, rodinných príslušníkov o technických a medicínskych možnostiach liečby inzulínovou pumpou.

Mnohé výskumné štúdie poukazujú na fakt, že prostredníctvom aplikácie inzulínu inzulínovou pumpou sa zlepšila kvalita života pacientov s cukrovkou.

Kvalitu života opisujú odlišne pacienti na konvenčnom inzulínovom režime, intenzifikovanom inzulínovom režime, ktorí si aplikujú inzulín dvakrát alebo štyrikrát denne, ako pacienti liečení inzulínovou pumpou, ktorí si vymenia kanylu raz za tri dni.

Pacientovi výrazne ovplyvňujú kvalitu života akútne a chronické komplikácie. Liečba inzulínovou pumpou v kombinácií s kontinuálnym monitorovaním glykémie pomocou senzorov prispieva k výraznému zlepšeniu kvality života a predchádza vzniku možných komplikácií u pacientov s ochorením diabetes mellitus.


Doc. PhDr. Ľubomíra Tkáčová, PhD., MPH
Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta zdravotníckych odborov, katedra ošetrovateľstva

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 12:15