meranie glulózy, moderný senzor, FreeStyle LibreAbbott
StoryEditor

Kontinuálny monitoring glukózy – poznáte ho?

13.12.2019, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Už takmer tri roky je počet uhrádzaných glukózových senzorov na kontinuálne meranie glukózy 26 za rok pre deti do 18 rokov a pre diabetikov 1. typu neschopných rozpoznať hypoglykémiu. Tehotným diabetičkám sú hradené senzory počas celého tehotenstva.

Strach z nočných hypoglykémií, každodenné obmedzenia v bežnom živote, nervozita učiteľov a rodičov z obyčajného školského výletu môžu byť minulosťou. Zdravotné poisťovne uhrádzajú aj na Slovensku glukózové senzory pre ľudí s diabetom 1. typu.

Systém na kontinuálny monitoring glukózy pozostáva zo senzora, z vysielača a z inzulínovej pumpy, ktorá dokáže so senzorom bezdrôtovo komunikovať a reagovať na jeho zistenia.

,,Postupne sa nám darilo stabilizovať glykémie"

Väčšia presnosť merania a prehľad glykémií v reálnom čase umožňujú dosiahnuť lepšiu kontrolu diabetu a lepšie liečebné výsledky. „Dcéra mala rozlietané glykémie. Po zavedení senzora sa nám podarilo odsledovať, ako sa správajú glykémie po rôznych jedlách, športe a v rôznych situáciách. To nám postupne umožnilo upraviť bazálne aj bolusové dávky inzulínu a vďaka psychickej pohode postupne stabilizovať glykémie. Zavádzanie senzora je takmer bezbolestné, nedá sa vôbec porovnať s nepríjemnými pocitmi pri pichaní do prsta,“ hovorí mamička päťročnej dcérky s diabetom.

Väčší pocit istoty

Okrem zníženia rizika vážnych komplikácií diabetu poskytuje kontinuálny monitoring aj výhody v každodennom živote s diabetom.

Najmä deti s diabetom už nemusia byť pod drobnohľadom učiteliek či z preventívnych dôvodov vyčleňované zo športových aktivít alebo školských výletov.

Učiteľky sa detí s diabetom často boja. Ak totiž nemajú senzor, musia riešiť neustále merania pred telesnou výchovou, počas a po nej, a majú tiež obavy brať ich na školské výlety. Veľký prínos predstavuje kontinuálny monitoring aj pre tehotné diabetičky, keď je tesná kompenzácia žiaduca kvôli správnemu vývoju ešte nenarodeného dieťaťa.

Predovšetkým počas prvých mesiacov sa môžu častejšie vyskytovať hypoglykémie a kontinuálny monitoring ich môže pomôcť odhaliť a umožniť lepší manažment diabetu.

Pokojnejší spánok


Strach z hypoglykémie ovplyvňuje nielen všetky denné aktivity, ale aj spánok všetkých členov rodiny. Podľa štatistík sa totiž dve z troch hypoglykemických príhod udejú v noci. Rodičia zvyčajne kontrolujú deti viackrát za noc, boja sa, či nemajú počas spánku hypoglykémiu. Avšak nielen deti.

Pumpa so senzorom vám môže vrátiť pocit istoty a s ním aj spánok. Inzulínová pumpa v spolupráci so senzorom zareaguje na hroziacu hypoglykémiu a automaticky zastaví podávanie inzulínu.

O kontinuálnom monitoringu glukózy a možnosti získať senzor sa diabetici a rodičia detí s diabetom dozvedia viac u svojho diabetológa alebo na telefónnej linke pomoci MiniMed Care 02/68 206 986 počas pracovných dní v čase od 8.00 do 20.00 hod.

Praktické informácie o živote s diabetom môžete získať aj na FB stránke Medtronic Diabetes Slovensko alebo na webe www.medtronic-diabetes.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 05:26