ZdN/archív
StoryEditor

Diabetes vyžaduje v tehotenstve veľkú pozornosť

02.02.2022, 07:22
Autor:
(dia)(dia)
Pre ženu s diabetes mellitus 1. alebo 2. typu má tehotenstvo zásadný vplyv na jej zdravotný stav. Určite však nie je cukrovka dôvodom, prečo by mala žena tehotenstvo odkladať.

Dôležité je dodržiavať základné odporúčania a plánovať tehotenstvo 3 – 6 mesiacov vopred. Optimálna kontrola diabetes mellitus a pozitívne psychické nastavenie sú pre správny vývoj plodu kľúčové.

Dôležité je plánovanie gravidity

Ešte pred samotným plánom otehotnieť je vhodné dohodnúť sa s diabetológom na častejších kontrolách diabetu. Odporúča sa častý monitoring glykémie, najlepšie pred každým jedlom. Hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1C) by sa mala pohybovať do 6,5 %. Na vývoj plodu negatívne vplývajú aj vysoké hodnoty ketolátok, zvýšené hodnoty reaktívnych molekúl a nízka hladina prostaglandínov.

Vývoj vnútorných orgánov plodu prebieha najmä do 9. gestačného týždňa. Pri nedostatočne kompenzovanej liečbe diabetu býva vyššie riziko vrodených chýb dieťaťa, preto je optimálna metabolická kompenzácia diabetu pre správny vývoj plodu absolútne zásadná.

V rámci predkoncepčnej prípravy je možné indikovať liečbu pomocou inzulínovej pumpy. Budúca mamička tak dosiahne lepšiu kontrolu nad hodnotou glykémie tým, že poskytne zvýšenú ochranu pred hypoglykemickými udalosťami.

Riziko vzniku diabetu u detí diabetických otcov je až 6,1 %, zatiaľ čo u diabetických matiek len 1,3 %. Ak sú obaja rodičia diabetici, riziko sa zvyšuje na 10 až 15 %. Budúce mamičky diabetičky sa preto nemusia obávať, riziko diabetu nie je veľké a nemalo by byť prekážkou a dôvodom na odkladanie tehotenstva.

Priebeh tehotenstva

Diabetes vyžaduje v tehotenstve veľkú pozornosť. Pacientka je sledovaná v diabetologickej ambulancii v dvojtýždňových intervaloch a po 34. týždni tehotenstva už v týždňových intervaloch. V prvom trimestri je u žien zvýšená citlivosť na inzulín, čo spôsobuje hypoglykémie, takže je nutné správne upraviť dávky inzulínu (znížiť), a to aj v prípade tehotenských nevoľností a nechutenstva.

Hypoglykémia je v tehotenstve vážne ohrozujúci stav, ktorý ma negatívny vplyv na vývoj plodu. Dá sa jej vyhnúť vhodným zložením stravy alebo tak, že si pacientka mení dávku inzulínu. Vyššie riziko hypoglykémie je taktiež po fyzickej aktivite a niekoľko hodín po nej.

Naopak, v druhom trimestri sa odporúča postupné zvyšovanie celodennej dávky inzulínu. V treťom trimestri je typické striedanie potrieb dávok inzulínu až k prudkému poklesu spotreby inzulínu pred a po pôrode.

 

Starostlivosť pred graviditou a počas nej

Inzulín je fyziologická látka, ktorá najideálnejšie kopíruje funkciu pankreasu. V rámci predkoncepčnej prípravy je možné indikovať liečbu pomocou inzulínovej pumpy.

Pacientky liečené na diabetes mellitus 2. typu nesmú užívať perorálne antidiabetiká a ani lieky znižujúce cholesterol. Terapia tabletami sa nahrádza podávaním inzulínu. Veľkú pozornosť treba venovať liekom na liečbu vysokého krvného tlaku.

Pre tehotné diabetičky je nutné vedieť dôsledne počítať sacharidové jednotky (SJ) a vedieť si upraviť a následne aplikovať správne dávky inzulínu podľa daného jedla a spotreby SJ.

Optimálne zloženie stravy zohľadňuje kalorický príjem, obsah cukrov a rozloženie jedla v priebehu dňa. Dôležité je vyhýbať sa sladeným nápojom, obmedziť prílohy a ovocie. Vhodné je doplniť zeleninu ku každému jedlu, pretože znižuje glykemický index jedla.

Aj po pôrode sú nutné kontroly

Po pôrode je žena monitorovaná a liečená v diabetologickej ambulancii ako pred tehotenstvom. Z gynekologickej stránky sa častejšie môžu u žien vyskytovať gynekologické infekcie, infekcie močových ciest či zvýšený krvný tlak. Tieto komplikácie však nehrozia každej žene s diabetom a sú liečiteľné.

Tatiana Kocúrková, Lekáreň Dr.Max Žilina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 23:18