meranie cukru, diabetik,Dreamstime.com
StoryEditor

Rozvod s cukrovkou? Nemožné!

23.10.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Latinský názov cukrovky diabetes mellitus znie prívetivo, až „sladko“. V skutočnosti je cukrovka doživotným dlhotrvajúcim ochorením, ktoré spôsobuje ďalšie závažné poškodenia organizmu.



Vyhnúť sa jej vážnym následkom je možné len dodržiavaním liečebných postupov, v ktorom má výrazný podiel samotný pacient.

Je to ako v manželstve, kde sa prispôsobujeme požiadavkám partnera. V tomto prípade je partnerom cukrovka a rozvod je nemožný. Aj tu však platí slovenské príslovie „Láska ide cez žalúdok“.

Áno, dobrý vzťah s cukrovkou, teda dobrá liečba cukrovky, spočíva v spôsobe správneho stravovania. V manželstve si partneri zvykajú na spoločné jedlá, spoločný jedálny lístok, domácu kuchyňu, spoločný život. Ak sa to nedarí, vznikajú rodinné problémy.

Tak to je aj v partnerstve s cukrovkou. Ak sa diabetik nesprávne stravuje, potom sa necítite dobre, je unavený, podráždený, pociťuje smäd, svrbenie kože, v noci sa budí a musí chodiť močiť. Jednoducho, ako sa správate k partnerovi, tak sa on správa k vám.


Na rozdiel od manželstva je rozvod s cukrovkou nemožný. Keď už niekto cukrovku má, potrebuje sa snažiť o nekonfliktné spolužitie s ňou. A to sa musí naučiť. Odborne sa hovorí o edukácii, teda o učení a vzdelávaní.

Zmena stravovacích návykov


Pacient by mal dostať informácie o svojej chorobe, o jej priebehu a o možnostiach pozitívneho ovplyvnenia jej priebehu. Výchova diabetika sa pokladá za faktor rovnocenný s liečbou.
Je potrebné začať zmenou stravovania, sofistikovanejšie povedané, zmenou stravovacích návykov.

Kým sme zdraví, väčšinou nedbáme na zásady správneho stravovania, veď ani nemáme prečo.
O tom, že máme jesť pravidelne, vedeli už naši predkovia a výborne to dokumentuje príslovie: „Raňajky zjedz sám, obed ponúkni priateľovi a večeru daj nepriateľovi.“ Teda úplne naopak, ako sme zvyknutí.

Prejedanie sa večer zvyšuje večernú, nočnú aj rannú glykémiu, neumožňuje chudnutie, naopak, spôsobuje priberanie na telesnej hmotnosti.

Tučnota komplikuje liečbu cukrovky a vyžaduje si viac liekov. Ale pravidelná konzumácia jedál v primeraných množstvách zabezpečuje pravidelný prísun cukrov do organizmu, čo uľahčuje ich spaľovanie a nekladie veľké požiadavky na tvorbu inzulínu v pankrease alebo na zvyšovanie dávok injekčného inzulínu.

Okrem klasického cukru na sladenie k cukrom radíme aj „maskované cukry“, akými sú glukóza, fruktóza, maltóza, laktóza, škrob či dextrín.

Počet sacharidových jednotiek


Primerané množstvo jedla znamená, že sa konzumuje určené množstvo potravín obsahujúcich cukry spolu s bielkovinami a tukmi. Povolené množstvo cukrov sa vypočíta podľa dennej energetickej potreby.

Aby to pre diabetika nebolo také zložité, množstvo cukrov v potravinách sa zjednodušuje na počet sacharidových jednotiek. Jedna sacharidová jednotka je množstvo potraviny, v ktorom je 10 gramov cukrov.

Napríklad u dospelého tučného diabetika, ktorý potrebuje schudnúť, je denná dávka cukrov 12 sacharidových jednotiek. Množstvo tukov v jedlách sa má čo najviac znížiť, aby sa spomalilo kôrnatenie ciev – ateroskleróza.

Aj množstvo bielkovín, najmä mäsa, nesmie byť veľké, lebo môže oslabiť a poškodiť činnosť obličiek. Primerané množstvo bielkovín je 1 gram na 1 kg telesnej hmotnosti.

Čo a koľko môžem zjesť


Najčastejšia otázka diabetika je: Čo mám jesť? A druhá, ktorá prichádza vzápätí: Ako mám počítať sacharidové jednotky? Ideálne je začať stravovaním podľa jedálneho lístka – brožúrky s jedálnym lístkom a receptami jedál.

Výhodami sú už vymyslené zostavy a poradie druhov jedál, denné menu aj možnosť zameniť poradie denných jedálnych lístkov, napríklad utorkové menu za štvrtkové.

Originálne, na Slovensku praxou odskúšané brožúrky s jedálnym lístkom a receptami jedál s rôznym špecifikáciami nájdete na stránke www.cukrovkarady.sk.

Tanier diabetika a odmerky


Ďalším krokom môže byť tvorba vlastného jedálneho lístka. Opäť originálnou, odskúšanou schémou je „Tanier diabetika“. Umožňuje vybrať si to, na čo máte práve chuť, pričom množstvo potraviny obsahujúcej cukry možno určiť aj odmerkami. Odmerky sa dajú požiť aj na určenie sacharidových jednotiek.

Naučiť sa stravovať pomocou brožúrok a odmeriek uľahčuje diabetikovi výber jedla napríklad aj v reštaurácii. Stravovanie podľa sacharidových jednotiek je síce trochu zložitejšou, no zároveň zaručene najlepšou metódou, ako sa naučiť stravovať. A to predovšetkým pri liečbe inzulínovou pumpou a pri liečbe viacerými dávkami inzulínu.

Konzultácia s odborníkom


Skúsenosti ukazujú, že aj napriek príkladnému prístupu môžu diabetici po čase opäť robiť chyby v stravovaní. Vtedy je potrebná konzultácia s odborníkom na diabetes a stravovanie (diabetológ, diétna sestra).

Všetky potrebné informácie, ako počítať sacharidové jednotky, pracovať s odmerkami a koho osloviť v prípade nejasností, nájdete opäť na stránke www.cukrovkarady.sk.


V žiadnom prípade nie je potrebné vešať hlavu. Edukácia diabetika je neustále prebiehajúci proces, pri ktorom sa pacient môže naučiť správne žiť s cukrovkou a vyhnúť sa jej vážnym následkom.

MUDr. Marek Macko, diabetológ
Diabetol, s. r. o. Prešov

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 19:29