stravovanie detí diabetikDreamstime.com
StoryEditor

Stravovanie malých diabetikov – na čo si treba dávať pozor

24.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
„Globálne pribúda počet diabetických pacientov už v útlom detskom veku a základným pilierom liečby cukrovky typu 1 a 2 je nepochybne strava,“ pripomína výživová špecialistka Mgr. Stanislava Balogová. Najdôležitejšie podľa nej je, aby správne vyvážený jedálniček zvládli pripraviť rodičia.


Balogová hovorí, že deti čaká dlhý život s cukrovkou, no oddialiť či eliminovať komplikácie ochorenia je možné len za podmienok dobrej kompenzácie cukrovky. „Všetci rodičia sa pre zdravie svojich detí snažia robiť len to najlepšie, o tom niet pochýb, ani oni však nie sú neomylní. Viem sa tak trochu vcítiť do ich situácie, pretože som diabetičkou a zároveň aj matkou,“ dopĺňa.


Na čo si treba dávať pozor pri stravovaní detí? Výživová špecialistka Stanislava Balogová radí:


1. Zákazy nefungujú, ale pravidlá áno
Cukrovka je ochorenie, ktoré dokáže naviesť pacienta ku kvalitnejšiemu spôsobu života, čo je koniec koncov pozitívum. Pri zistení cukrovky si ju všetci spájame len s negatívami. Skúste teraz spolu so mnou zmeniť pohľad na vec. Zapájajte svoje deti do varenia.

Zasväťte ich do liečivých účinkov racionálnej stravy. Nebojte sa obmedziť množstvo sladkostí a zákuskov na skromných 5 druhov. Ak dieťa odmieta zdravú potravinu, nikdy mu ju neprestaňte ponúkať. Dajte prednosť vareniu pred pečením. Nakupujte základné potraviny, nie polotovary. Nie ste zlým rodičom, ak máte plnú kontrolu nad jedlom svojho dieťaťa, a verte mi, že jedného dňa sa vám za to poďakuje.

Určite nie je ľahké preklenúť prvé mesiace po zistení cukrovky, ani pre rodičov, ani pre dieťa. Stáva sa, že rodičia nedokážu svojmu dieťaťu odrazu odoprieť sladkosti. Pochopiteľne, zákazy nefungujú, ale pravidlá áno. Deti sú rozumné, stačí, ak im všetko dôkladne vysvetlíte.

Pravidlá stravovania u nás doma som stanovila ja a hoci sú celkom prísne, problém s ich rešpektovaním nemá ani náš zdravý syn. Napríklad, malú sladkosť má povolenú až po hlavnom jedle. Väčšinou sa však naje dosýta a na sladkosť si už ani nespomenie.

2. Aj sacharidy majú svoje miesto vo výžive dia detí
Pri liečbe cukrovky je všeobecne odporúčaná nízkosacharidová diéta. Existujú polemiky o tom, či je takýto druh diéty vhodný aj pre deti. Nevidím dôvod na obavy. Ide najmä o správny výber druhu sacharidov, nie o ich absolútne vylúčenie z jedálnička.

Sacharidy majú totiž rôzny glykemický index. Konzumácia komplexných sacharidov s nízkym glykemickým indexom je v najlepšom poriadku, pretože sú zdrojom prospešných vitamínov, minerálov a vlákniny, čo sú nevyhnutné zložky pre správny vývin detí. Okrem toho nás dokážu nasýtiť na dlhší čas, čím udržiavajú glykémie v rovnováhe. Ublížiť môže skôr úplné vylúčenie sacharidov.

Týmto pripravíte dieťa o množstvo živín a s veľkou pravdepodobnosťou mu zaťažíte organizmus prevahou bielkovín a tukov. Pozor, nehovorím o zdraviu prospešných tukoch a proteínoch, mám na mysli skôr presolené údené výrobky, ako sú salámy či tavené syry a mäsové nátierky. Takáto strava navyše telo dehydruje, čo je pre diabetikov veľmi nebezpečné.

3. Diabetici môžu jesť všetko, ale nemusia
Nemálo rodičov dia detí je presvedčených, že cukrovka im v ničom nebráni a ich dieťa sa môže stravovať tak ako dosiaľ, „len“ si musí prepočítať sacharidové jednotky v jedle a pripichnúť inzulín. Ani zďaleka to nie je také jednoduché a čierno-biele. Táto zjednodušená verzia by mohla platiť pri deťoch, ktorých strava bola pestrá a vyvážená už pred diagnostikovaním cukrovky.

Keď však vychádzam z praxe, môžem na príklade uviesť, aká je často realita. Zhruba takto vyzerá štandardný denný stravovací režim bežného slovenského dieťaťa:

raňajky – lekvárová lupačka + kakao s grankom;

obed – 3 PL polievky (ak vôbec) + dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom;

večera – špagety s kečupom a postrúhaným syrom; desiata/olovrant – slané tyčinky, fornetti;

pitný režim – sirupová voda, džús.

Ešte stále si myslíte, že dia deti môžu jesť všetko, stačí „len“? Opak je pravdou. Cukrovka je ochorenie, ktoré ničí telo nenápadne, ale zato sústavne. To je dôvod, prečo diabetik potrebuje organizmus neustále posilňovať výživnou stravou. Prosím, nedovoľte, aby si vaše dieťa pravidelne aplikovalo inzulín na prázdne kalórie, teda na nutrične chudobné jedlo!

4. Kľúčová je edukácia
Už v materských školách sa deti zapájajú do projektov ochrany životného prostredia. Všetci svoje deti bezprostredne vedieme k ochrane prírody odmalička. Ako však chceme, aby chránili prírodu, keď ich nenaučíme vážiť si vlastné zdravie?

Verím, že rozširovať obzory všetkých detí v oblasti výživy je nesmierne dôležité. Svojho syna odmalička vediem k tomu, aby rozlišoval, čo je zdravé, čo menej a čo vôbec. Dnes má 6 rokov a myslím si, že na svoj vek v tom má celkom jasno. Pre diabetické deti je téma výživy alfou a omegou.

Odporúčam všetkým rodičom týchto detí vo vlastnom záujme popracovať na prehĺbení vzdelávania v oblasti výživy a následne zvoliť adekvátny spôsob efektívnej edukácie svojich ratolestí.

5. Rodič by mal ísť deťom príkladom v každom smere
Cukrovka 1. typu je v každej rodine nevítaným hosťom. Žiaľ, nemožno ho vyhostiť, automaticky sa stáva súčasťou rodiny. Preto, ak chcete svoje dieťa čo najlepšie podporiť v liečbe, staňte sa jeho vzorom. Väčšina rodičov vynaloží obrovskú snahu a ochotne varí svojmu „dia“ dieťaťu osobitne.

Ak sa však na to pozrieme z pohľadu detského pacienta, nie je to veľmi efektívna podpora. Ideálnym prístupom by bolo, keby stravovacie návyky zmenila celá rodina vrátane zdravých súrodencov. Pacient tak nachádza skutočné pochopenie svojich blízkych a oveľa ľahšie prijme aj zaťažujúcu stránku liečby svojho ochorenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:34