Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Pitný režim treba dodržiavať aj v chladnejších mesiacoch, upozorňuje ÚVZ

24.09.2021, 19:40
Autor:
TASRTASR
Pitný režim treba dodržiavať aj v chladnejších mesiacoch, hoci pocit smädu nie je taký výrazný ako v lete.

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva ako súčasť odporúčaní, týkajúcich sa zdravého životného štýlu aj počas jesenných mesiacov.

„Najvhodnejším nápojom je pitná voda z kohútika, ochutiť si ju môžeme nakrájaným ovocím alebo bylinami. Vyhýbajte sa nápojom s pridaným cukrom, pitný režim si dopĺňajte nesladeným čajom alebo minerálnou vodou,“ povedala hovorkyňa úradu Daša Račková pre TASR.

Nezabúdajte aj na zdravú výživu a vitamín D

Odborníci odporúčajú konzumovať vyváženú zdravú stravu. V jedálničku detí by podľa nich nemali chýbať ovocie a zelenina, keďže obsahujú dôležité vitamíny a minerály, ďalej mliečne výrobky, ktoré obsahujú vitamín D.

Súčasťou jedálnička by mali byť aj orechy, ktoré obsahujú zinok, tiež strukoviny či celozrnné potraviny obsahujúce vlákninu.

Strava má byť pravidelná a pestrá, no jedlá by sa v jedálničku mali priebežne obmieňať. Príjem kuchynskej soli je potrebné podľa odborníkov obmedzovať do päť gramov denne, čo je približne jedna čajová lyžička.

Vhodné je tiež obmedziť potraviny s vysokým obsahom soli, napríklad údeniny, konzervované potraviny, slané oriešky, lupienky. Hotové jedlá odporúčajú neprisáľať. Vyšší príjem soli v strave môže podľa úradu súvisieť so zvýšenými hodnotami krvného tlaku a s výskytom hypertenzie.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 02:48