StoryEditor

Znášate mlieko?

24.05.2010, 08:02
Autor:
(dia)(dia)
Mlieko a mliečne produkty je vďaka zloženiu vhodné prijímať v strave pravidelne. Asi 20 percent Slovákov si to však pre ťažkosti s jeho trávením nemôže dovoliť.

Mlieko a mliečne produkty je vďaka zloženiu vhodné prijímať v strave pravidelne. Asi 20 percent Slovákov si to však pre ťažkosti s jeho trávením nemôže dovoliť. Združenie Intolerancia laktózy preto organizuje bezplatné otestovanie pre občanov, ktorí chcú vedieť, či za ich tráviace problémy môže laktóza v mlieku. Intoleranciu laktózy spôsobuje nedostatočná tvorbou enzýmu laktáza, ktorý sa stará o štiepenie laktózy (mliečneho cukru).

Intolerancia laktózy sa bežne diagnostikuje analýzou dychu alebo krvi, je však možné odhaliť ju aj domácim testom. Stačí na niekoľko dní prestať konzumovať mlieko a mliečne jedlá a potom nalačno vypiť tri až štyri decilitre mlieka. Ak sa do dvoch hodín prejaví niektorý z príznakov intolerancie laktózy, ktorými sú hnačka, bolesti brucha, kŕče alebo nadúvanie, je veľmi pravdepodobné, že človek trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru. „Pri domácom teste pomôžu aj kvapky do mlieka alebo tableta s enzýmom laktáza, ktoré laktózu v mlieku odstránia a po takto upravenom mlieku by ste už nemali pociťovať žiadne problémy," uviedol Rastislav Stolárik z neformálneho združenia Intolerancia laktózy. Ak aj po odstránení laktózy v mlieku pocítite tráviace ťažkosti, ide pravdepodobne o alergiu na mlieko alebo iné problémy trávenia, s ktorými je lepšie obrátiť sa na odborného lekára. V opačnom prípade - ak problémy pominú, ide o intoleranciu laktózy.

Aby si ľudia s problémami mohli overiť, či je zdrojom ich tráviacich problémov skutočne laktóza, bude združenie Intolerancia laktózy záujemcom posielať zdarma, len za cenu poštovného, vzorky tabliet s enzýmom laktáza. O vzorku môžu požiadať na webovej adrese združenia www.laktoza.sk alebo na infolinke 0850 003 111.

SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 19:38