StoryEditor

Homeopatia – šarlatánstvo alebo liečba?

04.11.2013, 22:11
Autor:
(dia)(dia)
Hoci je homeopatia čoraz vyhľadávanejšou liečebnou metódou, stále je s ňou spojených mnoho kontroverzií. Podľa jedných je to overená metóda, ktorá má preukázateľné výsledky. Iní ju považujú za nevedecké šarlatánstvo alebo šikovný reklamný ťah výrobcov homeopatických liekov.

Hoci je homeopatia čoraz vyhľadávanejšou liečebnou metódou, stále je s ňou spojených mnoho kontroverzií. Podľa jedných je to overená metóda, ktorá má preukázateľné výsledky. Iní ju považujú za nevedecké šarlatánstvo alebo šikovný reklamný ťah výrobcov homeopatických liekov. Žiaden iný smer alternatívnej medicíny sa však neteší takej obľube u klasických lekárov ako práve homeopatia. Mnohí z nich si už svoju lekársku prax bez homeopatík nevedia ani predstaviť. Nájdu sa aj takí, ktorí nimi liečia cukrovku.

 

 

Homeopatia je v súčasnosti horúcou témou spoločenskej diskusie. Je to spiatočnícke barbarstvo alebo liečebná metóda založená na faktoch? Odborníci z lekárskeho a vedeckého prostredia sa v odpovedi na túto otázku zatiaľ nezhodli a v blízkej budúcnosti asi ani nezhodnú. Poďme sa teda pozrieť aspoň v skratke na to, v čom liečba homeopatikami vlastne spočíva.

Podobné podobným

Homeopatia vychádza z odlišného princípu ako klasická medicína. Keď vás napríklad páli žalúdok, lekár vám pravdepodobne predpíše tzv. antacidá, ktoré zabránia nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín. Klasický homeopat by na tie isté symptómy reagoval úplne inak. Podal by vám liek, ktorý by zdravému človeku vaše príznaky vyvolal. Mottom homeopatie totiž je Similia similibus curantur, teda podobné sa lieči podobným. Tak ako vakcinácia, aj homeopatický liek má stimulovať obrannú reakciu organizmu. Pôvodná Hahnemannova klasická homeopatia nelieči len diagnózu, ale súbor príznakov na mentálnej, emočnej a orgánovej úrovni. Na tie podáva jeden konštitučný liek, ktorý je individuálnym liekom pre konkrétneho pacienta. Človeka totiž nemožno liečiť len čiastkovo, pretože telo, myseľ aj emócie tvoria jednu celostnú entitu,“ vysvetľuje Viera Golská, absolventka pražskej homeopatickej akadémie.

Prečo sme chorí?

Homeopatickí liečitelia veria, že všetky ochorenia majú svoj psychický pôvod. „Príčina choroby je u každého iná, individuálna, nedá sa zovšeobecniť. A platí to aj naopak. Tá istá príčina môže rôznym ľuďom spôsobiť rozličné choroby,“ tvrdí V. Golská. Ak vám teda v lekárni ponúkajú homeopatický liek proti chrípke alebo bolesti, nemá to s myšlienkou klasickej homeopatie nič spoločné. Príčina ochorenia totiž u každého pacienta spočíva v niečom inom, a preto sa nedá liečiť rovnakým liekom. Omylom je aj užívať viac rôznych homeopatík súčasne. Od klasicky vzdelaného homeopata budete odchádzať s jedinou fľaštičkou v ruke, ktorá by mala skrývať ten pravý liek, ušitý na vašu mieru.

Vylieči aj diabetes?

Ani samotní homeopati nepopierajú, že ich metóda má svoje obmedzenia. Niektoré závažné ochorenia, ako metastázovaná rakovina, či dlhotrvajúca skleróza multiplex, sú už mimo sféru ich vplyvu. A ako je to s cukrovkou? „Kým sa pacientovi tvorí v tele vlastný inzulín, jeho cukrovka je liečiteľná,“ tvrdí klasická homeopatka a dodáva, že vo svojej praxi sa stretla s nejedným diabetikom, ktorému pomohla zlepšiť zdravotný stav. Podľa diabetologičky MUDr. Evy Rajecovej ostane cukrovkár vždy cukrovkárom a zvýšené hodnoty cukru mu budú hroziť stále. Ak sa však dobre kompenzovanému diabetikovi podarí znížiť hmotnosť, môže prejsť z inzulínu na antidiabetiká a z tabletiek už len na diétu. „Každé schudnutie zlepšuje metabolickú situáciu pacienta,“ vysvetľuje diabetologička. Vďaka racionálnej strave a zdravej životospráve sa tabletky aj inzulínové perá pre pacienta môžu stať minulosťou. Žiaľ, nie každému sa podarí svoj zdravotný stav natoľko zlepšiť. Nádej však umiera posledná a to platí najmä pre cukrovkárov 2. typu.

Liek alebo voda?

Najväčším terčom kritiky bývajú homeopatické lieky. Podľa stúpencov homeopatie je liek o to účinnejší, o čo vyššiu má tzv. potenciu. Potencia pritom nie je nič iné, len riedenie liečiva vodou a jeho následné pretrepanie, tzv. dynamizácia. V tých najvyšších potenciách už pôvodnú liečivú látku v lieku nenájdete ani pomocou toho najcitlivejšieho mikroskopu. Podľa skeptikov vám teda homeopat predáva obyčajnú vodu. Homeopati však hovoria o schopnosti vody „pamätať si“ energetickú informáciu o liečivej látke aj po maximálnom zriedení. Na prvý pohľad to znie absurdne. Už od konca osemdesiatych rokov minulého storočia však tieto zdanlivo záhadné vlastnosti vody potvrdzujú aj niektoré vedecké štúdie. Účinky homeopatických liekov boli s pozitívnymi výsledkami testované aj na ľuďoch. Na druhej strane, existuje aj množstvo štúdií, ktoré pôsobenie homeopatík vyvracajú. Keďže názory odborníkov sa rozchádzajú, laik si môže vytvoriť svoj názor jedine na základe vlastných skúseností.

 

Viete, že...

Grécky homeopat George Vithoulkas obdržal v roku 1996 Alternatívnu Nobelovu cenu za svoj prínos v šírení klasickej homeopatie a vyliečenie mnohých chorých?

 

 

Nie len guľôčky

Lieky, ktoré využívajú homeopati, sú čisto na prírodnej báze. Pripravujú sa z rastlinných, minerálnych a živočíšnych zdrojov. A prečo sa vlastne riedia? Výhodou riedenia alebo tzv. potenciácie lieku je podľa stúpencov homeopatie zvýšenie jeho účinku, ale aj strata toxicity, ak je východzia látka jedovatá. Odporcovia homeopatie však vidia dôvod potenciácie oveľa prozaickejšie: zaistí výrobcom jednoduchý a rýchly zisk bez investície do skutočných liečiv. Medzi homeopatiká však nepatria len známe biele guľôčky. Homeopati podávajú aj materské tinktúry, ktoré obsahujú liečivú látku v merateľnom množstve.

Hoci je homeopatia stará už dve storočia, neustále sa objavujú nové liečivá, ktoré sú podrobované testovaniu. „Existuje celosvetová databanka, kde sa stále pridávajú nové a nové lieky, ktoré sa objavia,“ konštatuje V. Golská.

Liečba rozhovorom

Ako nájde homeopat ten správny liek? Mnohí sa mylne domnievajú, že homeopatici používajú pri diagnostike kyvadlo alebo si pomáhajú astrológiou. Nie je to tak. Kto čaká metódy spájané skôr s ľudovým liečiteľstvom, ten si na svoje nepríde. Lekár homeopat vyšetruje prostredníctvom tzv. homeopatického interview. Pri podrobnom rozhovore s pacientom pátra po príznakoch, ktoré sú pre neho špecifické. „Dobrý homeopat dokáže nájsť neobvyklé symptómy a zamerať sa na to, čo je na človeku špeciálne, svojské a zvláštne, čo je charakteristické len pre neho. Podľa nich stanovuje ten správny liek,“ objasňuje homeopatka. Príznakom môže byť čokoľvek. Homeopat si všíma gestá, mimiku aj výraz tváre. Spýta sa vás, aké jedlo máte radi, akým typom bolesti a v akom čase trpíte, ale aj na to, na čo najviac myslíte. „Kedysi som s pacientom viedla rozhovor aj 10 hodín, kým som určila ten správny liek. Dnes mám desaťročnú prax a je to už poznať. Stačí mi väčšinou hodina,“ udáva V. Golská.

Signály tela

O tom, že mnoho chorôb má pôvod v psychike, už dnes niet pochýb. Homeopatia posúva toto tvrdenie ešte ďalej. Podľa V. Golskej je choroba len prejavom stavu nášho vedomia na tele. „Je to signál nášho tela, nič iné,“ tvrdí. Aj zakladateľ homeopatie Samuel Hahnemann napísal: „Neliečim chorobu, liečim človeka. Jeho choroba začína v jeho mysli.“ Tento výrok sa stal hlavnou axiómou homeopatov. Či však dokážu choroby naozaj efektívne liečiť, je už vecou názoru.

Pozor na podvodníkov

S homeopatiou sa spája veľa mýtov, chvály aj kritiky. Vybrať si z množstva názorov ten pravdivý, nie je ľahké ani pre odborníka. Podávanie liekov, ktoré sú natoľko zriedené vodou, že v nich účinnú látku naozaj nenájdete, však nepochybne skrýva riziká. Okrem študovaných homeopatov môžete naraziť aj na podvodníkov, ktorí vám bez mihnutia oka predajú obyčajnú vodu z vodovodu.

Argumenty za...

l Homeopatické lieky pochádzajú len z prírodných zdrojov

l Klinické pokusy potvrdzujú, že homeopatická liečba je účinná

l Riedením a dynamizovaním sa efekt lieku mnohonásobne zvyšuje. Potvrdzujú to klinické štúdie aj niektoré vedecké dôkazy o zachovaní informácie o látke prostredníctvom vody

l Homeopatia nie je ľudovým liečiteľstvom, nevyužíva mágiu, kyvadlo, veštenie, virguľu, astrológiu a podobné metódy. V súčasnosti je uznanou alternatívnou medicínou, ktorú možno študovať na akadémiách a vysokých školách. Vo svete existujú homeopatické nemocnice a rozvinutý farmaceutický priemysel.

...a proti

l Vzhľadom na extrémne riedenie liečiva vodou, neobsahuje homeopatický liek žiadnu účinnú liečivú látku

l Vedecké štúdie účinky homeopatie vyvracajú

l Z výroby homeopatických liekov výrazne profitujú farmaceutické firmy. Keďže ide len o vodu bez merateľného množstva liečiva, náklady na výrobu sú minimálne.

l Homeopatia je nevedecká metóda, ktorá využíva pochybné prístupy známe z oblasti ľudového liečiteľstva

(tab)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 07:04