StoryEditor

Netypický priebeh chrípkovej sezóny 2012

04.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Kým vlani bol v tomto čase výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípky omnoho vyšší, po poslednom novembrovom týždni roku 2012 epidemiológovia konštatujú, že výskyt týchto ochorení má zatiaľ dosť netypický priebeh.
Kým vlani aj predvlani bol v tomto čase výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) omnoho vyšší, po poslednom novembrovom týždni roku 2012 epidemiológovia konštatujú, že výskyt týchto ochorení má zatiaľ dosť netypický priebeh, uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.
V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4 653 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1 410 osôb na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 316 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 96 osôb na 100 000 obyvateľov.
„Takýto priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s netypickým novembrovým počasím, ale aj s faktom, že sa spolu s víkendom vyprázdnili na päť dní všetky typy škôl a deti sa navzájom nenakazili. To však neznamená, že by sme poľavili v epidemiologickej bdelosti," konštatuje Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ.
Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Revúca, kde evidujú lekári takmer 630 prípadov, nasleduje Rimavská Sobota (550), Lučenec (541) a Veľký Krtíš (523). Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Žarnovica, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Najviac chorých na chrípku je v okresoch Revúca, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica a Poltár. Z hľadiska veku ARO aj CHPO v absolútnych číslach najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a deti základných škôl. Len o niečo menej prípadov týchto ochorení sa vyskytuje medzi najmenšími deťmi a adolescentmi. Naopak, najnižšia chorobnosť je medzi seniormi.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:59