StoryEditor

Sneží vám na plecia?

22.07.2010, 07:50
Autor:
(dia)(dia)
Lupiny dokážu poriadne znepríjemniť život. Vyskúšali ste už desiatky šampónov a ani jeden vás neuspokojil? Biele šupinky si neustále oprašujete zo svojho oblečenie a trápite sa nad tým, ako ich raz a navždy vyhubiť? Ako na ne vám poradí dermatologička MUDr. Andrea Andrišinová z Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Lupiny dokážu poriadne znepríjemniť život. Vyskúšali ste už desiatky šampónov a ani jeden vás neuspokojil? Biele šupinky si neustále oprašujete zo svojho oblečenie a trápite sa nad tým, ako ich raz a navždy vyhubiť? Ako na ne vám poradí dermatologička MUDr. Andrea Andrišinová z Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Lupiny sú charakteristickým prejavom nadmernej tvorby kožného mazu a premnoženia najmä tzv. lipofilných kvasiniek, ktoré sa inak na koži bežne nachádzajú. Sú neškodné a živia sa kožným mazom. Ak sa však premnožia, nastáva problém. Drobné kúsky kože uvoľňujúce sa z povrchu hlavy znepokojujú najmä mužov aj pre zvýšenú tvorbu mužských pohlavných hormónov (androgénov). Podľa MUDr. Andrišinovej puberta a celý stredný vek sú obdobia, kedy mávajú muži, ale aj ženy s lupinami najviac problémov. V staršom veku koža produkuje menej mazu, preto aj tvorba lupín ustupuje.

Najčastejšie príčiny tvorby lupín:

● vonkajšie

- nevhodné (predovšetkým lacné) šampóny a prípravky na ošetrovanie vlasov

- životné prostredie (smog, prašné prostredie)

- zmena počasia

● vnútorné

- stres a duševné napätie

- nesprávna životospráva a nedostatok vitamínov

- ložisková infekcia v organizme

- hormonálne zmeny

- zvýšené potenie

- porucha imunity

- niektoré neurologické ochorenia

- dedičnosť

Viac ako poprašok

Pokiaľ už vo vlasoch nemáte len jemný poprašok a navyše vás hlava začne svrbieť a spozorujete červené zapálené ložiská s nánosmi lupín, trpíte pravdepodobne kožným ochorením - seboroickou dermatitídou. Znie to odstrašujúco, ale ak vás to aspoň trošku upokojí, touto ťažšou formou tvorby lupín trpí najviac ľudí. MUDr. Andrišinová odporúča, aby ste navštívili dermatológa, ktorý odborne zhodnotí váš kožný nález, prípadne vás odošle na ďalšie doplňujúce vyšetrenia. „Toto časté kožné ochorenie súvisí napríklad aj s chronickým zápalom v organizme alebo pozitivitou Helicobaktera pylori v žalúdku. Pacient preto musí často absolvovať vyšetrenia za účelom vylúčenia ložiskovej infekcie u gastroenterológa, krčného lekára, ale aj zubné alebo gynekologické vyšetrenie,“ vysvetľuje dermatologička. „Už nestačí použiť šampón proti lupinám, je nutná dermatologická liečba.“

Pri seboroickej dermatitíde bývajú ložiská lupín lokalizované aj na iných častiach tela, napríklad v obočí, oblasti koreňa nosa, na hrudníku či na chrbte. Ak sa o problém nezačnete starať, môžu nastať komplikácie.

Vypadané vlasy

V niektorých prípadoch môžu lupiny na hlave vytvoriť až „pancier“, čo môže viesť k vypadávaniu vlasov. Ak sa podľa dermatologičky problém podchytí v správnom štádiu, vlasy opäť narastú. Ak nie, môžete sa s bohatou hrivou rozlúčiť. Pozor však aj na svrbenie, ktoré často sprevádza toto ochorenie. Pri škrabaní si môžete do kože zaniesť bakteriálnu infekciu.

Pozor na omyl

V prípade jemného poprašku vo vlasoch si môžete pomôcť aj sami, napríklad častým umývaním vlasov s použitím vhodných šampónov. Veľakrát pomôže obyčajný šampón bez liečivých prímesí. Ak nezaberie, použite šampón alebo prípravok určený priamo proti lupinám.

Lupiny nie sú samostatnou dermatologickou diagnózou, sprevádzajú však veľa kožných ochorení (hlavne pityriasis simplex, seboroickú dermatitídu, psoriázu, dermatofytózu). Liečba týchto ochorení patrí do rúk dermatológa.

Šampón len z lekárne

Dermatologička MUDr. Andrišinová odporúča na lupiny len kvalitné šampóny z lekárne. „Pomôžu vám prípravky na báze síry, dechtu, kyseliny salicylovej a antimykotiká, ktoré sú v šampónoch už pridané. Na veľa lupín môžete použiť salicylový alebo olivový olej, ktoré ich zvlhčia a potom sa ľahko vyčešú.“ Šampón s antimykotickou zložkou používajte výlučne podľa návodu alebo podľa odporúčaní lekára. Šampóny pravidelne obmieňajte, aby si koža na ne nezvykla.

Diabetici, pozor!

„Zvlášť dôležitú pozornosť by mali pokožke hlavy venovať diabetici. Porucha metabolizmu glukózy spôsobuje zhoršené zásobovanie buniek glukózou, čo môže viesť k rôznym funkčným poruchám kože. Spomaľuje sa hojenie rán, koža je citlivá na rôzne podnety vonkajšieho prostredia, často dochádza k infekciám pokožky pôsobením baktérií, ale aj kvasiniek a plesní. Obzvlášť diabetici s týmto problémom by mali vyhľadať dermatológa,“ upozorňuje MUDr. Andrišinová.

ÁNO či NIE?

časté česanie - kožu masírujete a prekrvujete, ale zároveň tým podporujete tvorbu lupín

veľmi teplá voda - spolu s fénovaním horúcim vzduchom ich tvorbe takisto pomáha

každodenné umývanie vlasov - s použitím správneho šampónu si môžete pomôcť, zlým svoj stav iba zhoršíte a navyše budete mať vlasy mastnejšie. (ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 23:08