StoryEditor

Dobre zásobená lekárnička

29.07.2012, 23:14
Autor:
(dia)(dia)
Porezaný palec, otlak na päte, bolesť hlavy či teplota dokážu znepríjemniť deň asi každému z vás, zvlášť vtedy, keď nemáte poruke nič, čím by ste ťažkosti zahnali a rýchlo na ne zabudli. Ak však budete vlastniť vzorovú domácu lekárničku, budete mať na problém rýchle riešenie.

Porezaný palec, otlak na päte, bolesť hlavy či teplota dokážu znepríjemniť deň asi každému z vás, zvlášť vtedy, keď nemáte poruke nič, čím by ste ťažkosti zahnali a rýchlo na ne zabudli. Ak však budete vlastniť vzorovú domácu lekárničku, drobný úraz či ľahké ochorenie vás síce trošku potrápia, ale za to budete mať na problém rýchle riešenie.

Nie je nič horšie, ako keď s plným nosom či hnačkou musíte ísť do lekárne namiesto toho, aby ste sa doma v pokoji liečili. Sadnite si preto k svojej domácej lekárničke a dôkladne skontrolujte jej výbavu. „Lieky po dobe expirácie treba bez váhania vyhodiť,“ upozorňuje všeobecná lekárka MUDr. Eva Smíšková. Takisto sa zbavte podozrivo vyzerajúcich liekov, voľne vysypaných či tých, ktoré neviete vôbec identifikovať. „Ľudia by si mali všímať aj otvorené lieky, na mnohých je totiž napísané, do akej doby po ich otvorení ich možno ešte použiť. Tiež je dôležité skontrolovať vzhľad najmä tekutých liekov. V prípade, že sú zakalené alebo sú nedostatočne uzatvorené, treba ich takisto vyradiť,“ dodáva lekárka. Dbajte o to, aby ste lieky uchovávali v originálnych obaloch spolu s letákom na použitie. Bez neho sú vám totiž nanič, pretože sa nedozviete, na čo sú určené, nebudete vedieť, ako ich dávkovať, s čím ich nesmiete kombinovať a takisto prídete o podstatné informácie o nežiaducich účinkoch.

Domácu lekárničku priebežne dopĺňajte a aspoň raz za polrok ju skontrolujte.

Podľa veku a zdravotného stavu

Potom, ako svoju lekárničku pretriedite a urobíte si v nej poriadok, spíšte si na papier, čo v nej chýba a čo treba doplniť. Myslite pri tom na každého člena rodiny, pretože podľa slov MUDr. E. Smíškovej obsah lekárničky závisí aj od veku členov domácnosti a ich základného zdravotného stavu. „Domáce úrazy sú tretím najčastejším dôvodom na návštevu lekára či lekárskej pohotovostnej služby, o to viac, keď sú v domácnosti malé deti. Často však malý úraz alebo náhla teplota nevyžadujú ihneď zásah lekára, pokiaľ sa doma nachádza základná výbava na ich zvládnutie.“

Domácu lekárničku si uložte na dostupnom a suchom mieste, pozor však na to, aby k nej nemali prístup deti a domáce zvieratká.

Na bolesť, zranenia či koliky

Poruke by ste mali mať predovšetkým zdravotnícky materiál na malé zranenia, ako rezné rany, odreniny, ľahké popáleniny, otlaky, ďalej lieky na teplotu, prechladnutie, bolestivé hrdlo, tráviace ťažkosti, lieky proti bolesti a na koliky. „Určite by si mal každý zaobstarať dezinfekčný prostriedok na povrchové poranenia, rýchloobväz, hydrofilné a elastické ovínadlo, masť na popáleniny, prípadne sterilnú gázu, octanovú masť pri podvrtnutiach zhybov a ichtyolovú zase pri rôznych drobných zápaloch,“ radí MUDr. E. Smíšková. Ak ste alergici, vo vašej lekárničke by nemal chýbať pohotovostný balíček v prípade náhlej alergickej reakcie.

Materiálu na ošetrenie poranení si môžete nazhromaždiť aj viac a v rôznych veľkostiach, nepodliehajú totiž skorej expirácii, pozor však na lieky a prípravky na dezinfekciu. Tie skladujte len po jednom kuse. Uprednostňujte skôr lieky vo forme tabliet, podľa lekárky sú trvanlivejšie a nenáročné na skladovanie. Pokiaľ vám však v dome šantia malé deti alebo váš dom obývajú starší ľudia, dajte prednosť tekutej forme a čapíkom.

Dôležité!

Ako diabetikov vám pripomíname, aby ste si v domácej lekárničke našli miesto aj na cukor či roztok glukózy, ktorý vám poslúži v prípade hypoglykémie. MUDr. E. Smíšková vám odporúča, aby vám nikdy nechýbali dezinfekčné prostriedky, ktoré budete nutne potrebovať na drobné poranenia. „Diabetikovi sa v porovnaní so zdravým človekom môžu rany horšie hojiť a skomplikovať, preto by ich mal vždy dôsledne ošetriť.“

Nepodceňujte ochorenie

Ak sa už môžete pochváliť svojou skompletizovanou lekárničkou, je to skvelá správa. Keď však na váš organizmus zaútočia baktérie či vírusy a nie je vám lepšie ani po niekoľkodňovom samoliečení, neváhajte a radšej choďte k lekárovi. Zvlášť ak ste diabetici, nepodceňujte žiadne ochorenie, pretože aj obyčajná viróza sa môže postarať o vysoké glykémie a celkové zhoršenie zdravotného stavu. Jej miernejší priebeh síce zvládnete aj v domácich podmienkach, no najlepšie urobíte, keď sa skontaktujete so svojím diabetológom a prekonzultujete s ním úpravu liečby diabetu. Aby sa vám glykémia nevyšplhala na vysoké hodnoty, počas celej doby liečenia zápalového či infekčného ochorenia často používajte glukomer.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 08:25