StoryEditor

Čo je refluxná choroba?

10.07.2009, 08:33
Autor:
(dia)(dia)
Cítite často v ústach žalúdočnú kyselinu a páli vás záha? Ak áno, môžete mať refluxnú chorobu. Čo ju spôsobuje a ako ju liečiť, nám porozprával gastroenterológ MUDr. Tomáš Koller z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

 Cítite často v ústach žalúdočnú kyselinu a páli vás záha? Ak áno, môžete mať refluxnú chorobu. Čo ju spôsobuje a ako ju liečiť, nám porozprával gastroenterológ MUDr. Tomáš Koller z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Jedlo, ktoré skonzumujeme, prechádza cez pažerák, pažerákový zvierač až do žalúdka. Pažerákový zvierač sa zložitou reguláciou autonómnych nervov a pôsobením centrálneho nervového systému potom uzavrie a otvorí sa opäť vtedy, keď si na niečom pochutnáme. Poruchou nervovej regulácie alebo inou anatomickou chybou sa však zvierač môže spontánne otvoriť na krátky čas aj vtedy, keď by sa nemal. V tom momente sa obsah žalúdka vráti späť do pažeráka a my to pociťujeme ako pálenie záhy a v ústach máme kyslo. Mnohí ten nepríjemný pocit dôverne poznajú. Podľa gastroenterológa MUDr. Tomáša Kollera, ak sa vám to stáva zriedkavo, ide o prirodzený reflux, akonáhle to však začnete vnímať ako problém, môžete trpieť refluxnou chorobou.

Príznaky refluxnej choroby:

● pálenie záhy

● pocit pálivej bolesti za hrudnou kosťou

● grganie

● návrat potravy aj s kyselinou do úst

● niektorí sa sťažujú na kašeľ a astmu

Otváranie zvierača ovplyvňujú aj niektoré jedlá:

● čokoláda

● káva

● biele víno

● citrusové plody

● kysnuté cesto

Zabráňte komplikáciám

Neliečená refluxná choroba môže vyústiť do rôznych komplikácií. „Najčastejšie môže vzniknúť zápal pažeráka, no môže sa vyskytnúť aj nezávisle od príznakov refluxu. Vzniká preto, že sliznica pažeráka nie je prispôsobená na žalúdočnú kyselinu. Dokonca môže viesť až k vredom, ktoré môžu krvácať a k zúženine pažeráka, čo vedie k problémom s prehĺtaním. Najnebezpečnejšie sú zmeny na sliznici pažeráka. Aby odolávala kyseline, zmení sa na črevnú, čo znamená oveľa vyššie riziko rozvinutia rakoviny,“ konštatuje MUDr. T. Koller.

Diabetici s diabetickou neuropatiou môžu mať pažerákový zvierač stále otvorený a tým, že majú porušené nervové zakončenia, reflux necítia. Mali by preto prísť aspoň raz za 5 rokov na gastroskopické vyšetrenie. S diabetom je často spojená aj tzv. diabetická gastroparéza, ktorá však s refluxom nemá nič spoločné. Ide o ochrnutie žalúdka, schopnosť vyprázdnenia je vtedy znížená. „Potrava v žalúdku stojí a to vedie k tomu, že sa dostáva smerom hore,“ dodáva lekár.

Fotiaca kapsula?

Pre stanovenie diagnózy je rozhodujúci popis ťažkostí, niekedy je nutná aj endoskopia. V zahraničí sa často využíva tzv. pH-metria, ktorá definitívne potvrdí, či ide o refluxnú chorobu. Cez nos sa do pažeráka 5 centimetrov nad zvierač zavedie tenučká sonda, ktorá meria 24 hodín pH. Hodnoty pod 4 svedčia o refluxnej epizóde.

Pri typických ťažkostiach a nie veľmi častých pomôže medikamentózna liečba. Stačí, keď si upravíte životosprávu a na prechodné obdobie vám lekár predpíše lieky na brzdenie kyseliny v žalúdku alebo na jeho rýchlejšie vyprázdňovanie, čím sa zníži šanca, že potrava pôjde smerom nahor. Na trhu by sa v blízkej budúcnosti mali objaviť aj lieky, ktoré zvyšujú silu sťahu zvierača. Ak lieky nezaberú, lekár vyšetrí pažerák a žalúdok endoskopicky. „Najmä ľuďom nad 40 rokov, pretože s vekom rastie riziko komplikácií. Prístrojom skontrolujeme, či dotyčný nemá zápal a vyšetríme aj všetky časti žalúdka. Podľa výsledkov nasadíme liečbu. V budúcnosti sa bude možno používať na vyšetrenie kapsula. Pacient ju prehltne, a tá počas prechodu pažerákom odfotí sliznicu,“ vysvetľuje MUDr. T. Koller. Liečba pri zápale trvá od 4 do 8 týždňov, pri častom refluxe môže byť aj trvalá. Pokiaľ vôbec nezaberá, existuje ďalšia možnosť - laparoskopická alebo klasická operácia.

Pohľad do žalúdka

Aj keď vám je už len pri pomyslení na zavádzanie akejsi hadičky do hrdla nedobre, nemusíte sa báť, pretože samotné endoskopické vyšetrenie nie je bolestivé. Je síce nepríjemné, ale určite ho každý bez väčších problémom zvládne. „Niektorých ľudí napína na vracanie a majú zlý pocit z toho, že majú niečo v hrdle. Aby sme tomu predišli, lokálne im umŕtvime hrdlo. Pacient si ľahne na 2 až 6 minút na bok. Do úst dostane náustok, aby nezahryzol do prístroja. Cez otvor mu ho potom zavedieme do pažeráka a žalúdka,“ opisuje proces MUDr. Koller.

Pred vyšetrením by ste nemali 6 hodín jesť ani piť. Lieky zapiť môžete, avšak diabetici nie, pretože s liekmi by mali aj niečo skonzumovať. „Diabetikov uprednostňujeme, aby neboli dlho nalačno a bez inzulínu a aby sa potom mohli najesť.“ Schudnite a nedvíhajte ťažké veci Podľa MUDr. T. Kollera je reflux choroba obéznych ľudí. „Pozorovaním sa zistilo, že najmä obézni ľudia so zvýšeným brušným tlakom mávajú uvoľnený dolný pažerákový zvierač.“

Rady, pri dodržiavaní ktorých dosiahnete ústup ťažkostí:

● ak ste obézni, pokúste sa schudnúť

● po jedle si neľahnite, nepredkláňajte sa a nedvíhajte ťažké veci

● neprejedajte sa

● 2 hodiny po jedle nekonzumujte potraviny, ktoré ovplyvňujú otváranie zvierača

● častejšie jedzte menšie porcie

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:12