StoryEditor

Pomôžte pakistanským deťom po záplavách

09.08.2010, 10:52
Autor:
(dia)(dia)
Slovenský výbor pre UNICEF vyhlásil zbierku na pomoc 1,4 milióna detí, ktoré postihli monzúnové záplavy v Pakistane. Prispieť možno na číslo účtu 26297 26297/1100, variabilný symbol 0410.

Slovenský výbor pre UNICEF vyhlásil zbierku na pomoc 1,4 milióna detí, ktoré postihli monzúnové záplavy v Pakistane. Prispieť možno na číslo účtu 26297 26297/1100, variabilný symbol 0410. Peniaze by mali pomôcť pri problémoch s vodou. Informovala o tom tlačová tajomníčka UNICEF Anna Beňová.

Silné monzúnové záplavy zasiahli do života 1 422 000 detí, z nich takmer pol milióna má menej ako päť rokov. Obyvatelia postihnutých oblastí majú sťažený prístup k pitnej vode, výrazne sa zhoršila hygiena a deťom, ktoré prichádzajú do kontaktu s kontaminovanou vodou, hrozia najmä ťažké hnačkové ochorenia a cholera, respiračné, kožné a očné ochorenia.

Hlavnou úlohou detského fondu UNICEF v tejto situácii je prevencia detských úmrtí súvisiacich s kontaminovanou vodou, keďže najmä silné hnačkové ochorenia spôsobujú u detí smrť najčastejšie. Detský fond sa sústredí na dodávky pitnej vody, na opravu studní a systémov na distribúciu vody a tiež na zlepšenie situácie v oblasti sanitácie, hygieny a prístupu k zdravotnej starostlivosti. K dnešnému dňu UNICEF zabezpečil opravu 73 studní a prevádzku niekoľkých cisterien s pitnou vodou a podporil zriadenie 24 kempov, v ktorých sa poskytuje lekárska pomoc. Prvé dodávky pomoci obsahovali hygienické sady a špeciálne sušienky s vysokou nutričnou hodnotou pre deti, ktoré ohrozuje podvýživa. Nevyhnutná pomoc, ktorú potrebujú deti, je vyčíslená na 10,3 milióna amerických dolárov; deti potrebujú najmä pitnú vodu, jedlo, nutričné doplnky a vakcíny.

Zničujúce monzúnové záplavy v Pakistane pokladajú odborníci za najhoršie za posledných 80 rokov. Postihli približne 3,2 milióna ľudí, zničili infraštruktúru krajiny, poškodené sú nemocnice a školy. Voda zničila úrodu a zabila mnoho hospodárskych zvierat, čo bude mať na región žijúci z poľnohospodárstva negatívny dopad a po skončení okamžitej humanitárnej pomoci bude zrejme potrebná dlhodobejšia podpora.

SITA

Foto: sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:50