StoryEditor

Počítačovou hrou proti depresii

07.11.2011, 22:01
Autor:
(dia)(dia)
Počítačová hra už nemusí byť len pre zábavu. Psychológ Ian Gotlib z kalifornskej Stanfordovej univerzity sa totiž rozhodol využiť stimulačný software na jeden z najobávanejších problémov dneška – depresiu.

Počítačová hra už nemusí byť len pre zábavu. Psychológ Ian Gotlib z kalifornskej Stanfordovej univerzity sa rozhodol využiť stimulačný software na jeden z najobávanejších problémov dneška – depresiu. Gotlibov tím sa zameral na dievčatá vo veku od 10 do 14 rokov, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou zdedili od svojich matiek dispozície k depresii. Aj keď má toto ochorenie genetické korene, jej prepuknutie však závisí aj od okolitého prostredia. Zvlášť nebezpečným vzorcom správania je ignorovanie pozitívnych stimulov z okolia a, naopak, zdôrazňovanie tých negatívnych.

Psychológovia zámerne pracovali s dievčatami, u ktorých depresia ešte neprepukla, no na druhej strane boli pesimistkami, s negatívnymi náladami. Dievčatá boli rozdelené do dvoch skupín, pričom každá bola zamestnaná iným typom počítačovej hry. Vedci súčasne merali parametre ich telesných procesov, ktoré súvisia s prvým znamením prichádzajúcej depresie, so stresom. K takým patrí napríklad nárast pulzovej frekvencie, krvného tlaku či hladiny stresového hormónu kortizolu.

Štúdia presvedčivo ukázala, že po týždni tréningu sa známky nastupujúceho stresu prakticky vytratili. Práca stanfordských psychológov by tak mohla znamenať vstup na nové pole, a to pole prevencie rozvoja depresie.

Zdroj: www.21stoleti.cz

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 14:20