Vedci z Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach pracujú na projekte, ktorého cieľom je znížiť vysoký cholesterol u ľudí. Chcú to dosiahnuť nezvyčajným spôsobom, a to vďaka špeciálneho krmivu pre kapry, ktoré je vyvinuté na báze rastlinných olejov a vďaka tomu má zvýšený obsah prospešných omega 3 mastných kyselín.
Po konzumácii takéhoto kapra by sa mala v organizme človeka znížiť hladina cholesterolu, vďaka čomu sa tak znižuje riziko ochorenia srdca. Tento fakt potvrdili aj experti z Inštitútu klinickej a experimentálne medicíny v Prahe (IKEM). „Podľa záverov klinickej štúdie vypracovanej IKEM mali pacienti, ktorí konzumovali tohto kapra, o 30 percent lepšie laboratórne výsledky ako pacienti na klasickej diéte. Výsledkom tak boli lepšie parametre hojenia rán a hodnoty tukového spektra,“ uviedli zástupcovia školy na webe omega3kapr.cz.
Zvýšený prísun omega 3-mastných kyselín pomáha tiež pri znižovaní cholesterolu, má pozitívny vplyv pri poruchách srdcového rytmu, schizofrénii a problémoch s pamäťou.
Zdroj: www.21stoleti.cz
Foto: archív HN