StoryEditor

Víno bez alkoholu je liekom na tlak

22.01.2013, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Do výskumu sa zapojilo 67 ľudí s cukrovkou alebo srdcovými poruchami. Najväčšiu zmenu dosiahli tí, ktorí pili víno bez alkoholu. Klesol im systolický tlak o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg, čo znižuje riziko srdcových chorôb o 14 % a riziko mŕtvice o 20 %.

Na niektorých štúdiách by sa človek rád zúčastnil. Veľa záujemcov o experiment určite mala aj Americká srdcová asociácia, ktorá ľuďom s rizikom srdcových chorôb podávala denne počas štyroch týždňov rôzne druhy nápojov. Výsledkom bolo, že tej skupine, ktorá denne vypila zhruba 2 dl červeného vína bez alkoholu, klesol krvný tlak.

Nealkoholické víno totiž u konzumentov zvýšilo hladinu oxidu dusnatého, ktorý pomáha znížiť diastolický aj systolický tlak.

Do výskumu bolo zapojených 67 ľudí buď s diagnózou cukrovky, alebo troch a viac kardiovaskulárnych porúch. Počas experimentu sa museli stravovať tak, ako boli dovtedy zvyknutí. K tomu akurát buď popíjali už spomínaný vínny nápoj, normálne červené víno alebo si dopriali panák ginu. Zatiaľ čo u konzumentov ginu sa zdravotný stav nijako nezmenil, u vinárov krvný tlak mierne klesol. Najmarkantnejšiu zmenu však dosiahli tí, ktorí pili víno bez alkoholu. Tým klesol systolický tlak o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg, čo podľa vedcov znižuje riziko srdcových chorôb o 14 % a riziko mŕtvice dokonca o 20 %.

Zdroj: 21stoleti.cz
Foto: fotolia.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 09:34