StoryEditor

Zelený zázrak

01.11.2012, 22:35
Autor:
(dia)(dia)
Civilizačné ochorenia sú daňou za vymoženosti modernej doby. Žijeme rýchlo, trpíme stresom a stravujeme sa nezdravo. Tzv. zelené potraviny ponúkajú riešenie. Sú pripravené šetrným spôsobom z rastlín, ktoré vyrástli v čistom prostredí.  

Civilizačné ochorenia sú daňou za vymoženosti modernej doby. Žijeme rýchlo, trpíme stresom a stravujeme sa nezdravo. Tzv. zelené potraviny ponúkajú riešenie. Sú pripravené šetrným spôsobom z rastlín, ktoré vyrástli v čistom prostredí. Obsahujú množstvo minerálov, vitamínov, stopových prvkov, aminokyselín a enzýmov a dokážu vraj doslova „naštartovať“ náš imunitný systém, aby sám bojoval s problémami, ktorými trpíme.

 

 

Reč je o zelenom jačmeni a tzv. chlorelle. Zodpovedá ich skutočne vysoká cena zdravotnému účinku? Alebo chce len niekto zarobiť na túžbe ľudí byť zdraví? Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa s vysokým obsahom chlorofylu, ktorú sa dá konzumovať vo forme tabliet. Tzv. Zelený jačmeň je zas nápoj pripravený z lístkov mladého jačmeňa, ktoré sa vylisujú a vysušia, čím vznikne zelený prášok. Oba prípravky sú spracované šetrnými technológiami, neobsahujú pesticídy, prídavné látky a  veľmi rýchlo sa vstrebávajú. O tom, že sú v podstate zdravé, pravdepodobne niet pochýb. Otázne však je, či nie je ich účinok preceňovaný. S oboma prípravkami je spojená masívna reklama a ako to už býva, tá prináša pravdivé informácie, ale často aj dezinformácie. Do pozornosti médií a aj širokej verejnosti sa zelené potraviny u nás dostali aj vďaka moderátorke Andy Timkovej. Tá si ich účinok nevie vynachváliť. Známy odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský je voči nim však dosť skeptický a radí siahať skôr po skutočnej zelenine. Pozrime sa teda bližšie na to, či tieto prípravky dokážu splniť to, čo výrobcovia sľubujú.

Zelené potraviny – „Green food“
Keďže väčšina toho, čo dnes konzumujeme prechádza chemickým spracovaním, mnohé naše potraviny stratia živiny skôr, ako sa dostanú na stôl. Výrobcovia mladého jačmeňa vychádzajú z filozofie návratu k prirodzeným živým potravinám, ktoré prekypujú vitamínmi, minerálmi, enzýmami a množstvom zdraviu prospešných látok. V súčasnosti ľudia trpia akútnym nedostatkom mnohých vitamínov a iných dôležitých látok, čo môže vyústiť do rozličných ochorení. Zdravie totiž veľmi úzko súvisí s tým, čo máme denne na tanieri. Výrobcovia zelených potravín tvrdia, že všetky potrebné živiny dokážu dodať ich produkty. Detoxikovaný organizmus, ktorý má dostatočný prísun potrebných látok, sa dokáže veľmi efektívne zbaviť mnohých ochorení. Keď sa však na sľuby výrobcov pozrieme bližšie, ukazuje sa, že všetky živiny zo zelených produktov obsahuje v podstate aj klasická zelenina. Popri finančne náročných kúrach zo zelených produktov sa jedenie veľkých porcií surovej zeleniny a ovocia javí ako omnoho lacnejšie aj prirodzenejšie riešenie. Nie každý je však ochotný podrobiť sa výrazným zmenám v stravovaní. V takom prípade sa jesť zelené produkty pravdepodobne oplatí.

Najsilnejší antioxidant
Reklamy na zelené potraviny sú často plné demagógie. Podľa niektorých z nich zelený jačmeň obsahuje úplne jedinečný antioxidant, ktorý je silnejší ako vitamín E. V skutočnosti existuje množstvo látok so silnejším antioxidačným účinkom. Nachádzajú sa v kurkume, čučoriedkach alebo obyčajnej petržlenovej vňati. „Vitamín E je považovaný za veľmi silný antioxidant. Či je antioxidant jačmeňa naozaj lepší nie je možné objektívne posúdiť, v súčasnosti je však populárny aj antioxidant lykopén z paradajok, ktorý je najúčinnejší po ich tepelnej úprave a nachádza sa aj v obyčajnom kečupe a je teda podstatne lacnejší ako mladý jačmeň,“ tvrdí odborník na výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay. Zelený jačmeň teda obsahuje antioxidanty, tie však nájdeme aj v iných potravinách a reči o jeho výnimočnosti sú len zavádzaním a reklamným trikom.

Prečo zelená?
Jedným z často opakovaných argumentov za konzumovanie zelených potravín je vysoký obsah chlorofylu. „Chlorofyl je látka veľmi podobná ľudskému krvnému farbivu hemoglobínu, namiesto železa však obsahuje horčík. Napomáha pri liečbe anémie spôsobenej nedostatkom železa. Známy je tiež jeho dezinfekčný a antiseptický účinok pri liečbe rán, vredov predkolenia, preležanín alebo popálenín, v klasickej medicíne sa však tento efekt využíva veľmi málo. Používa sa i v liečebnej kozmetike vo forme sprejov, má priaznivý vplyv na regeneráciu pokožky, podporuje epitelizáciu, granuláciu a proces hojenia. Na mieste aplikácie vytvára prostredie nepriaznivé pre rast baktérií,“ vysvetľuje MUDr. Ruttkay.
Ako zdroj chlorofylu sa môže využiť aj žihľava dvojdomá, ktorej listy ho obsahujú asi v 0,8%. Chlorella má o niečo vyšší obsah chlorofylu, 2,5% - 3,7 %. Mladý jačmeň ho však obsahuje pomerne málo, iba 0,3%. Chlorofyl sa nachádza v zelených listoch rastlín, môžeme ho prijímať z obyčajného špenátu či brokolice, ale aj z rôznych byliniek, ktoré využívame v kuchyni.

Zázrak na počkanie
Chlorella je vraj jediná potravina, ktorá dokáže dodať telu všetky potrebné látky. Údajne je to dokonalá potrava, ktorej sa nič nevyrovná. Podobné tvrdenie je prehnané. V mnohých propagačných materiáloch nasleduje výpočet všetkých zdraviu prospešných látok a porovnanie s bežnými potravinami. Ťažko však porovnávať 100 g brokolice so 100 g chlorelly, pretože toľko tabliet by nikto nezjedol.

Fazuľa alebo chlorella?
Pri chlorelle sa často zdôrazňuje vysoký obsah vlákniny. Tá na seba v čreve naväzuje rozličné toxické látky a odvádza ich stolicou z tela, čím sa organizmus čistí. Je to pravda, ale len čiastočná. Treba dodať, že takto funguje každá nerozpustná vláknina, napr. aj špaldové zrno či šupa z uhorky. „Chlorella obsahuje 0,9 % vlákniny, prekoná ju však akékoľvek ovocie alebo zelenina, vedú strukoviny a sušené bylinky. Jablká jej obsahujú 1,8 %, šípky 22,4 %, malá biela fazuľa až 24,5 % a sušená mäta až 44,7 %. Vidíme teda, že dodržať stanovenú dennú dávku vlákniny (21 – 25,3 g/deň), môžeme pomocou 100 g fazule, čo nie je veľká porcia, alebo pomocou 30 g chlorelly, čo by bol problém, pretože odporúčaná denná dávka je 2 g,“ upozorňuje odborník.

Žite zdravo
Každý človek deň čo deň prijíma množstvo jedov, či už zo stravy, liekov, vody alebo zo vzduchu. Organizmus sa očisťuje neustále, no rôznymi podpornými kúrami mu v tom môžeme pomôcť. Metódy, ktoré sľubujú rýchle a zázračné výsledky, však väčšinou vyčistia skôr vašu peňaženku ako organizmus. Najlepšia a najzdravšia očistná kúra je podľa odborníkov zdravé stravovanie. Vynikajúcim vzorom je japonská alebo stredomorská kuchyňa. Japonci, ktorí sa tradične stravujú, patria k najdlhšie žijúcim ľuďom na Zemi. Ideálne je dopriať si päťkrát denne porciu čerstvého ovocia a zeleniny, živočíšne tuky nahradiť rastlinnými, používať kvalitné za studena lisované oleje, oriešky a semienka. V zimnom období by nemali chýbať ani klíčené potraviny. Dôležitý je aj pravidelný pohyb a duševná pohoda. Toto všetko nenahradí ani jačmeň, chlorella ani iný výživový doplnok. „Ak sčítame všetky efekty mladého jačmeňa, je možné ich dosiahnuť aj kombináciou iných potravín. Užívanie jačmeňa je však podstatne jednoduchšie a preto ho mnohí ľudia uprednostňujú,“ uzatvára MUDr.Ruttkay.

Nenechajte sa oklamať
Dnes je naozaj ťažké zorientovať sa v množstve výživových doplnkov, ktoré sľubujú možné aj nemožné zdravotné benefity. Zbystrite pozornosť, ak informácie o produkte:
·    sľubujú okamžitý účinok
·    zaručujú pomoc pri rozličných zdravotných ťažkostiach
·    sú vytrhnuté z kontextu
·    ponúkajú senzačné tvrdenia nepodložené faktami
·    presviedčajú na základe osobnej skúsenosti malej skupiny ľudí
·    pochádzajú od výrobcu, ktorého cieľom je len predať
Nezabúdajte, že najviac pre svoje zdravie môžete urobiť vy sami zmenou svojej životosprávy. Po Vianočných sviatkoch, keď si väčšina ľudí dopraje aj menej zdravé jedlá, je na to výborná príležitosť.

TIP MUDr. Ruttkaya
Ak chcete ušetriť, naklíčte si doma jačmeň. Ten potom upravte na pare spolu s mrkvou a rajčinami a doplňte čerstvým zeleninovým šalátom s listami z čerstvej žihľavy, sparenými pod horúcou vodou. Ešte kvapka olivového oleja a je to!

(tot)
Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
11. september 2024 16:01