StoryEditor

Férové pravidlá v liekovej politike

28.09.2010, 08:13
Autor:
(dia)(dia)
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky pripravilo a predložilo do pripomienkového konania novelu zákona č. 577/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti. Novela prináša významné zmeny v liekovej politike smerom k vyššej otvorenosti a transparentnosti farmaceutickej regulácie.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky pripravilo a predložilo do pripomienkového konania novelu zákona č. 577/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti. Novela prináša významné zmeny v liekovej politike smerom k vyššej otvorenosti a transparentnosti farmaceutickej regulácie. Znížením cien liekov a odstránením administratívnych bariér pre vstup liekov prinesie dostupnejšie lieky pre pacientov.

Navrhované zmeny zvýšia transparentnosť kategorizácie liečiv a zjednodušia podávanie žiadostí do kategorizácie, ako aj ich spracovanie a rozhodovanie o nich v súlade so správnym poriadkom. Elektronizuje sa proces kategorizácie liečiv a zvyšuje sa dostupnosť informácií pre širokú verejnosť na internetovej stránke ministerstva zdravotníctva. Návrhy do kategorizácie budú môcť podávať aj zdravotné poisťovne, odborné spoločnosti a pacientske organizácie. Všetky návrhy budú zverejňované a zúčastnené strany sa k nim budú môcť vyjadriť a podať dôkazy, na ktoré sa bude prihliadať pri kategorizácii. Zverejnia sa konflikty záujmov členov kategorizačnej komisie, kalendár ich stretnutí s farmafirmami a finančné a nefinančné odmeny, ktoré od nich dostávajú.

Sprísňuje sa regulácia maximálnych cien liekov. Maximálna cena výrobcu nesmie prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii, pokým doteraz to bol priemer šiestich najnižších cien v EÚ. Vďaka tomuto opatreniu budú patriť ceny liekov na Slovensku medzi najnižšie v EÚ a bude možné ponúknuť pacientom viac druhov liekov.

Návrh umožňuje podanie žiadosti o kategorizáciu aj generickým liekom, ktorým ešte nebolo vydané rozhodnutie o registrácii lieku, takže proces registrácie a kategorizácie bude môcť prebiehať súčasne. Tým sa urýchli vstup lacnejších generických liekov na trh a znížia sa náklady na lieky pre zdravotné poisťovne aj pacientov. Návrh ďalej umožňuje tzv. podmienenú kategorizáciu liečiva. Pri nej sa riziko v súvislosti s nedostatkom skúseností s novými liekmi (napríklad počet pacientov, účinnosť liečiva, náklady na pacienta a pod.) prenáša na držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku. Ten sa zaručuje za kvalitu liekov a ich účinnosť.

zdroj: MZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. júl 2024 05:20