StoryEditor

Ako sa zdravo stravovať pri obmedzenom rozpočte

19.02.2013, 09:11
Autor:
(dia)(dia)
Panuje názor, že zdravšie stravovanie je drahšie, ale výživové smernice odporúčajú len malé množstvá drahých položiek ako mäsa, rýb, kuraciny a syra. V skutočnosti by sme mali jedávať viac fazule, šošovice a ďalších lacných potravín.

 

V týchto ekonomicky náročných časoch sa mnohí Európania všemožne usilujú stravovať tak, aby ušetrili. Existuje mylný názor, že zdravé potraviny sú len tie, ktoré sú drahé. Hoci si to môže vyžadovať trocha viac plánovania a uvažovania, aj pri obmedzenom rozpočte sa môžeme stravovať zdravo.

 

Obmedzovanie výdavkov

Prieskum Flash Barometer, týkajúci sa monitorovania spoločenského dosahu súčasnej hospodárskej krízy v r. 2010, uvádza, že najmenej pätina Európanov nakupovala potraviny alebo iný tovar každodennej potreby v akcii aspoň raz za posledných dvanásť mesiacov.1 Pri nestabilnej finančnej situácii sa ľudia obávajú o budúcnosť a snažia sa obmedzovať výdavky. Týka sa to, samozrejme, výdavkov na potraviny.

 

Varenie doma je lacnejšie

Nedávna americká štúdia porovnala výdaje na nákup potravín, vyhovujúcich národným výživovým odporúčaniam, v supermarkete s výdajmi pri prednostnej orientácii na pohotové potraviny z moderných reštaurácií.2 Nákupy zo supermarketu zahrnovali ovocie vo veľkom balení, mrazenú zeleninu, kuracie prsia, chudé mäso, cestoviny, chlieb a pečivo, raňajkové cereálie a mliečne výrobky. Jedlá kupované vo výpredaji modernej reštaurácie bežne pozostávali zo sendvičov, kuracích nugiet, amerických zemiakov, zemiakových hranolčekov a džúsu, kávy či nealkoholických nápojov. Analýza zistila, že náklady na jednu kalóriu pohotových potravín boli o 24 % vyššie v porovnaní s doma uvareným jedlom. Pri tomto výpočte sa však nezohľadnili náklady súkromnej infraštruktúry na varenie ani čas potrebný na nákup a uvarenie jedla, celkové úspory teda môžu byť o niečo menšie. Žiaľ, európske údaje na porovnanie nemáme.

Nakupujme lacnejšie potraviny

Bežne je rozšírený názor, že zdravšie stravovanie je drahšie, ale široká ponuka dnešných supermarketov poskytuje celý rad alternatív. Okrem toho výživové smernice odporúčajú len malé množstvá drahých položiek ako mäsa, rýb, kuraciny a syra. V skutočnosti by sme mali jedávať viac fazule, šošovice a ďalších lacných potravín, napríklad celozrnného chleba a pečiva, ryže, cestovín a iných obilnín. V rámci jedla to prakticky znamená viac strukovín a menej mäsa, prípadne menej syrovej omáčky na cestovinách. Čo sa týka ovocia a zeleniny, čerstvé sezónne(!) produkty zvyčajne nie sú veľmi drahé. Treba však myslieť aj na mrazené a sterilizované výrobky, ktoré dostaneme kúpiť po celý rok, pričom aj tie prispievajú k celkovému príjmu ovocia a zeleniny. A s ohľadom na vysokú bezpečnosť a výživovú kvalitu pohotových potravín nemusíme pri obmedzenom rozpočte kupovať drahšie biopotraviny. Dobre si teda všímajte, čo nakupujete; vyhľadávajte akciové ponuky a, čo je ešte dôležitejšie, nakupujte len to, čo naozaj budete aj jesť.

Neplytvajme potravinami

V Európe putuje každý rok veľké množstvo potravín do odpadu, niektoré dokonca v originálnom balení. Ide väčšinou o potraviny po uplynutí záručnej lehoty, ktoré sme nestihli skonzumovať, alebo o priveľa navareného jedla, ktorého zvyšky vyhadzujeme. Niektoré internetové stránky nám radia, ako minimalizovať plytvanie potravinami. Uvádzajú, ako môžeme optimalizovať dávky, ako udržíme potraviny dlhšie čerstvé, ako aj recepty na zužitkovanie zvyškov.

Vždy podľa plánu!

Kto sa chce lacno a zdravo stravovať bez plytvania potravinami, musí plánovať! Popremýšľajte nejakú polhodinku o svojom týždennom jedálnom lístku, prelistujte kuchársku knihu alebo si pozrite internetové stránky, kde nájdete množstvo nápadov na lacné, zdravé jedlá. Skontrolujte, aké potraviny máte doma, pripravte si zoznam ďalších surovín a pri nakupovaní sa ho držte. Keď sa predtým najete, nebudete nakupovať impulzívne. Hladný človek skôr ukladá do nákupného vozíka všeličo navyše. Výsledok: budete mať suroviny, ktoré spolu ladia a spotrebujú sa, nebudete musieť každý večer premýšľať nad varením a budete môcť pripravovať zdravé, chutné jedlá, ktoré vás finančne nezruinujú.

Niekoľko tipov na lacnejšie stravovanie

  • Nakupujte sezónnu zeleninu a ovocie a podľa možnosti ich využívajte pri varení.
  • Týždeň vopred si plánujte, čo zdravé a lacné uvaríte.
  • Pripravte si nákupný zoznam a držte sa ho.
  • Využívajte potraviny zo svojej chladničky/skrine skôr, ako prejde ich záručná doba.
  • Odmeriavajte porcie, aby ste neplytvali.
  • Zistite si, ako môžete využiť zvyšky.
  • Uvarte dvojnásobok jedla a polovicu odložte do mrazničky na inokedy.
  • V supermarketoch často nájdete večer alebo na konci týždňa lacnejšie potraviny tesne pred dátumom spotreby.
  • Potraviny nakupujte v akciách alebo vo väčších baleniach a podeľte sa s priateľmi alebo ich zamrazte a využite inokedy.

Odkazy

 

Zdroj: zdravie.sk, z časopisu FOOD TODAY 03/2011 (spracovala: Barbora Tinková)

Foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:28