StoryEditor

Pred okom, za okom

09.05.2012, 23:50
Autor:
(dia)(dia)
Vidíte rozmazane, dvojmo, máte pred očami škvrny, výpady v zornom poli alebo cítite rezanie, pálenie či bolesť? Ak áno, čo najskôr si naplánujte návštevu očného lekára. Navyše, ak máte diabetes, k svojmu zdraviu by ste mali pristupovať oveľa pozornejšie a k lekárovi a na preventívne prehliadky by ste mali chodiť častejšie.

Vidíte rozmazane, dvojmo, máte pred očami škvrny, výpady v zornom poli alebo cítite rezanie, pálenie či bolesť? Ak áno, čo najskôr si naplánujte návštevu očného lekára. Navyše, ak máte diabetes, k svojmu zdraviu by ste mali pristupovať oveľa pozornejšie a k lekárovi a na preventívne prehliadky by ste mali chodiť častejšie.

S očnými chorobami a poraneniami sa stretne takmer každý človek. Pod ich vznik sa totiž môžu podľa očnej lekárky MUDr. Ľubi Valkovej z Martinskej fakultnej nemocnice podpísať rôzne ochorenia organizmu, dokonca všetky civilizačné choroby ovplyvňujú vznik a aj priebeh očných chorôb. Samozrejme, ide aj o genetickú predispozíciu a vplyv vonkajšieho prostredia, hlavne rôzne typy žiarenia, znečistené ovzdušie, nesprávna životospráva, nedostatok pohybu a odpočinku.

Vyhľadajte lekára, keď:

● vidíte rozmazane alebo dvojmo

● máte pred očami záblesky, škvrny

● máte výpadky v zornom poli

● vás oči bolia, pália alebo režú

● vám príliš slzia

● cítite v očiach tlak

● vám z nich vyteká bledý alebo hnisavý sekrét

● ste svetloplachí

Očného lekára navštívte aj v prípade, že máte civilizačné, metabolické, cievne či kožné ochorenie. Takisto, ak má niekto vo vašej rodine očnú chorobu, pretože môže ísť o dedičné ochorenie. Lekára navštívte aj po úraze oka, ak nosíte kontaktné šošovky, a ak máte nad 40 rokov aj v prípade, že ste doteraz nespozorovali žiadne ťažkosti a ani nenosíte okuliare.

Objednajte sa telefonicky

Neboli ste ešte nikdy u očného lekára? Vyberte si ho buď podľa obvodu alebo odporúčania vášho diabetológa či známych. Keď už nejakého nájdete, nezabudnite sa informovať, či budete za jednotlivé vyšetrenia platiť. Nie každá ambulancia je totiž štátna a má zmluvu s poisťovňami. Objednať sa môžete telefonicky, v akútnych prípadoch môžete prísť do ambulancie aj bez objednávky. Vždy pred odchodom k lekárovi sa presvedčte, či máte so sebou kartičku poistenca.

Rady pre diabetikov

Možno patríte k tým pacientom, ktorí na očné vyšetrenie, aj keď sú objednaní, prichádzajú skoro ráno. Neraz sa môže stať, že vás niekto predbehne, vyšetrenie môže trvať dlhšie, ako ste čakali a navyše vás môže očný lekár poslať k ďalšiemu odborníkovi. Ani sa nenazdáte a pochodovaním medzi ambulanciami strávite aj pol dňa. MUDr. Ľ. Valková radí, aby ste si ešte pred príchodom k lekárovi pichli inzulín, naraňajkovali sa a užili ranné lieky. Vždy si so sebou zoberte tekutiny, malú desiatu, nezabudnite si diabetickú knižku, inzulínové pero s náplňou a na obed lieky.

Auto nechajte doma

Na očné vyšetrenie by ste nemali prísť autom ako šofér, radšej len ako spolujazdec. „Niektoré vyšetrenia si totiž vyžadujú kvapkanie očných kvapiek, ktoré rozširujú zrenice,“ upozorňuje Dr. Valková. V prípade, že slabo vidíte, alebo nevládzete chodiť, bolo by vhodné, aby vás k lekárovi niekto odprevádzal.

Viete, že...

do očných ambulancií prichádzajú ľudia najčastejšie s pálením, rezaním v očiach a so slovami, že horšie vidia? Podľa očnej lekárky MUDr. Petry Líškovej z Fakultnej nemocnice v Bratislave patrí medzi najčastejšiu očnú operáciu katarakta, teda sivý zákal.

Cievne ochorenia oka

Jednou kategóriou očných ochorení sú cievne ochorenia oka, ktoré sú podľa Dr. P. Líškovej viazané na celý cievny systém v organizme. „Pre ostatných medicínskych odborníkov je výhodou, že môžeme cievy skontrolovať na očnom pozadí, inde v tele sa totiž nedajú pozrieť priamo. Pacientom môžeme povedať, ako vyzerajú ich cievy v mozgu, obličkách, aké majú koronárne cievy a podobne.“

 

Krehké cievy

Podľa toho, akými zmenami prešli vaše cievy, vám na oku môžu vzniknúť rôzne prejavy. „Ak má človek porušenú cievnu stenu, môže mať aterosklerózu. Pri ochoreniach krvi, anémii môže mať zase zmeny na sietnici,“ hovorí Dr. Líšková. Takisto sa môžete stretnúť s nedokrvením zrakového nervu pri aterosklerotických zmenách na cievach alebo pri zápale. V prípade, že trpíte nejakým systémovým ochorením, napríklad reumatoidnou artritídou, môžu sa vám zapáliť cievy na sietnici. „Zakrvácanie do sklovca môže mať viacero príčin, napríklad ho môže spôsobiť aj nekompenzovaná cukrovka. Cievna stena diabetikov totiž nie je stabilná a cievy praskajú. Zakrvácanie však môže nastať aj z iných príčin, napríklad po úraze.“

Zmeny aj na sietnici

Ak žijete s diabetom, máte vysoký krvný tlak a zvýšený cholesterol, môžu sa podľa očnej lekárky na vašich cievach a samotnej sietnici objaviť aterosklerotické a hypertenzné zmeny, ako zakrvácanie, malá výduť, rôzne spojky medzi tepnami a žilami, cievne kľučky, deformácie a iné prejavy. Ide o tzv. diabetickú retinopatiu, preto by ste v tomto prípade nemali zanedbať pravidelnú návštevu očného lekára, inak vám hrozí až zakrvácanie do sklovca alebo odlúčenie sietnice, čo môže končiť závažnou poruchou zraku až slepotou.

Katarakta a glaukóm

Diabetická retinopatia je naozaj nebezpečná. V jej dôsledku sa mení cievna stena, cievy sú čoraz viac menejcenné a postupne dochádza k nedokrveniu sietnice. „Sietnica sa bráni a vypúšťa faktory, ktoré stimulujú tvorbu nových ciev. Tie sú nebezpečné, pretože praskajú, krvácajú a vyplavujú sa z nich látky, ktoré podnecujú vznik membrán,“ vysvetľuje Dr. P. Líšková. Membrány potom ťahom odlučujú sietnicu. Pri cukrovke vznikajú na očiach aj ďalšie komplikácie – glaukóm a katarakta.

KATARAKTA – sivý zákal znamená zákal šošovky, pri ktorom dochádza k strate jej pružnosti s postupným zhoršovaním zraku. Pacient vidí hmlisto akoby cez mliečne sklo.

GLAUKÓM – ochorenie charakterizované vnútroočným tlakom, následnými zmenami vnútroočných častí oka a poškodením zrakového nervu, ktoré vedie k poruchám videnia. Pacientovi vypadáva zorné pole z periférií, až nakoniec vidí len centrum. Pri vysokom vnútroočnom tlaku môže cítiť bolesť nielen oka, ale aj hlavy.

Dôležité!

Katarakty sa môžete zbaviť operáciou, glaukóm je však vážnejší, pretože najmä pri diabetických zmenách na oku často neodpovedá na liečebné zásahy. Myslite preto na prevenciu. V očnej ambulancii vám laserovaním sietnice pomôžu zlepšiť jej prekrvenie a tým predísť vzniku komplikácií ohrozujúcich zrak.

Výkyvy glykémie

Diabetici, dávajte si pozor na výkyvy glykémie. Pri náhle zvýšenej hladine cukru môže napučať šošovka a vy prestanete ostro vidieť, môžete byť prechodne krátkozrakí či ďalekozrakí. To isté sa vám môže stať pri prudkom klesnutí glykémie, keď šošovka odpuchne. Neočakávane tiež môžete vidieť zahmlene, môžete mať červené oko, bolesti, najmä pri glaukóme. „Z dôvodu diabetickej neuropatie môže diabetikom na nejaký čas ochrnúť pohyblivosť očných svalov a vtedy vidia na jednu stranu dvojmo,“ upozorňuje lekárka.

Najdôležitejšie pre vás je, aby ste si udržali optimálnu hladinu cukru, lebo aj od toho, ako ste kompenzovaní, závisí úspech liečby vašich očných problémov. Ako hovorí Dr. Líšková, zhruba 90 % liečby diabetu je vo vašich rukách, zvyšných 10 % sa snaží zaplátať lekár. „Pacienti k nám chodia často neinformovaní, spoliehajú sa, že všetko za nich vyriešia tabletky. V prvom rade by mali byť zodpovední a disciplinovaní v liečbe a v ochote spolupracovať na liečebnom procese.“

 

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 02:56