StoryEditor

Využitie vysokodávkovaného vitamínu C v onkológii

10.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Infúzne podaný vitamín C dokáže niektoré nádorové bunky usmrtiť, kým zdravé bunky ochráni. Takýto selektívny účinok je vo farmakológii nezvyčajný, lebo napr. cytostatiká, ktoré sa používajú v onkológii, pôsobia toxicky na oba typy buniek.

Infúzne podaný vitamín C dokáže niektoré nádorové bunky usmrtiť, kým zdravé bunky ochráni. Takýto selektívny účinok je vo farmakológii nezvyčajný, lebo napr. cytostatiká, ktoré sa používajú v onkológii, pôsobia toxicky na oba typy buniek. Dvojaký účinok vitamínu C vysvetľujú odborníci nasledovným spôsobom. Vitamín C ako antioxidant, podávaný v terapeutických dávkach – t. j. vo vysokodávkovanej infúzii – chráni zdravé bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý predstavuje rizikový faktor pre vznik nádorových ochorení. „Céčko“ preto zohráva dôležitú úlohu v prevencii onkologických ochorení.

Užitočný peroxid vodíka
Zároveň však vysokodávkovaný vitamín C môže zavážiť aj pri liečbe niektorých nádorových ochorení. Pri metabolizme vitamínu C vzniká totiž peroxid vodíka, ktorý zdravá bunka dokáže odstrániť vďaka svojej enzymatickej výbave. Niektoré nádorové bunky však nemajú túto enzymatickú výbavu, preto nedokážu peroxid vodíka zmetabolizovať (t. j. „zneškodniť“). Peroxid vodíka tieto nádorové bunky poškodí, čo vedie k ich zániku a znemožní ich množenie, a tak aj rast nádorov určitého typu. Tento účinok vitamínu C bol preukázaný v laboratórnych podmienkach na niektorých typoch nádorových buniek. Ukázalo sa, že vitamín C vo vysokých dávkach môže viesť k redukcii hmoty niektorých tumorov a k zníženiu rizika ich metastázovania. Pôsobenie proti metastázovaniu sa dáva do súvislosti so schopnosťou vitamínu C blokovať nádorovú angiogenéziu, t. j. vznik nových ciev, ktorými je nádor zásobovaný krvou, čo umožňuje jeho rast a šírenie, teda tvorbu metastáz. Klinickými štúdiami sa v posledných rokoch preukázalo, že infúzie vitamínu C zlepšujú kvalitu života pacientov s niektorými onkologickými ochoreniami a zvyšujú účinnosť niektorých typov protinádorovej liečby.

Dôležitá je neporušená funkcia obličiek
Preventívne podávanie vitamínu C sa odporúča na zníženie rizika aterosklerózy a pri onkologických ochoreniach. Odporúčaná dávka 100 mg vitamínu C (podaná ústami) platí len pre zdravých jedincov. Osoby, ktoré trpia niektorým z ochorení, ku vzniku ktorého prispieva oxidatívny stres a tvoria sa vo zvýšenej miere kyslíkové radikály, potrebujú vyššie, liečebné dávky vitamínu C, ktoré napr. pri poruche imunitného systému zabezpečujú optimálnu funkciu imunity, zlepšujú hojenie rán, podporujú tvorbu kolagénu, zlepšujú toleranciu stresu, podporujú detoxikáciu v pečeni.
Vitamín C je fyziologická, pre organizmus bežná látka, ktorej prebytok sa obličkami vylúči potom, ako v tele uvedeným užitočným spôsobom ovplyvní tkanivo. Vzhľadom na funkciu, ktorú v tejto rovnováhe vitamínu C v tele hrajú obličky, je dôležitá neporušená funkcia obličiek. Osoby, ktoré trpia zlyhávaním obličiek, alebo sklonom k tvorbe obličkových kameňov, by nemali užívať vysokodávkovaný vitamín C.

Zabudnutý poklad vo farmakoterapii
Liečbu vitamínom C dnes poisťovne nehradia. Obvykle sa aplikuje formou krátkej vnútrožilovej infúzie, aplikáciu vykoná lekár alebo zdravotná sestra.
Niektorí odborníci charakterizujú podávanie vysokodávkovaného vitamínu C ako „zabudnutý poklad vo farmakoterapii“. Táto metóda sa totiž asi v polovici minulého storočia používala, potom sa na ňu pozabudlo, a až nedávno s objavom dôležitosti oxidatívneho stresu pri vzniku ochorení a objasnení funkcie, ktorú v ovplyvnení tohto stresu majú vysoké hladiny vitamínu C, bola táto perspektívna metóda na základe narastania odborných argumentov znovuobjavená. Jej účinnosť je doložená stále rastúcim množstvom laboratórnych i klinických štúdií.

 

PharmDr. Lucie Kotlářová, Edukafarm
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:48