StoryEditor

Kávou proti cukrovke 2. typu?

23.01.2012, 22:25
Autor:
(dia)(dia)
V Čínskej ľudovej republike sa rozhodli zdôvodniť závery predchádzajúcich výskumov, ktoré tvrdia, že káva chráni pred cukrovkou 2. typu. „Diabetes 2. typu je choroba, ktorá je na celom svete na vzostupe. Zaujímalo nás, ako káva pôsobí na telo,“ vysvetľuje dôvody výskumu vedúci tímu Ling Čeng. 
V Čínskej ľudovej republike sa rozhodli zdôvodniť závery predchádzajúcich výskumov, ktoré tvrdia, že káva chráni pred cukrovkou 2. typu. „Diabetes 2. typu je choroba, ktorá je na celom svete na vzostupe. Zaujímalo nás, ako káva pôsobí na telo,“ vysvetľuje dôvody výskumu vedúci tímu Ling Čeng.

Predchádzajúce štúdie preukázali, že tí konzumenti, ktorí pijú štyri a viac šálok kávy denne, majú o 50 % nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu. A každá ďalšia šálka kávy prináša ďalšie zníženie rizika o takmer 7 percent. Vedci sa zamerali na hormón amylin, ktorý súvisí so vznikom cukrovky a hľadali spôsoby, ako tento proces zablokovať.

Čenga a jeho kolegu Kchun Chuanga napadlo, či práve káva nejakým spôsobom neblokuje daný hormón. Vedci zistili, že káva obsahuje dve zložky, ktoré jednoznačne potláčajú amylin a to vysvetľuje, prečo milovníci čierneho nápoja vykazujú nižšie riziko rozvoja diabetu.

Zdroj: www.21stoleti.cz

Foto: www.fotolia.com 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. september 2024 01:50