10.07.2009, 08:01
Autor:
(dia)(dia)
Vedeli ste, že existuje genetická porucha, ktorá je spojená s kýchaním? Označuje sa ACHOO syndróm, pri ktorom ide o nekontrolované a náhle kýchanie. Nie však bezdôvodné, spúšťačom je pohľad do ostrého svetla, napríklad do slnka.

Vedeli ste, že existuje genetická porucha, ktorá je spojená s kýchaním? Označuje sa ACHOO syndróm, pri ktorom ide o nekontrolované a náhle kýchanie. Nie však bezdôvodné, spúšťačom je pohľad do ostrého svetla, napríklad do slnka.

Ak sa vám však kýchne len raz či dvakrát, ACHOO syndrómom netrpíte. Sú ľudia, ktorí po očnom stretnutí s jasnou žiarou bežne kýchajú približne 30 až 40-krát za sebou.

Od rodiča

Genetickú poruchu ľahko získajú deti, ktorých aspoň jeden z rodičov trpel rovnakým problémom. Keďže tento prehnaný kýchací reflex nevedie k žiadnym zdravotným komplikáciám, výskum sa ním príliš nezaoberá a z toho dôvodu na neprimerané kýchanie neexistujú žiadne lieky či odporúčania.

Genetickou poruchou trpí 20 – 30 % ľudí.

Tma a svetlo

Zaujíma vás, čo ACHOO vlastne spôsobuje? Štúdie hovoria o tom, že kýchajúci ľudia sú hypersenzitívni na svetlo a jas, špeciálne v momente, keď tmu náhle vystrieda extrémne svetlo. Mnohým trpiteľom vraj preventívne pomáha nosenie slnečných okuliarov nielen na priamom slnku.

Prach, peľ, čierne korenie

Bežné kýchnutie je však normálnou automatickou reakciou na podráždenie či pošteklenie nosovej sliznice. Spúšťací podnet, napríklad prach, peľ, čierne korenie či chemikália v nose spustí impulz, ktorý odchádza do špeciálnej časti v mozgu, nazývanej centrum kýchania. To potom vysiela informáciu svalom brucha, hrudníka, hrdla a hlasivkovým svalom. Výsledkom ich spoločnej práce je prudký zvuk, ktorý všetci dôverne poznáte. Svoj podiel na celom procese majú dokonca aj očné svaly, veď si len spomeňte, že pri kýchnutí zatvoríte oči. Niektorí ľudia kýchajú ešte aj pri vytrhávaní obočia, pretože dochádza k podráždeniu tvárového nervu, ktorý je prepojený s nosovým nervom. A, samozrejme, kýchanie neraz sprevádza aj chorobu a hlavne alergiu. Pri nádche sa totiž vírus či alergizujúca látka usídli v nose, kde spôsobuje svrbenie a dráždenie, čo spustí celý proces.

Vedeli ste, že...

pri kýchnutí z vašich úst a nosa vyletí vzduch s rýchlosťou viac ako 160 kilometrov za hodinu? Navyše do priestoru vylúčite tisíce kvapôčok baktérií v rozsahu viac ako jeden a pol metra.

Najčastejšie spúšťače kýchania:

● prach,

● peľ,

● rôzne chemické látky,

● studený vzduch,

● čierne korenie,

● psychický impulz,

● vytrhávanie obočia.

Zaujímavé fakty:

● Donna Griffiths z anglického Worcestershiru je zapísaná v Guinnesovej knihe rekordov, pretože jej kýchanie trvalo 978 dní. Kýchať začala 13. januára 1981 a vraj si kýchla raz za minútu.

● Počas spánku si určite nekýchnete, pretože aj nervy spôsobujúce reflex odpočívajú.

● Podľa jednej štúdie 95 % zdravých ľudí si kýchne a vyfúka nos 4-krát za deň.

● Niektorí ľudia dokonca kýchajú pri pomyslení na sex. Neurológovia hovoria, že nekontrolované vylúčenie vzduchu spôsobuje chyba v nervovej sústave.

● Nájdu sa aj prípady, keď proces kýchnutia spustí prázdny či plný žalúdok, alebo potreba ísť na toaletu. Kýchnutie v pondelok vraj znamená dar a v sobotu večer zvestuje príchod hosťa.

Na zdravie!

Kýchnutie sa v žiadnom prípade nesnažte zadržať, pretože sa vám môže z nosa spustiť krv, zlomiť nosová chrupavka či prasknúť ušný bubienok. Nechajte mu voľný priebeh, nezabudnite si však na ústa a nos priložiť vreckovku alebo ruku. To, že si po kýchnutí želáme ´na zdravie´, sa považuje za slušné, avšak len v rodinnom či priateľskom kruhu. Pri oficiálnych príležitostiach, v práci či na obchodnom rokovaní by ste ho však mali prepočuť a nereagovať.

(ivk)

Foto: sxc.hu

01 - Modified: 2015-07-13 22:24:01 - Feat.: - Title: Žihľavka, vodné pľuzgieriky či škvrny na tvári zo slnka - čo robiť, keď sa objavia 02 - Modified: 2014-05-18 12:44:01 - Feat.: - Title: Solária rovnako nebezpečné ako slnko
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:37