StoryEditor

Nezabúdajme si posilniť imunitu

15.01.2013, 10:08
Autor:
(dia)(dia)
Mnohí z nás sa v priebehu života neraz stretnú so zdravotnými problémami typu prechladnutie, chrípka či bakteriálna infekcia. Nie je žiadnym prekvapením, že v týchto prípadoch by sme mali hlavného vinníka hľadať najmä v oslabenom imunitnom systéme.

Mnohí z nás sa v priebehu svojho života neraz stretnú so zdravotnými problémami typu prechladnutie, chrípka či bakteriálna infekcia. Nie je žiadnym prekvapením, že v týchto prípadoch by sme mali hlavného vinníka hľadať najmä v oslabenom imunitnom systéme. V snahe nájsť možnosti, ako predchádzať týmto nepríjemnostiam, je dôležité pochopiť, čo to vlastne imunita je a na akých princípoch funguje.

 

 

Schopnosť odolávať nepriaznivým vplyvom

Zjednodušene povedané, imunita je schopnosť nášho organizmu odolávať vnútorným a vonkajším vplyvom, ako sú choroby či cudzie látky. Nemali by sme zabudnúť ani na stres. Imunitu delíme na vrodenú a získanú, pričom vrodená imunita sa formuje v priebehu vývoja organizmu, imunitu získanú posilňujeme počas svojho života. A práve možností, ako podporiť náš oslabený imunitný systém, je niekoľko.

 

Základom je životný štýl

V prípade prevencie pred vznikom rôznych chorôb je to očkovanie, či prekonanie určitej choroby, pri ktorej si telo vytvorí protilátky. Okrem toho sme schopní efektívne podporiť imunitu všeobecne zdravým životným štýlom. V tomto prípade by mala byť základom rozmanitá a vyvážená strava bohatá na čerstvé ovocie a zeleninu (odborníci odporúčajú minimálne 5 porcií denne), ktoré nám okrem vitamínov a minerálnych látok dodajú aj široké spektrum tzv. fytoživín. Tieto sú schopné ovplyvňovať rôzne chemické procesy v našich tkanivách. Niektoré z týchto látok podporujú tvorbu antioxidačných enzýmov a nepriamo tým posilňujú našu imunitu. Pravidelný spánkový režim a pohybová aktivita spojená s otužovaním sú ďalšie faktory, ktoré sa spolupodieľajú na posilňovaní imunitného systému.

 

Imunitu podporíme aj doplnkami z lekárne

V prípade, že obranyschopnosť nášho organizmu je podkopávaná užívaním antibiotík, hormonálnych prípravkov, analgetík, či stravou nezodpovedajúcou predstavám racionálneho stravovania, je vhodné poobzerať sa po doplnku schopnom účinne podporiť imunitu.

Najúčinnejšie prírodné prípravky ovplyvňujúce imunitný systém sú produkty s obsahom echinacey. Táto bylina obsahuje účinné látky, ktoré dokážu efektívne krátkodobo stimulovať obranyschopnosť nášho tela. Podporujú tvorbu a funkciu niektorých buniek imunitného systému, ktoré potom v našom organizme lepšie bojujú s cudzorodými látkami.

 

Zdroj: zdravie.sk

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:32