StoryEditor

Letná škola diabetu

16.09.2012, 23:05
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes mellitus je chronická porucha látkovej premeny, ktorá je charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Podľa štatistických údajov predstavuje jednu z najväčších hroziacich svetových katastrof.  

Diabetes mellitus je chronická porucha látkovej premeny, ktorá je charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Podľa štatistických údajov predstavuje jednu z najväčších hroziacich svetových katastrof. Mnohí odborníci upozorňujú na túto pandémiu 21. storočia, ktorá sa, žiaľ, stáva trpkou realitou aj na Slovensku. Pri cukrovke si pacienti musia celý život samostatne kontrolovať svoje ochorenie, ako aj zvládať mimoriadne situácie. Edukácia diabetikov teda neznamená iba odovzdávanie informácií o spôsobe liečby.

 

Diabetologická sestra a edukačná sestra ako členky edukačného tímu pripravujú pacientov na to, aby boli schopní prispôsobiť liečbu aktuálnym podmienkam a situáciám. Pomáha im v tom aj priebežné vzdelávanie. Naposledy sa sestry, pôsobiace v diabetológii, stretli na v poradí už XIII. ročníku Letnej školy diabetu 7. – 8. septembra vo Zvolene. Záštitu nad odborným podujatím prevzala Slovenská diabetologická spoločnosť a Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni. Záujem prejavilo viac ako 100 diabetologických sestier z celého Slovenska.

Prvý deň bol venovaný prednáškam doc. MUDr. Emila Martinku, PhD., a doc. MUDr. Jozefa Micháleka, CSc., ktorí sa venovali aktuálnym odporúčaniam pre liečbu DM 2. typu (ADA/EASD 2012), oboznámili nás s výsledkami štúdie ORIGIN, manažmentom diabetes mellitus v období puberty a adolescencie. Veľmi zaujímavé boli prednášky doc. Micháleka o psychických zvláštnostiach pacientov s brittle diabetom a o gastrointestinálnych problémoch diabetika.

Druhý deň bola dámska jazda. MUDr. S. Dókušová, PhD., vo svojej prednáške zaujímavo priblížila individualizáciu prístupu k liečbe pacienta s DM. Od MUDr. K. Suchožovej sme si vypočuli edukáciu o IT analógoch pre diabetologické sestry. Samozrejme, nemohla chýbať ani diétna sestra Mária Štefáková, ktorá vypila minerálku na naše zdravie  a mala prednášku o individualizácii diéty u pacienta s DM.

Veľmi pútavá bola aj prednáška psychologičky Mgr. M. Ďurtnej o individualizácii prístupu sestry k detskému diabetickému pacientovi.

Celý víkend v Hoteli Tenis vo Zvolene vládla príjemná atmosféra. Ďakujeme organizátorom za prínosné podujatie, ohodnotené kreditmi sústavného vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek.

 

Melinda Rancsó, diplomovaná všeobecná sestra Forlife n.o. Komárno

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:23